Kaj storiti, če vas ugrizne pes?

Kaj storiti, če vas ugrizne pes?

31.10.2020 Odškodnine

Najpogostejši hišni ljubljenčki v Sloveniji so prav psi, različnih pasem in rasti. Včasih nas lahko nehote v igri poškodujejo, včasih pa to naredijo iz strahu od neznanih ljudi. Vsaka peta žrtev ugriza psa po podatkih Centrov za nadzor bolezni poišče zdravniško pomoč. Glavna skrb pri ugrizu psa je okužba, zato je potrebno obiskati zdravnika. Ne glede na to ali gre za ugriz znanega psa ali ugriz neznanega psa na ulici, obvezno poiščite zdravniško pomoč. Sprednji zobi psa močno stisnejo tkivo, manjši zobi pa raztrgajo kožo. Rezultat je odprta, nazobčana rana. Če se rana okuži, morda boste potrebovali hospitalizacijo in intravenske antibiotike. Priporočljivo je vsekakor, da v osmih urah poiščete zdravstveno pomoč posebej, če imate sladkorno bolezen pri kateri je tveganje za okužbo še večje. Prav tako je potrebno nemudoma obvestiti policijo o dogodku, da se izognete morebitnim zapletom z lastnikom psa.

Če ste zaradi malomarnega lastnika hišnega ljubljenčka doživeli ugriz psa, vam lahko pomagamo v Visoki odškodnini Planinšec.

Ugriz psa. Kako poteka zdravljenje?

Več kot polovica ugrizov se zgodi doma pri igri z vašim ljubljenčkom ali pri sorodnikih in znancih na obisku. Ostalo pa zajemajo ugrizi neznanih psov na ulici. Ne glede na to, kako je prišlo do ugriza, je priporočljivo, da ukrepate in sicer:
 • Rano izperite z blagim milom in pet minut držite pod mlačno vodo.
 • Upočasnite krvavitev s čisto krpo
 • Nanesite kremo na bazi antibiotikov, če jo imate doma
 • Zavijte rano v sterilni povoj
 • Zglasite se do zdravnika, da pregleda rano
 • Povoj zamenjajte večkrat na dan
 • Bodite pozorni na znake okužbe kot so rdečica, oteklina ter vročina

Zakaj se zgodi pasji ugriz?

V določenih situacijah celo najbolj prijazen pes lahko napade in ugrizne in sicer:
 • Ko se pes ustraši ali se počuti ogroženega
 • Ko ščiti svoje mladičke ali lastnika
 • Ko je pod stresom
 • V igri, če postane igra agresivna
 • Če se počuti slabo in želi mir
Ena od raziskav je pokazala, da so dojenčki in otroci največkrat žrtve ugriza psa, ker ne poznajo psihičnega stanja psa. Vlečenje pasjega repa ali njegovih ušes je otroku igra, vendar psa zlahka razjezi. Otroci v večini primerov doživijo ugrize po glavi, obrazu ali vratu, odrasli pa po rokah, nogah ali zapestjih.

ugriz psa

Razlog ugriza je najmanjši problem, ključnega pomena je preprečevanje okužbe rane.

Nevarnosti pasjih ugrizov

Obstaja več kot 60 različnih vrst bakterij v ustih psa. Približno 18 odstotkov ali več pasjih ugrizov se okuži z bakterijami. Naslednje bolezni so lahko posledica ugriza psa:
 • STEKLINA se običajno širi preko sline okužene živali. Vpliva na možgane in je skoraj vedno usodna. Prepreči se lahko, če psa cepimo proti steklini.
 • PASTEURELLA je bakterija, ki povzroča rdečico in bolečo okužbo na mestu ugriza. Pri bolnikih s šibkim imunskim sistemom lahko povzroči zelo resne bolezni. Prisotna je pri več kot polovici okuženih ran.
 • STAPHILOCOCCUS AUREUS je bakterija, ki je razvila odpornost proti večini znanih antibiotikov. Psi z tovrstno bakterijo običajno ne kažejo simptomov bolezni, pri ljudeh pa se po ugrizu psa bakterija širi v krvni obtok ali pljuča, kar ima za posledico življenjsko nevarno okužbo.
 • TETANUS opisan kot strup ali mrtvični krč je infekcijska bolezen, za katero so značilni krči po celem telesu. Pri ljudeh lahko povzroči celo paralizo, ko gre za globoko rano ugriza. Zato je cepljenje proti tetanusu od izjemnega pomena.
Če ne veste kdo je lastnik psa ali če se nenavadno vede, zaradi možnosti nevarnih bolezni, zlasti stekline, obvezno poiščite zdravniško pomoč in obvestite policijo, da naredi zapisnik o dogodku. Če lastnika poznate, vprašajte ga ali je pes bil cepljen proti steklini.

Fizične poškodbe zaradi ugriza psa

Poleg infekcijskih bolezni, močna pasja čeljust in zobi lahko resno poškodujejo več plasti kože, tetiv in celo mišic. Odprta rana je nagnjena k okužbam, zato je takojšnja zdravstvena oskrba nujno potrebna. Pasji ugriz v večini primerov poškoduje mehka tkiva do te mere, da potrebujete operativni poseg, kar zahteva dolgotrajno zdravljenje in finančno breme za žrtev ugriza psa. Na primer, ugriz psa za roko lahko vpliva na vašo kariero, če opravljate delo na računalniku.

Lastniki hišnih ljubljenčkov morajo imeti nadzor nad svojimi ljubljenčki in biti odgovorni do mimoidočih. Ohranjanje nadzora je bistvenega pomena za varnost vsakogar in čeprav nekateri lastniki verjamejo, da njihov pes nikoli ne bi ugriznil, je vedenje hišnih ljubljenčkov preprosto nepredvidljivo.

Visoka odškodnina Planinšec je pomagala mnogim ljudem pri odškodnini za ugriz psa tudi kadar lastnik nima zavarovanja odgovornosti do tretjih oseb ali kadar ne veste kdo je lastnik psa. Vsekakor priporočamo, da o dogodku obvezno obvestite policijo, ki bo naredila zapisnik o nezgodi in dala poizvedbo o lastniku psa.

Kontaktirajte nas za več informacij https://www.visokaodskodninaplaninsec.si/. Več o obvladovanju psov pa si preberite o Zakonu o zaščiti živali tukaj http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO1353

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26