Glavni vzroki prometnih nesreč

Glavni vzroki prometnih nesreč

25.07.2020 Odškodnine

Razumevanje glavnih vzrokov za prometne nesreče lahko avtomobilistom pomaga, da ne bodo delali napak, ki bi lahko povzročile trčenje. Če ste vi ali nekdo, ki ga imate radi, žrtev prometne nesreče, vam lahko izkušeni odškodninski strokovnjaki iz Visoke odškodnine Planinšec pomagajo povrniti nadomestilo za izgube.

Zakaj je poznavanje glavnih vzrokov prometnih nesreč pomembno?

Večino trkov, ki se zgodijo, je mogoče preprečiti. Skoraj 90 odstotkov trkov motornih vozil je posledica človeških napak. Čeprav lahko trke povzroči veliko različnih dejavnikov, je verjetno, da bo zaradi določenih dejanj in situacij pogosteje in lažje prišlo do njih. Za voznike je pomembno, da so pozorni na glavne vzroke prometnih nesreč, saj se jim lahko le tako poskusijo izogniti. Ljudje, ki so hudo poškodovani v avtomobilskih nesrečah, in družine ljudi, ki so umrli zaradi malomarnih dejanj drugih voznikov, lahko imajo pravico do odškodnine.

Kateri so glavni vzroki prometnih nesreč?

Žal se vozniki pogosto vedejo na načine, ki lahko povečajo verjetnost prometne nesreče. K nesrečam lahko prispevajo številni različni dejavniki, vendar se lahko vozniki nekaterim napakam izognejo s pregledom podatkov o prometnih nesrečah na Ministrstvu za promet. V skladu s tem se lahko opazi, da so se vozniki v nesrečah na cestišču ponesrečili in ubili več ljudi zaradi različnih dejavnikov, ki so pripeljali do nesreč z zaletom, vključno s sledečimi:

 • zaspanost med vožnjo,
 • motena vožnja,
 • prekomerna hitrost,
 • vožnja pod vplivom alkohola,
 • okvare krmiljenja in pnevmatik,
 • neprilagojena hitrost vremenskim razmeram.

Ti dejavniki so pogosti vzroki tudi za druge avtomobilske nesreče. Motena vožnja in vožnja v alkoholiziranem stanju sta na primer glavna vzroka za trke v glavo. Drugi vodilni vzrok za nesreče s telesnimi poškodbami in smrtnimi žrtvami na državnem seznamu so bili osebni avtomobili, ki niso bili vzdrževani niti preverjeni oziroma pripravljeni na potovanje. Če se zgodijo nesreče, neuporaba varnostnih pasov navadno povzroči, da bo potnike avtomobilov vrglo v notranjost vozil ali iz njih. Tudi vodoravne krivulje so bile navedene kot glavni vzrok za poškodbe in smrtne nesreče. Te vrste nesreč so pogosto posledica voznikov, ki ovinke delajo oziroma sekajo med prehitro vožnjo. Veliko drugih vzrokov za prometne nesreče je mogoče preprečiti, vključno z naslednjimi:

 • agresivna vožnja,
 • vožnja brez vozniškega izpita,
 • nepazljiva vožnja,
 • vožnja pod vplivom alkohola,
 • prekoračitev hitrosti,
 • neprilagojena hitrost razmeram na cesti ali v prometu,
 • neupoštevanje naprav za nadzor prometa.

Hiter pregled državnega seznama razkrije, da je večina naštetih vzrokov neprevidnost ali malomarnost. Z izogibanjem tem in drugim problematičnim vzorcem obnašanja lahko ljudje pomagajo zmanjšati tveganje za udeležbo v prometni nesreči.

Nasveti za izogibanje trkom motornih vozil

Čeprav se ni mogoče izogniti vsem tveganjem prometnih nesreč, lahko vozniki sprejmejo ukrepe, da se izognejo večini trkov in zagotovo zmanjšajo tako svoje tveganje kot tudi tveganje svojih bližnjih. Vozniki morajo biti prepričani, da med vožnjo vedno upoštevajo objavljene omejitve hitrosti. Po navedbah je previsoka hitrost najpogostejši dejavnik nesreč s smrtnimi žrtvami. Ko vreme narekuje omejitve, naj voznik vozi počasneje od omejitve hitrosti in tako zmanjša svojo hitrost glede na okoliščine na cestišču.

Vozniki naj se med vožnjo vzdržijo motečih dejavnosti. Najvarnejši način vožnje je, da med vožnjo izklopite mobitel in se tako izognete skušnjavi, da bi med vožnjo preverili dohodne klice ali sporočila. Vozniki naj se izogibajo klicanju ali odgovarjanju na sporočila, tudi če imajo prostoročne pametne telefone. Medtem ko mnogi mislijo, da je uporaba prostoročnega telefona varnejša od ročne naprave, je raziskava ugotovila, da so prostoročni sistemi prav tako moteči za voznike. Njihova uporaba med vožnjo je sicer zakonita, vendar je vseeno bolje, da se mobilnim telefonom med vožnjo izognete v celoti. Druge moteče dejavnosti vključujejo tudi ostale zabavne sisteme, ki so prisotni v številnih vozilih. Vozniki naj se izogibajo prilagajanju gumbov, iskanju glasbe ali preverjanju koordinat GPS med vožnjo. Če je mogoče, naj te naprave uporabljajo sopotniki.

Seveda je pomembno tudi, da vozniki nikoli ne smejo sesti za volan, če so pili alkohol. Zavedajte se, da lahko nekatera zdravila brez recepta in zdravila na recept poslabšajo tudi vašo sposobnost vožnje. Vožnji po uporabi prepovedanih drog ali drog, ki povzročajo zaspanost, se je treba vedno izogibati.

Še danes se obrnite na Visoko odškodnino Planinšec

Izgubiti ljubljeno osebo v prometni nesreči je lahko uničujoče. Sprijazniti se s težko invalidnostjo bližnje osebe je tudi zelo boleče. Če ste v nesreči zaradi malomarnega ali nepremišljenega vedenja vozil drugih utrpeli takšne izgube, boste morda imeli zakonske pravice do odškodnine. Gre za odškodnino za duševne bolečine ob izgubi bližnje osebe ali težko invalidne osebe po prometni nesreči. Za oceno morebitnih zahtevkov se dogovorite za brezplačno posvetovanje z odškodninskim strokovnjakom pri Visoki odškodnini Planinšec.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26