Kaj storiti, če ste priča prometni nesreči

Kaj storiti, če ste priča prometni nesreči

05.08.2020 Odškodnine

Večina ve, kako se odzvati, če ste udeleženi v prometni nesreči, vendar ste verjetno manj prepričani, kaj storiti, če ste priča prometni nesreči. Kot priča bi lahko igrali pomembno vlogo pri ugotavljanju krivde za prometno nesrečo in vaša perspektiva dogodka je neprecenljiva za udeležence ali celo policiste. Vašo izjavo bodo morda potrebovali policija, vpletene zavarovalnice in pravni zastopniki voznikov. Preberite besedilo do konca, če se sprašujete, kaj storiti, če ste priča prometni nesreči.

V trenutku šoka, ki pogosto sledi prometni nesreči, priča morda ne ve, kakšne so njene odgovornosti oz. kaj mora storiti v danem trenutku.

Če ste se torej kot priča znašli sredi prometne nesreče, najprej globoko vdihnite in ne zganjajte panike. Parkirajte na varni razdalji od kraja nesreče, da ne boste ovirali reševalcev in policijskih vozil ter ogrožali samih sebe. Vklopite varnostne luči in se držite daleč stran od nesreče, še posebej, če sumite, da je območje nevarno (če na primer pride do vžiga avtomobila).

Čeprav kot priča prometni nesreči po zakonu niste dolžni storiti ničesar, ne pozabite, da bi lahko vaše ravnanje nekomu rešilo življenje. Če je le mogoče, vam priporočamo, da sledite naslednjim štirim korakom:

Pokličite policijo ali izpolnite EU poročilo o prometni nesreči

Če ste se odločili ravnati po svoji vesti, nemudoma opravite klic v sili (112) ali pokličite policijo (113) in prijavite prometno nesrečo. Ne domnevajte, da je policijo poklical že kdo drug, in ne oklevajte, če niste prepričani, ali je bila nesreča dovolj resna. Dispečerju na številki 112 ali 113 povejte, kaj se je zgodilo, in bodite pripravljeni predložiti informacije o lokaciji ter opis vpletenih vozil.

Preverite osebe, udeležene v nesreči

Med pogovorom z dispečerjem na številki 112 ali 113 se sprehodite do vozil, udeleženih v nesreči (če se vam zdi, da je to dovolj varno), in preverite stanje vseh udeležencev. Če vidite nekoga, ki je poškodovan, to povejte dispečerju. Če ste registrirana medicinska sestra ali zdravnik, lahko žrtvam nesreče nudite nujno pomoč, ne da bi bili za svoje dejanje pravno odgovorni. Vsakdo, ki je certificiran za izvajanje prve pomoči, lahko žrtvam prometne nesreče pomaga brez strahu pred odgovornostjo.

Če niste usposobljeni zdravstveni delavec in nimate potrdila o prvi pomoči, žrtvam nesreče ne nudite prve pomoči, razen v primeru, da se ta oseba sooči z neposredno nevarnostjo oziroma je njeno življenje ogroženo. Če je žrtev v vozilu, v katerem lahko izbruhne požar, jo lahko potegnete iz avtomobila in jo postavite na varno. Tudi če vidite, da človek obilno krvavi, lahko na rano položite brisačo ali kos oblačila in na rano dodatno pritisnete, da upočasnite krvavitev. Izogibajte se premikanju žrtev, ki niso v neposredni nevarnosti, saj lahko po premiku pride do poslabšanja zdravstvenega stanja. Namesto tega poskusite poskrbeti za čim večje udobje žrtve, medtem ko čakate na pomoč. Povejte ji, da je pomoč na poti, jo potolažite in jo poskušajte umiriti, če je panična.

Izogibajte se prepiru z vozniki

Ne zapletajte se v prepir z vozniki ali drugimi ljudmi, ki so bili udeleženi v nesreči. Če se vozniki prepirajo, ostanite nevtralni in se držite ob strani. Nekateri vozniki so po prometni nesreči zelo jezni in so lahko celo nasilni. Zapišite številke registrskih tablic in podatke o udeleženih vozilih ali s pametnim telefonom na hitro poslikajte registrske tablice ter znamke in modele vozil. Beleženje teh informacij je lahko zelo pomembno, če jezen voznik oziroma povzročitelj nenadoma pospeši in pobegne s kraja nesreče, še preden na prizorišče prispe policija. Če voznik, po navadi je to povzročitelj nesreče, pobegne s kraja nesreče, policiji predložite kakršne koli podatke o vozniku in njegovem vozilu.

Povejte policiji, kaj ste videli

Po prihodu policije in morebitnih reševalcev na kraj nesreče bodo udeležencem preverili poškodbe in začeli preiskovati okoliščine nesreče. Policistom posredujte svoje ime in kontaktne podatke ter jim povejte, kaj ste opazili. Ko dajete izjavo, se držite dejstev. Bodite iskreni in ne pripisujte krivde. Namesto tega policistom preprosto povejte, kaj ste videli. Podrobnosti, o katerih vas lahko sprašujejo, so navadno sledeče: okoliščine prometne nesreče, udeležena vozila, njihova predvidena hitrost vožnje, preden je prišlo do trka, ali je kateri od voznikov prevozil rdečo luč ali stop znak, ali ste videli, da je voznik med vožnjo uporabljal mobilni telefon oz. se je pogovarjal po telefonu itd. Upoštevajte, da boste lahko kasneje poklicani kot priča na sodišču, zato naj bo vaša izjava resnična in nepristranska. Zavedajte se, da je prometno nesrečo mogoče posnela varnostna kamera, če je slednja na kraju nesreče na voljo. Zato bodite pošteni in pomagajte, kolikor se le da, ne da bi s svojo izjavo zadevo še dodatno zakomplicirali.

Čeprav vas torej zakon ne obvezuje, da se kot priča odzovete na prometno nesrečo, boste ravnali po svoji lastni vesti. S tem lahko preprečite morebitne lažne izjave pristranskih prič in nekomu naredite uslugo, da mu ne pripišejo krivde, čeprav za nesrečo ni kriv. Ker nesreča nikoli ne počiva, se lahko kdaj znajdete v podobni nemili situaciji.

Ko ste že na kraju dogodka, lahko udeleženim v prometni nesreči svetujete, da za svoj primer poiščejo pravnega zastopnika. V tem primeru je Visoka odškodnina Planinšec zagotovo pravi naslov za uveljavljanje odškodninskih pravic iz naslova prometnih nesreč.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26