Ali je potrebna civilna tožba zoper povzročitelja prometne nesreče?

Ali je potrebna civilna tožba zoper povzročitelja prometne nesreče?

Odškodnine

Civilna tožba zoper povzročitelja prometne nesreče za pridobitev odškodnine ni potrebna. Če je ugotovljeno, kdo je krivec za prometno nesrečo, nosi odškodninsko odgovornost zavarovalnica, pri kateri je imel povzročitelj zavarovano svoje vozilo. Če je povzročitelj prometne nesreče povzročil prometno nesrečo, pri kateri je nekdo utrpel hude telesne poškodbe, se zoper povzročitelja prometne nesreče vodi kazenski postopek, ki pa je popolnoma ločen od odškodninskega postopka. Kazenski postopek lahko traja precej časa. Oseba, ki je bila poškodovana, si uredi odškodnino od zavarovalnice, pri kateri je bilo povzročiteljevo vozilo zavarovano, in sicer neodvisno od kazenskega postopka in njegovega zaključka. Edina naloga osebe, ki je bila v prometni nesreči hudo poškodovana, je, da lahko, ko od sodišča prejme vabilo kot priča oz. oškodovanec, nastopi kot priča dogodka. Udeležba v primeru, da je povzročitelj znan, ni nujna. Oškodovanec prejme tudi obrazec, ki ga lahko izpolni in pošlje nazaj. Obrazec vsebuje vprašanja, kot so: ali želi, da se postopek zoper povzročitelja prometne nesreče odloži, kakšno kazen želi, da se mu predpiše itd. Te preiskave potekajo neodvisno od odškodninskega postopka, ki se lahko začne že z vložitvijo morebitnega akontacijskega zahtevka zoper zavarovalnico. Upravičenje do odškodnine je namreč nastopilo že ob nastanku prometne nesreče, saj je povzročitelj prometne nesreče poznan in je vozilo zavarovano. Drugače je pri povzročiteljih, ki so kot kolesarji nekomu povzročili poškodbo, ali fizičnih napadih, pri katerih je treba povzročitelju krivdo velikokrat dokazati z izdano pravnomočno sodbo, saj ni kritja zavarovalnice in se lahko odškodnina pridobi le neposredno od povzročitelja. Je pa novost, da se lahko tudi kolesa zavarujejo do 30.000,00 € kritja v primeru poškodbe 3. osebe.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26