Kako pravilno ravnati ob prometni nesreči?

Kako pravilno ravnati ob prometni nesreči?

08.08.2019 Odškodnine
Kljub temu, da se prometne nesreče dogajajo vsak dan, je za vsakega udeleženca to izjemno nepričakovan in stresen dogodek. Marsikateri udeleženci prometne nesreče, se kljub vozniškemu dovoljenju, opravljenemu izpitu iz prve pomoči in z kar nekaj teoretičnega znanja, v praksi, ko je potrebno ukrepati hitro, učinkovito, pravilno, predvsem pa varno, ne znajdejo najbolje in ne vedo kako pravilno ravnati ob prometni nesreči.

Poznamo različne situacije promeznih nesreč in sicer;

 • trk dveh vozil ali verižna trčenja,
 • trčenja z neznanim povzročiteljem,
 • prometna nesreča s pešcem,
 • prometna nesreča, kjer je povzročitelj tuj državljan,
 • prometna nesreča s samo enim udeleženim dvoslednim ali enoslednim vozilom (motor, moped),
 • prometna nesreča s prevrnitvijo traktorja,
 • prometna nesreča s štiri- ali trikolesnikom,
 • prometna nesreča z vpletenostjo kolesarja,
 • prometna nesreča z nezavarovanim vozilom,
 • itd.

Da bi bile posledice prometne nesreče čim blažje vas želimo v članku “Kako pravilno ravnati ob prometni nesreči” seznaniti z vsemi potrebnimi napotki. nasveti, priporočili in koristnimi informacijami.

Kaj je potrebno storiti, oziroma kako pravilno ravnati ob prometni nesreči?

1. Kot udeleženec v nesreči, najprej ustavite svoje vozilo.

2. Pred izstopom iz vozila oblecite odsevni telovnik in bodite pozorni na promet okoli vas, ter poskrbite za lastno varnost in za varnost drugih udeležencev v prometu.

3. Ob upoštevanju razmer na cesti, čimpreje omogočite normalno prevoznost ceste.

4. Presodimo stanje oškodovanca in poškodovanim nudimo prvo pomoč (zavest, dihanje, srčni utrip, videz in barvo kože, telesno temperaturo, krvavitve, nevarnost poškodbe hrbtenice, morebitno bljuvanje ...), če ocenimo, da gre za težje poškodbe takoj pokličemo reševalce, oziroma interventno številko policije 113.

5. Kraj prometne nesreče, je potrebno zavarovati in označiti z varnostnim trikotnikom (v nočnem času je potrebno kraj tudi osvetliti, z utripajočo lučjo, baklo ali kako drugače).

6. Kraja prometne nesreče praviloma ne spreminjajte, razen ko je to potrebno zaradi reševanja udeležencev v nesreči ali preprečitve ogrožanja drugih udeležencev v prometu.

7. Na avtomobilu prižgite vse utripalke, saj ste na cesti potencialna nevarnost.

8. Če je nastala manjša materaillna škoda navzočnost policije ni potrebno, je pa za uveljavljanje odškodnine za nastalo škodo pomembno, da si z s soudeleženim v prometni nesreči izmenjata podatke, izpolneta Evropsko poročilo in v primeru, da gre za tujega državljana pridobite kopijo zelene karte.

9. O nesreči obvetimo policijo oziroma pokličite interventno številko policije 113.

10. Kadar to ni nujno, ne zapuščajte kraja prometne nezgode.

11. Kadar ste v prometno nesrečo vpleteni kot očividec, policija v takšnem primeru naproša, da kraja do prihoda policistov ne zauščate, dokler ne oddate izjavo in nudite vse potrebne informacije.

12. Policija opozarja, da do konca ogleda udeleženci v prometni nesreči ne smete uživati alkoholnih pijač, mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, ki zmanjšujejo sposobnost za udeležbo v prometu.

