Ali nesreča v službenem vozilu spada pod delovno nesrečo?

Ali nesreča v službenem vozilu spada pod delovno nesrečo?

Odškodnine

Večina terenskih del v večji meri vključuje preživljanje delovnega časa za volanom oziroma na cesti. Vozniki tovornjakov, različnih dostavnih vozil in komercialisti večino svojega delovnega časa preživijo v prometu. Za terenska dela delodajalci zaposlenim dajo vozila za poslovno ter izjemoma tudi za osebno uporabo.

Če se vam pripeti nesreča v prometu v delovnem času in v službenem vozilu, se to, ne glede na to, kdo je povzročitelj, obravnava kot prometna nesreča v delovnem času.

Kljub trudu, da se izognete nesreči, se lahko ta vseeno zgodi. V tem primeru morda niste prepričani, kako se bo ta nesreča obravnavala, oziroma ne veste, ali ste upravičeni do odškodnine za telesne poškodbe v prometni nesreči ali poškodbi pri delu.

V nadaljevanju bomo razložili, kako pravilno ravnati, kaj so vaše obveznosti in tudi vaše pravice.

Uporaba službenih vozil

Obstajajo nekatere vrste delovnih mest, ki zahtevajo uporabo določenega tipa vozila. To vozilo se pogosto uporablja samo v delovnem času, ko je zaposleni na delu. Obstajajo tudi delovna mesta, ki delavcem zagotavljajo tako imenovano službeno vozilo, delavci pa ga lahko uporabljajo ves čas, tudi kadar ne delajo, oziroma za osebne namene.

Dobavitelji in komercialni vozniki so na vrhu seznama zaposlenih, ki morajo med delom uporabljati določeno vrsto vozila. Ta kategorija delovnih vozil vključuje vsa vozila, ki se uporabljajo za delo. Za tovrstna delovna mesta je seveda osnovni pogoj opravljen vozniški izpit.

Po končani izmeni se službeno vozilo običajno vrne na parkirišče podjetja. Vozila, ki se uporabljajo za delo, se običajno ne odpeljejo domov, razen če je dogovor med delavcem in delodajalcem drugačen. Če recimo vsak dan vozite ekipo delavcev na teren, se lahko z delodajalcem dogovorite, da se s službenim kombijem med delovnim tednom vozite domov, ko odložite vse sodelavce. To ne pomeni, da ga lahko uporabljate tudi v osebne namene.

Obstajajo tudi podjetja, ki zagotavljajo službena vozila, s katerimi se lahko zaposleni vozijo ves čas, ne glede na to, ali so na delu ali ne. Če se na primer od vas pričakuje, da se redno sestajate s sedanjimi ali potencialnimi strankami, vam podjetje omogoča, da se vozite z luksuznim avtomobilom, družba pa bo pokrila stroške zavarovanja in vzdrževanja vozila.

Prometna nesreča ali poškodba pri delu?

Če se vam ne glede na vašo pazljivost ter odgovornost pripeti nesreča v delovnem času s službenim vozilom, ste upravičeni do 100-% bolniške odsotnosti, dnevne odškodnine v času zdravljenja iz vseh sklenjenih nezgodnih polic ter do odškodnine za telesne poškodbe iz naslova avtomobilske odgovornosti povzročitelja. V primeru, da ste sami povzročili nesrečo, ste upravičeni do odškodnine, če imate sklenjeno zavarovanje AO+.

S kraja nesreče je treba poklicati policijo, da naredi alkotest in zapisnik o prometni nesreči, ter obvestiti nadrejenega oziroma delodajalca o okoliščinah nesreče in skupaj z njim izpolniti Prijavo nezgode pri delu oziroma obrazec ER 8.

Če vas s kraja nesreče ne odpelje rešilec, se čimprej zglasite na urgenci, čeprav se vam zdi, da vas nič ne boli. V sunkovitih trkih se bolečina po navadi pokaže šele, ko popusti adrenalin. Zaradi svoje varnosti poiščite zdravniško pomoč, ker so notranje poškodbe ali krvavitve dejansko nevidne, lahko pa so zelo resne ali celo usodne. Vse vidne poškodbe na svojem telesu fotografirajte, ker so zelo dobrodošle kot dokazno gradivo za zavarovalnico.

Če ste voznik dostave, ki se je med dostavo v delovnem času poškodoval, ste upravičeni do odškodnine za telesne poškodbe iz odgovornosti delodajalca oziroma lastnika območja, če seveda niste sami krivi za poškodbo. V vsakem primeru ste pri nezgodi upravičeni do zavarovalnine iz vseh nezgodnih polic.

Po zakonu delodajalec ni več obvezan do priznavanja 100-% bolniške za poškodbe med vožnjo na delo ali z dela domov razen, če ni drugače navedeno v kolektivni pogodbi podjetja. Upravičenje se drugače nanaša na delovni čas.

Če pa svoje vozilo uporabljate v službene namene, bodite pozorni pri sklepanju avtomobilske police, da poleg obveznega zavarovanja AO vsebuje tudi doplačilo za telesne poškodbe voznika oziroma AO+, nezgodno zavarovanje vseh potnikov ter asistenco.

Glede krivde pa velja, da sta v primeru vaše krivde za nesrečo in telesnih poškodb pogoj AO+ policijski zapisnik in test alkoholiziranosti. Če pa niste krivi za nesrečo ter povzročitelj pravilno izpolni EU poročilo o prometni nesreči in v njem prizna krivdo, policijski zapisnik ni obvezen, vendar to velja samo v primeru, da gre za lahke telesne poškodbe. Pri težjih telesnih poškodbah policijo pokliče dežurni zdravnik urgence po uradni dolžnosti.

Zaradi zapletenosti primerov delovnih nesreč je v vašem interesu, da se obrnete na Visoko odškodnino Planinšec in se pogovorite o svojem primeru. Pokličite nas na našo brezplačno telefonsko številko ter nam zaupajte svoj primer. Že po telefonu vam bomo dali napotke, kako pravilno ravnati ter pridobiti odškodnino, ki vam po zakonu pripada.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26