Ali je potrebna civilna tožba zoper povzročitelja prometne nesreče?

Ali je potrebna civilna tožba zoper povzročitelja prometne nesreče?

20.06.2019 Odškodnine
Civilna tožba zoper povzročitelja prometne nesreče za pridobitev odškodnine ni potrebna. Če je ugotovljeno, kdo je krivec za prometno nesrečo, nosi odškodninsko odgovornost zavarovalnica pri kateri je imel povzročitelj zavarovano svoje vozilo. Če je povzročitelj prometne nesreče povzročil prometno nesrečo pri kateri je nekdo utrpel hude telesne poškodbe, se zoper povzročitelja prometne nesreče vodi kazenski postopek, ki pa je popolnoma ločen od odškodninskega postopka. Kazenski postopek lahko traja precej časa. Oseba, ki je bila poškodovana pa si uredi odškodnino od zavarovalnice, kjer je bilo povzročiteljevo vozilo zavarovano in sicer neodvisno od kazenskega postopka in njegovega zaključka. Edina naloga osebe, ki je bila v prometni nesreči hudo poškodovana je, da ko prejme od sodišča vabilo kot priča – oškodovanec in lahko nastopi kot priča dogodka, vendar udeležba ni nujna v primeru, če je povzročitelj znan. Oškodovanec prejme  tudi obrazec, ki ga lahko izpolni in pošlje nazaj. Obrazec vsebuje vprašanja kot so: ali želi, da se postopek zoper povzročitelja prometne nesreče odloži, kakšno kazen želi, da se mu predpiše itd.. Te preiskave potekajo neodvisno od odškodninskega postopka, ki se lahko začne že z vložitvijo morebitnega akontacijskega zahtevka zoper zavarovalnico, saj je upravičenje do odškodnine nastopilo ob nastanku prometne nesreče, saj je poznan povzročitelj prometne nesreče in vozilo je zavarovano. Drugače je pri povzročiteljih, ki so kot kolesarji povzročili nekomu poškodbo, ali fizičnih napadih, kjer je potrebno velikokrat povzročitelju dokazati krivdo z izdano pravnomočno sodbo, saj ni kritja zavarovalnice in se odškodnina lahko pridobi le neposredno od povzročitelja. Je pa novost, da lahko tudi kolesa zavarujejo do 30.000,00 € kritja v primeru poškodbe 3. osebi.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA VAŠ PRIMER? POKLIČITE NAS 24UR NA DAN NA NAŠO BREZPLAČNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam
Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26