Huda telesna poškodba in visoka odškodnina

Huda telesna poškodba in visoka odškodnina

02.09.2021 Odškodnine

Pogoste hude telesne poškodbe

 • Travmatska poškodba možganov je posledica sunkovitega udarca v glavo ali prodorne poškodbe glave. Moti normalno delovanje možganov in se izraža v blagi do hudi obliki. Huda oblika travmatske poškodbe možganov škoduje funkcijam, in sicer: kognitivni funkciji – spomin in koncentracija; motorični funkciji – gibanje, koordinacija, ravnotežje; občutkom – dotik, okus, vid in sluh ter vedenju in čustvom – depresija, jeza. Osebe s hudo travmatsko poškodbo možganov potrebujejo obsežno delovno terapijo in osebno nego. Možganska poškodba se lahko dotakne vsakega dela oškodovančevega življenja, vključno z delom in hobiji kot tudi odnosi z bližnjimi.
 • Poškodba hrbtenjače – Hrbtenjača ima vlogo posredovanja sporočil med telesom in možgani. Ko pride do njene poškodbe, je onemogočeno pošiljanje signalov, potrebnih za gibanje. Poškodbe hrbtenjače lahko vodijo do delne ali popolne paralize, zaradi česar je oškodovanec nezmožen skrbeti zase. V teh primerih vam kot svojcu, ki skrbi za paralizirano osebo, pripada odškodnina za invalidnost bližnje osebe. Tukaj lahko še omenimo prilagoditev bivalnega prostora invalidni osebi, zagotavljanje električnih vozičkov in prilagojenih vozil za prevoz invalidov.
 • Amputacije – Nenadna izguba okončine je velika travma, ki bo vplivala na vaše življenje na več nepredstavljivih načinov. Malo je poškodb, ki so bolj travmatične kot izguba dela telesa. Ne glede na to, ali gre za roko ali nogo, življenje oškodovanca ne bo nikoli več enako. Lahko imajo hude bolečine, omejeno gibanje in težave pri vsakdanjih aktivnostih do konca svojega življenja. Ko utrpite tako uničujočo škodo zaradi nepremišljenosti ali malomarnosti druge osebe, imate pravico zahtevati denarno zadoščenje.

 

Vrste telesnih poškodb, s katerimi se spoprijemamo

Medtem ko jo nekatere žrtve nesreč odnesejo le z lažjimi poškodbami, nekateri nimajo te sreče. V prometnih in delovnih nesrečah ter na javnih prostorih se lahko utrpijo hude in življenjsko zelo nevarne poškodbe. Resne poškodbe povzročajo okvaro telesnih funkcij, trajno iznakaženost, kronično bolezen in nenazadnje smrt. V nadaljevanju bomo govorili o različnih telesnih poškodbah, s katerimi se spoprijemajo naše stranke.

