Kaj storiti po nesreči s tovornjakom?

Kaj storiti po nesreči s tovornjakom?

22.11.2020 Odškodnine

Vožnja po avtocestah prinaša dodatno tveganje, ker cesto delite s tovornjaki, poltovornjaki, avtobusi in ostalimi gospodarskimi vozili. Vozniki tovornjakov se posebej usposabljajo, da pridobijo znanja in spretnosti za varno vožnjo ter upoštevanje prometne zakonodaje. Tovornjaki in avtobusi pri trku z drugimi motornimi vozili zaradi svoje velikosti in teže običajno povzročajo katastrofalne nesreče, kar posledično pomeni tudi smrtne žrtve. Spodaj bomo našteli, kako boste zaščitili svoje pravice in pravilno ravnali v primeru prometne nesreče s tovornjakom.

Ne zapuščajte kraja nesreče

Če pride so trka s tovornjakom, je pomembno, da ostanete na kraju dogodka in počakate policijo. V primeru, da kraj dogodka zapustite, ste naredili kaznivo dejanje in vas lahko ovadijo. Če menite, da je nesreča majhna, vseeno počakajte na prihod policije ter kraj dogodka zaradi ohranjanja dokazov poskušajte pustiti nedotaknjen oziroma svojega vozila ne premikajte, če to ni res nujno.

Pokličite pomoč in pomagajte poškodovanim

Po nesreči obvezno pokličite na pomoč reševalce, ker nikoli ne veste, kako resne so poškodbe udeležencev. Dispečer po navadi obvesti in na kraj dogodka pošlje še policiste, da raziščejo nesrečo in naredijo zapisnik o njej. Do prihoda reševalcev zagotovite prvo pomoč vsem udeleženim, ki jo potrebujejo.

Fotografirajte ali posnemite kraj nesreče

Pri fotografiranju bodite pozorni na škodo vseh udeleženih vozil ter škodo na tovornjaku. Lahko poslikate tudi sledi drsenja pnevmatik na cesti, morebitne kamere v bližini in prometne znake. Če se odločite za videoposnetek, naj bo zvočni, v katerem boste navedli vse česar, se spomnite pred trkom. Na koncu dodajte še fotografije svojih poškodb, če so vidne, in poškodovanih osebnih stvari v vozilu ter o tem obvestite policijo, da vse navedejo tudi v zapisniku.

Izmenjajte podatke med seboj

To se nanaša na vse udeležene voznike, sovoznike in sopotnike, in sicer med podatke spadajo imena in priimki, telefonske številke in naslovi, registrske tablice in številke polic zavarovanja vozil. V primeru, da pri roki nimate pisala, lahko dokumente, tablice in zavarovalne police poslikate s telefonom.

Izogibajte se izjavam o morebitni krivdi

Prepustite policistom, da presodijo o krivdi. Ne priznavajte krivde, tudi če ste mnenja, da je odgovornost vaša. Mogoče obstajajo podrobnosti, ki se jih ne zavedate. Zato počakajte na prihod policije in jim povejte okoliščine dogodka. Če opazite morebitne priče nesreče, jih zaprosite, da počakajo na prihod policije in podajo izjavo, ali vsaj zabeležite kontaktne podatke, ki jih boste posredovali policistom.

Poiščite zdravniško pomoč

Po nesreči obvezno pojdite na urgenco in povejte, da ste bili udeleženi v prometni nesreči, čeprav se vam zdi, da nimate resnih poškodb. Če vas policisti vprašajo o poškodbah, povejte, da boste poiskali medicinsko pomoč in jih o tem naknadno obvestili. Če pa imate očitne poškodbe, sprejmite pomoč reševalcev na kraju dogodka, ki vas bodo odpeljali na urgenco.

Posvetujte se z Visoko odškodnino Planinšec

Takoj po nesreči in obisku urgence pokličite našo brezplačno številko 080 26 26. Naši izkušeni svetovalci vam bodo pomagali do pravične odškodnine za telesne poškodbe in izpad dohodka.

Vzroki prometnih nesreč s tovornjakom

Okvare na tovornjaku

Lastniki tovornjakov morajo zaradi varnosti na cesti dobro vzdrževati svoja vozila. To vključuje redne servise ter menjavo vseh potrošnih delov, kot so sklopke, zavore, amortizerji ipd. Če pa tega ne storijo, lahko na primer zavore odpovejo in voznik tovornjaka povzroči katastrofalno nesrečo na cesti, kar po navadi terja smrtne žrtve.

Zastoji na cesti

Če pride do zastoja na cesti zaradi nesreče ali prometne konice, lahko pride do nove prometne nesreče. Voznik tovornjaka mora biti pozoren na cesto in morebitni zastoj, da si zagotovi dovolj razdalje za ustavitev tovornjaka. Trk tovornjaka v stoječo kolono se večinoma zgodi, če voznik uporablja mobilni telefon ali bere reklame na panojih, ker svojo pozornost usmerja stran od ceste.

Nepoznavanje cest

Pri novih voznikih je to pogost vzrok prometne nesreče. V primeru zastoja na avtocesti se vozniki tovornjaka večkrat usmerjajo na alternativne podeželske ceste, da bi hitreje prispeli do cilja. Zaradi nepoznavanja cest ali samega terena, kot so ovinki ali hribi, lahko hitro pride do prometne nesreče. To je posebej nevarno ponoči pri slabi vidljivosti.

Uživanje zdravil

Določena zdravila na recept imajo oznako prepovedi vožnje med uživanjem. Nekatera vplivajo na sposobnost hitrega odziva na cesti, druga povzročajo zaspanost in omotičnost. Skratka vozniki med uživanjem takšnih zdravil ne bi smeli za volan. Kljub vsem predpisom in državni zakonodaji se nekateri vozniki odločijo za vožnjo po zaužitju prepovedanih drog, alkohola ali zdravil na recept.

Utrujenost voznika

Velika večina profesionalnih voznikov je odgovorna do sebe in ostalih udeležencev na cesti ter upošteva varnostna pravila. Najbolj problematični pa so pritiski avtoprevoznikov na voznike glede tempa vožnje ter rokov dostave. Utrujenost oziroma zaspanost voznika tovornjaka je eden od glavnih vzrokov prometnih nesreč. Če temu dodamo še hitrost zaradi tesnih rokov, je to smrtonosna kombinacija na cesti.

Prehitra vožnja

Prehitra vožnja v slabih vremenskih razmerah je drugi vodilni vzrok prometne nesreče s tovornjakom. Zaradi velike teže je tovornjak težko nadzorovati, še posebej na mokri ali spolzki cesti. V večini primerov voznik tovornjaka izgubi nadzor nad vozilom in povzroči katastrofalno nesrečo s smrtnim izidom.

Ste se vi ali nekdo, ki ga imate radi, hudo poškodovali v trčenju s tovornjakom? Stopite v stik z Visoko odškodnino Planinšec. Vaš zahtevek lahko ocenimo in razložimo njegovo pravno utemeljenost. Še danes nas pokličite na 080 26 26 in se dogovorite za brezplačen posvet.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26