Kaj morate storiti po nesreči?

Kaj morate storiti po nesreči?

22.11.2020 Odškodnine

Ste utrpeli resne poškodbe doma, na javni površini, v prometni ali delovni nesreči? Ste v finančnih težavah zaradi malomarnosti drugih udeležencev? Ali zaradi nesreče niste več mobilni? V nadaljevanju vas bomo poučili o nujnih korakih za uveljavljanje vaše denarne pravice po nesreči.

1. OBIŠČITE ZDRAVNIKA IN SLEDITE NJEGOVIM NAVODILOM

Vso dokumentacijo, pridobljeno od specialistov, predložite svojemu izbranemu zdravniku, ki bo to vnesel v vašo medicinsko kartoteko. Svetujemo, da vodite tudi zapiske o navodilih zdravnika. Če pa v primeru določenih poškodb dobite pisna navodila, jih obvezno upoštevajte. V primeru, da dobite napotnice za nadaljnje preiskave, bodite pozorni na datum veljavnosti in se pravočasno naročite na pregled ali morebitne fizikalne terapije. Prav tako bodite pozorni na odpustna pisma iz bolnišnice, in sicer glede zapisnika o operaciji. Naredite kopijo in original predložite osebnemu zdravniku. Pri dolgotrajnem zdravljenju je primerno voditi kronološki opis zdravljenja in morebitnih stroškov, povezanih z zdravljenjem. Medicinsko dokumentacijo boste vsekakor potrebovali pri uveljavljanju odškodnine ali zavarovalnine.

2. SPREMEMBE ŽIVLJENJSKEGA SLOGA PO NESREČI

Določene poškodbe terjajo izrazite spremembe vašega bivalnega okolja ali nujne pripomočke pri vsakdanjih opravilih. Z zlomljeno nogo in dokolensko longeto boste zelo težko stopili v kopalno kad. Če ste si poškodovali hrbtenjačo in ste na invalidskem vozičku, boste nujno potrebovali primeren dostop do hiše ali stanovanja. Resnejša kot je poškodba, obsežnejše so spremembe v življenju in bivalnem prostoru v cilju povečanja neodvisnosti od drugih in mobilnosti znotraj doma. Glede svojega okrevanja se posvetujte s specialistom in se na podlagi njegove ocene odločite, katere spremembe boste nujno potrebovali. Pri tem seveda upoštevajte finančne možnosti ne glede na to, ali se pripravljate za vlaganje odškodninskega zahtevka. Po navadi proces pridobivanja odškodnine traja nekaj časa, preden pridobite vračilo nastalih stroškov med zdravljenjem.

3. NAPIŠITE SVOJO IZJAVO TAKOJ PO NESREČI, DOKLER JE ŠE SVEŽE


Odvisno od svojega počutja in stanja po nesreči, če ste zmožni, čim prej napišite svojo izjavo. Poskušajte se spomniti podrobnosti in čim podrobneje opišite dogodek pred nesrečo in morebitni vzrok nesreče. Navedite vse dejavnike, ki so prispevali k nesreči, npr. morebitno malomarno dejanje drugih udeleženih, ter vse podrobnosti, ki se jih spomnite s kraja dogodka. Odsvetujemo, da se v izjavi zjasnite o morebitni krivdi zaradi okoliščin, ki vam mogoče niso znane ali razumljive. Ugotavljanje krivde prepustite policistom. Shranite fotografije ali videoposnetke s kraja nesreče, ker jih boste potrebovali v nadaljnjem postopku do odškodnine. Zapišite podatke morebitnih prič na kraju dogodka in jih posredujte policistom.

4. PREVERITE SVOJE ZAVAROVALNE POLICE

Odvisno od resnosti poškodb v nesreči vam svetujemo, da se pri svoji zdravstveni zavarovalnici pozanimate glede kritja stroškov zdravljenja. Če imate pri isti zavarovalnici poleg dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja sklenjeno še nezgodno zavarovanje, preverite, kaj vse vaša polica vsebuje. Pri delodajalcu preverite, ali ste kolektivno nezgodno zavarovani. Če ste sklenili kreditno pogodbo z banko, preverite, kakšno je kritje police nezgodnega zavarovanja na banki. Skratka zavarovalnino lahko zahtevate iz vseh sklenjenih polic za isti škodni dogodek. Če ste se poškodovali na delovnem mestu in niste krivi za nezgodo, lahko poleg zavarovalnine iz kolektivne nezgodne police zahtevate še odškodnino iz police civilne odgovornosti delodajalca, če jo ima sklenjeno pri eni od zavarovalnic.

