Kaj storiti, če te povozi avto kot pešca

Kaj storiti, če te povozi avto kot pešca

11.01.2021 Odškodnine

Na vsakem prehodu za pešce v križišču, semaforiziranem ali ne, obstaja nevarnost naleta vozila, motorja ali kolesarja. Pešci kot nezaščiteni in najranljivejši udeleženci v prometu po navadi v prometnih nesrečah utrpijo zelo hude telesne poškodbe, celo s smrtnim izidom. Neprevidni in malomarni vozniki, ki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon ali se na cesto podajo pod vplivom alkohola ter drog, lahko spregledajo pešca na prehodu za pešce ali med hojo ob cesti, če pločnika ni na voljo. Posebej so nevarni vozniki, ki prehitro vozijo in prepozno opazijo pešca ter se ne morejo pravočasno ustaviti. Nevarnost predstavljajo tudi slaba vidljivost ceste recimo ponoči in pešci v temnih oblačilih brez odsevnikov.

Ne glede na vzroke so lahko posledice katastrofalne za vse udeležence. Tisti vozniki, ki zaradi sekunde neprevidnosti smrtno ponesrečijo pešca, lahko imajo vse življenje psihične težave. Še bolj trpijo tisti vozniki, ki jim zakon ne pripiše krivde, se pa obsojajo, zakaj tega niso mogli preprečiti. Da ne govorimo o tem, ko gre za otroka, ki ga starš tisto sekundo ni imel pod nadzorom. Zato je pomembna zbranost vseh udeležencev v prometu.

Dejstvo je, da včasih nesreče ne moremo preprečiti, čeprav smo zagotovili vse pogoje varne vožnje, in v teh primerih je pomembno vedeti, kakšen je postopek, in poznati svoje pravice.

OBVEZNO POIŠČITE ZDRAVNIŠKO POMOČ

Ne glede na to, ali imate vidne poškodbe ali ne, obvezno pojdite na urgenco, če vas kot pešca zadane vozilo. Vozilo lahko s svojo težo pri udarcu v človeško telo povzroči poškodbe notranjih organov ali celo notranje krvavitve, ki so lahko usodne. Zato ne oklevajte in prepustite zdravniku, da diagnosticira vaše stanje po prometni nesreči.

Če za nesrečo niste krivi, je obisk zdravnika pogoj za pridobitev odškodnine iz avtomobilske odgovornosti povzročitelja.

Če vas torej s kraja nesreče ne odpelje reševalno vozilo, se obvezno sami napotite na urgenco, kjer bodo po uradni dolžnosti poklicali policijo zaradi zapisnika o nesreči. Policijski zapisnik in ogled kraja nesreče ter izjave morebitnih prič so tudi pogoj za uveljavljanje odškodnine za telesne poškodbe.

POKLIČITE POLICIJO IN REŠEVALCE

Če ste zmožni, s kraja nesreče pokličite policijo ali nekoga od mimoidočih zaprosite, da to stori in počaka na prihod policistov zaradi podajanja izjave kot priče. Če je več poškodovanih, poskušajte nuditi prvo pomoč ogroženim ter morebitne priče in voznike prosite, da zavarujejo kraj nesreče v izogib novim naletom in žrtvam.

Takojšnji ogled kraja nesreče policistom omogoča lažje zbiranje podatkov o okoliščinah nesreče in ugotavljanju krivde. Če imate možnost, tudi sami fotografirajte kraj dogodka, udeležena vozila in svoje poškodbe, če so takoj vidne. V primeru pobega povzročitelja si poskušajte zapomniti registrske tablice, znamko in barvo vozila. Več podatkov kot podate policistom, lažje bodo ujeli povzročitelja, ki bo odgovarjal za povzročitev prometne nesreče in pobeg s kraja nesreče. Malomarni vozniki se podajo v beg posebej, če so pod vplivom alkohola in jim grozi odvzem vozniškega dovoljenja.

Na kraju nesreče poskusite še sami pridobiti čim več informacij o vozniku povzročitelju, in sicer njegovo ime in priimek, zabeležite registrsko tablico, vprašajte ga, pri kateri zavarovalnici ima zavarovano vozilo, fotografirajte njegovo vozniško, prometno in polico, če vam dovoli. Ne pogovarjajte se o krivdi, rajši to prepustite policiji in zagotovite čim več prič, ki bodo pripomogle pri ugotavljanju krivde.

DOKUMENTIRAJTE POŠKODBE PO NESREČI

Obstaja več načinov, kako lahko dokumentirate svoje poškodbe in dokažete njihovo resnost. Razmislite na primer o vodenju dnevnika poškodb, ki vsebuje kronološke podrobne opise simptomov, doživljene fizične omejitve tekom zdravljenja in morebitne čustvene stiske. Po končanem zdravljenju svojega osebnega zdravnika zaprosite za kopijo medicinske kartoteke za obdobje zdravljenja po prometni nesreči, iz katere bo razviden potek zdravljenja.

Sami poskrbite za zbiranje medicinske dokumentacije, ki jo boste prejeli na svoj naslov, poleg tega pa tudi vseh dokazil glede stroškov tekom zdravljenja, in sicer:

  • shranjujte vse račune v zvezi z zdravljenjem – plačila predpisanih zdravil brez recepta, samoplačniški pregledi, parkirnine, kilometrine ipd.;
  • rentgenske slike, izvide magnetne resonance ter fotografije svojih poškodb;
  • kopije zdravniških izvidov, odpustnih pisem iz bolnišnice po operativnem posegu, kopijo rehabilitacijskih in fizioterapevtskih poročil.

OBRNITE SE NA VISOKO ODŠKODNINO PLANINŠEC

Če ste se vi ali nekdo, ki ga imate radi, poškodovali kot pešec v prometni nesreči, ki jo je povzročil malomarni voznik, ne oklevajte ter nas pokličite na našo brezplačno telefonsko številko 080 2626. Izkušeni odškodninski svetovalci vam bodo svetovali glede vašega primera in vas vodili skozi celoten postopek do pravične odškodnine za premoženjsko in nepremoženjsko škodo. Celoten postopek vodimo brezplačno, in sicer brez vstopnih stroškov, ter strankam provizijo zaračunamo šele na koncu, po uspehu in samo v primeru, če uspešno izterjamo odškodnino.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26