Bolniška zaradi poškodbe pri delu

Bolniška zaradi poškodbe pri delu

23.09.2019 Odškodnine

Če ste imeli pred kratkim poškodbo, do katere je prišlo med delovnim procesom, je pametno vedeti, kakšna nadomestila vam pripadajo v času bolniške pri poškodbi pri delu. Višina nadomestila za čas bolniške pri poškodbi pri delu je odvisna od več dejavnikov. Glavni, ki sodijo mednje, so višina osnove za nadomestilo, trajanje in razlog odsotnosti od dela ter način valorizacije.

Osnova za nadomestilo, ki ga boste kot poškodovanec prejeli v času bolniške pri poškodbi pri delu, je torej v prvi vrsti odvisna od višine vaše povprečne mesečne plače in vseh nadomestil, ki so bila izplačana v koledarskem letu pred letom, znotraj katerega je prišlo do nesreče in posledične zadržanosti od dela, ki je trajala več časa. Osnova za nadomestilo v času bolniške odsotnosti se lahko izračuna tudi na podlagi prispevkov, plačanih v koledarskem letu pred letom, znotraj katerega je prišlo do nesreče.

Pravica do nadomestila v času bolniške

Do nadomestila v času bolniške pri poškodbi pri delu imajo pravico vsi tisti zavarovanci, ki so v kakršnem koli delovnem razmerju ali opravljajo samostojno dejavnost, ter družbeniki družb z neomejeno in omejeno odgovornostjo. Pravico imajo tudi ustanovitelji zavodov, športniki, rejniki in kmetje, če so za to pravico zavarovani.

Nadomestilo za bolniško pri poškodbi pri delu ima pravico dobiti vsak zavarovanec, ki se je poškodoval med svojim delovnim procesom že od prvega dne zadržanosti od dela dalje. Lahko se zgodi, da zavarovancu v času zadržanosti od dela preneha veljati delovno razmerje. V tem primeru mu nadomestilo pripada še najmanj 30 dni po prenehanju veljave delovnega razmerja in hkratne nezmožnosti za delo. V kolikor govorimo o bolniški pri poškodbi pri delu, zavarovancu nadomestilo pripada vse do tedaj, ko je ponovno zmožen za delo.

Nadomestilo v času bolniške pri poškodbi pri delu se za prvih 90 koledarskih dni odsotnosti zniža za odmerni odstotek ter znaša 10 odstotnih točk v vseh primerih, razen takrat, ko govorimo o zadržanosti od dela zaradi poklicne bolezni ali poškodbe, darovanja krvi ali nege družinskega člana. V primeru poklicne bolezni ali poškodbe pri delu nadomestilo od plače v času odsotnosti za prvih 90 koledarskih dni znaša 100 %. Tudi po preteku 90 koledarskih dni se višina nadomestila ne spremeni, slednja je torej še naprej 100 %.

Uveljavitev nadomestila plače med bolniško

Za uveljavitev nadomestila plače med bolniško se lahko zavarovanec posluži treh procesov. Pod prvega štejemo uveljavljanje refundacije nadomestila s strani delodajalcev, pri čemer nadomestila v breme zdravstvenega zavarovanja zavarovancu izplačajo delodajalci. Zavod kasneje delodajalcem (ob predložitvi ustreznega zahtevka) izplačana nadomestila povrne. Pod drugi proces štejemo neposredno izplačilo nadomestila plače delavcu, zahtevo pa lahko vložita tako delavec kot tudi delodajalec. Breme tovrstnega nadomestila nosi zavod za zdravstveno zavarovanje. Pod tretji proces štejemo uveljavljanje pravice do nadomestila samostojnih zavezancev. Sredstva za nadomestilo tudi v tem primeru krije zavod za zdravstveno zavarovanje, zavarovanec pa mora zahtevek vložiti sam.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26