5. PREVERITE KRITJE SVOJE AVTOMOBILSKE POLICE

Če ste se poškodovali v prometni nesreči, ki ste jo povzročili sami, in imate sklenjeno AO+ zavarovanje oziroma doplačilo za telesne poškodbe voznika, ste upravičeni do odškodnine iz svoje avtomobilske police pod pogojem, da ste na kraj dogodka poklicali policijo in opravili alkotest.

Če ste bili poškodovani v prometni nesreči kot voznik, pešec ali kolesar in za nesrečo niste krivi, boste zahtevali odškodnino od zavarovalnice povzročitelja. V primeru deljene krivde oziroma vaše sokrivde vam bo zavarovalnica vseeno izplačala odškodnino, zmanjšano za vaš delež sokrivde. Če pa imate sklenjeno zavarovanje AO+, lahko od svoje zavarovalnice zahtevate izplačilo preostalega dela odškodnine.

6. OBVESTITE SVOJEGA DELODAJALCA O NESREČI

Če se vam pripeti delovna nezgoda, jo nemudoma prijavite nadrejenemu in zahtevajte, da se izpolni prijava nezgode pri delu oziroma obrazec ER8. Čeprav se vam zdi, da poškodba ni tako resna, vseeno skupaj z nadrejenim izpolnite prijavo. To je pomembno v primeru, da se naknadno ugotovi resna poškodba, delodajalec pa je ne želi priznati, ker ni bila pravočasno prijavljena. Izognite se morebitnih zapletom in si zagotovite 100-% bolniški stalež, če ste se poškodovali na delovnem mestu in vas čaka dolgotrajno zdravljenje. Če se ugotovi, da je do nesreče prišlo po krivdi delodajalca, ste upravičeni še do odškodnine iz civilne odgovornosti delodajalca za poškodbe pri delu. Vsekakor vam na tej točki svetujemo pravnega zastopnika, ker se delodajalci v večini primerov izmikajo odgovornosti in v prijavi ne navajajo resničnih podatkov o nesreči. Če je bila o dogodku obveščena policija, kateri ste podali svojo izjavo o delovni nesreči, je zadeva za zavarovalnico nekoliko bolj transparentna.

7. POIŠČITE PRAVNEGA ZASTOPNIKA

Prednosti pravnega zastopnika v primeru odškodnine so sledeče: bolje boste razumeli svoje pravice do odškodnine, vaš zahtevek bo kakovostno sestavljen in ovrednoten po sodni praksi, brezplačno vam bodo svetovali skozi celoten postopek in se v vašem imenu pogajali z zavarovalnico. In vse z namenom pravične odškodnine za vaše trpljenje in finančno breme tekom zdravljenja.

8. SKRBNO PRIPRAVITE VSO POTREBNO DOKUMENTACIJO

Po pogovoru s pravnim zastopnikom začnite pripravljati potrebno dokumentacijo. V primeru, da niste prepričani, ali imate kopije vseh izvidov, lahko po končanem zdravljenju osebnega zdravnika zaprosite, da vam skopira vse izvide, skupaj s kopijo zdravstvenega kartona za obdobje zdravljenja. Poleg medicinske dokumentacije so pomembne tudi fotografije kraja dogodka in samih poškodb, vaša izjava o nezgodi in izjave morebitnih prič. V primeru, da ste zaradi nezgode prikrajšani pri plači, lahko pripravite tri plačilne liste pred nesrečo in plačilne liste v času bolniškega staleža ter specifikacijo kilometrine in parkirnine tekom zdravljenja, da zahtevamo še odškodnino za premoženjsko škodo v zvezi z zdravljenjem. To lahko zahtevate samo v primeru, da prometne nesreče niste zakrivili sami. Če pa ste krivi vi, kritje premoženjske škode iz AO+ ni mogoče.

Če ste pozorno prebrali celoten članek in imate še vedno pomisleke ali nejasnosti glede svojega škodnega primera, nas pokličite na našo brezplačno številko 080 26 26 in si zagotovite pravico do najvišje možne odškodnine.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26