 • Zlomljene kosti – Z več kot 200 kostmi v človeškem telesu obstaja velika nevarnost, da se v prometni ali delovni nesreči zlomi ena ali več. Navadni zlomi se običajno celijo od enega do dveh mesecev, vendar obstajajo tudi komplicirani ter odprti zlomi, pri katerih sta nujna operativni poseg ter vstavitev osteosintetskega materiala. Morda je najbolj resen zdrobljen zlom, pri katerem se kost razbije na tri ali več kosov. Glede na vrsto zloma, ki ste ga utrpeli, boste morda potrebovali operacije in mavec, da omejite gibljivost, medtem ko se kost zdravi. Okrevanje po resnem zlomu kosti je dolgo in pogosto zelo boleče. Ko se kost zaceli, mnogi bolniki potrebujejo obsežno fizikalno terapijo ali rehabilitacijo v toplicah.
 • Opekline – Najpogosteje se dogajajo v delovnih nesrečah zaradi udara elektrike, požara ali polivanja vrele tekočine in različnih vnetljivih substanc. Zaradi različne stopnje resnosti in zapletenih načrtov zdravljenja lahko opeklina povzroči veliko bolečine, trajne posledice in skaženost videza. Huda opeklina lahko zahteva več kirurških posegov, vključno s kožnimi presadki, žrtev pa ima pogosto močne brazgotine, omejitve gibanja in intenzivne bolečine. Poškodba zaradi opekline je za žrtve izjemno težka tako v čustvenem kot v psihološkem smislu.
 • Poškodbe glave in vratu – Nezmožnost premikanja vratu ali obračanja glave vas lahko omeji v vsakdanjem življenju bolj, kot se zavedate. Resne poškodbe, kot je nateg vratnih vretenc, lahko nekaj časa močno omejujejo gibanje. Enako velja za poškodbe hrbta, ki preprečujejo dvigovanje predmetov ali udoben počitek v postelji. Hernije ali razpoke diskov se lahko končajo z operacijo. Ovratnice, ki se uporabljajo za podporo glavi in vratu, omejujejo vašo gibljivost in so pogosto neprijetne, vendar so nujno potrebne za zdravljenje.
 • Poškodbe prsnega koša – Udarec v prsni koš pri kakršni koli nesreči lahko privede do več primerov resnih poškodb. Lahko si zlomite rebro ali kompresijsko več reber, razpokate prsnico ali poškodujete srce, pljuča ali druge večje organe. Te poškodbe so lahko zelo hude, celo življenjsko nevarne.
 • Notranje poškodbe – Po prometni ali delovni nesreči morda ne boste takoj čutili bolečine ali videli krvi. Ne dovolite, da vam pomanjkanje bolečine ali vidnih znakov poškodbe prepreči, da bi poiskali zdravniško pomoč. Nekatere najnevarnejše poškodbe so nevidne s prostim očesom. Notranje krvavitve in poškodbe organov so poškodbe, ki jih lahko ugotovi le zdravnik s posebno opremo za diagnosticiranje. Notranje poškodbe se ugotovijo s krvnim testom, MRI- ali CT-slikanjem. Zamuda pri diagnosticiranju in zdravljenju lahko povzroči dodatne težave, v hujših primerih celo smrt.
 • Poškodbe oči – Prometne nesreče, izdelki z napako in nezgode na delovnem mestu lahko povzročijo resne poškodbe oči. Če ste zaradi malomarnosti druge osebe ostali slepi na eno ali obe očesi, ste zagotovo upravičeni do odškodnine za trajne posledice slepote. Verjetno ne boste več mogli opravljati svojega dela, voziti avta, ukvarjati se z športom in ostalimi hobiji, tudi vaša družina bo hudo trpela posledice slepote.
 • Poškodbe obraza – Poškodbe obraza so boleče, vznemirjajo in marsikomu pustijo trajne brazgotine, ki uničujejo videz in samozavest. Deformacije obraza, raztrganine in zlomi obraznih kosti spadajo v kategorijo obraznih poškodb in so lahko posledica prometnih nesreč, delovnih nezgod ter nezgod na javnih površinah. Če ste na kateri koli od teh lokacij utrpeli poškodbo obraza, preverite svojo upravičenost do odškodnine. Poškodbe, ki povzročijo brazgotinjenje in uničenje, lahko vodijo do dolgoročnih fizičnih in čustvenih težav. Ne samo, da so brazgotine boleče in omejujejo obseg gibanja, temveč so lahko tudi nenehni opomin na travmatično nesrečo in vplivajo na človekovo samopodobo.
 • Posttravmatska stresna motnja (PTSM) je anksiozna motnja, ki se pogosto doživi, ko posameznik preživi travmatičen dogodek, kot je huda prometna nesreča s smrtnim izidom ali resna delovna nezgoda. Lahko se razvije leta po nesreči ali travmatičnem dogodku, sprožijo pa jo lahko tudi dejanja drugih. Vsekakor ste upravičeni do odškodnine, če je v vašem psihološkem ali psihiatričnem izvidu navedena omenjena diagnoza.

Če ste utrpeli hudo telesno poškodbo v prometni nesreči z avtomobilom ali kot pešec ter kolesar, pokličite Visoko odškodnino Planinšec in se pozanimajte o svojem primeru in svojih pravicah do odškodnine. Podobno velja tudi za hude poškodbe na delovnem mestu, zdravniške napake ali katerekoli nezgode na javni površini. Zaupajte Visoki odškodnini Planinšec svojo zgodbo in nam prepustite skrb do pravične odškodnine. Pokličite nas že danes na našo brezplačno telefonsko številko 080 2626 in se prepričajte v našo profesionalnost.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26