13. Čimpreje ali takoj ko je to mogoče se oglasite pri svojem osebnem zdravniku ali urgentnem zdravniku, četudi menite, da nimate nikakršnih poškodb ali bolečin (v primeru, da se težave, bolečine, fizično vidne posledice na telesu pojavijo naknadno in se boste odločili za odškodnino, boste prvi zdravniški dokument potrebovali).

14. Če ste zmožni in vam okoliščine dopuščajo, lahko tudi sami posnamete fotografije kraja nezgode, poškodovanega vozila ter lastnih poškodb in poškodb ostalih udeležencev/sopotnikov, saj vam bodo v primeru oddaje vloge za pridpobitev odškodnine lahko še kako prišle prav.

15. Ob uveljavljanju odškodnine zaradi nastale škode, tako materialne, kot nematerialne, kot posledica prometne nesreče, ki vam zakonsko pripadajo, se čimpreje obrnite na vašo zavarovalnico ali za odškodninsko pravo posebej usposobljene strokovnjake, ki vam bodo pri nadaljnih korakih iz svojih bogatih izkušenj najbolje svetovali in vas usmerjali skozi celoten proces.

Poznavanje vseh napotkov in nujno potrebnih informacij o tem kako pravilno ravnati ob prometni nesreči je torej izjemnega pomena, saj v veliko primerov lahko ublaži ali celo prepreči posledice že nastalih nezgod in bistveno skrajša čas ostalih potrebnih intervencij.

ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA VAŠ PRIMER?

Kdaj poklicati policijo, na kraj dogoda?

 • Ob nastanku večje materialne škode,
 • če se s soudeležencem ne morete dogovoriti o krivdi,
 • če kateri od udeležencev noče dati svojih podatkov oziroma odkloni sestavo in podpis poročila o prometni nesreči,
 • ob poškodbah katerega izmed udeležencev,
 • če želite uveljavljati avtomobilski kasko,
 • ob sumu, da je soudeleženec vozil pod vplivom alkohola ali narkotikov.

Kaj sporočiti policiji, ko jih pokličemo na kraj dogodka?

 • Kdo kliče in od kod,
 • kaj točno se je zgodilo in kako,
 • kje se je zgodila nesreča in kako se do tja najhitreje pride,
 • koliko je poškodovanih in kakšne so poškodbe (lažje, hujše, morda mrtvi),
 • kaj smo sami že storili in kakšno dodatno pomoč še potrebujemo (avtodvigalo, gasilni avto, reševalci, avtovleka, avtodvigalo,...).

V nadaljevanju članka, se bomo podrobneje dotaknili dveh, vedno bolj pogostih situacij oziroma okoliščin prometne nezgode in sicer kako pravilno ravnati ob prometni nesreči v Sloveniji, katero je povzročil tujec ter kako pravilno ravnati ob prometni nesreči, ki se nam je zgodila v tujini?

Kako pravilno ravnati ob prometni nesreči v Sloveniji, katero povzroči tujec?

 • V primeru prometne nesreče v Sloveniji, ki jo povzroči voznik vozila s tujo registrsko oznako, je izjemno pomembno, da oškodovanec pravilno zapiše vse nujno potrebne podatke o tujem vozniku in njegovem motornem vozilu (predvsem ime in priimek voznika, registrska oznaka vozila, tip in znamka vozila, ime zavarovalnice in številka zavarovalne police oziroma zelene karte), ki je udeleženo v prometni nesreči.
 • Priporočljivo je, da se izpolni Evropsko poročilo o prometni nesreči, četudi je bila na kraju prometne nesreče policija.
 • Oškodovanec mora tudi odvzeti kopijo zelene karte, predvsem v primerih, če gre za vozilo, registrirano v državi, ki ni članica Evropske unije oz. Evropskega gospodarskega prostora (EGP) ali Švica. Če prometno nesrečo povzroči vlečno vozilo s prikolico, je nujno izpisati podatke o zavarovanju za vlečno vozilo oziroma odvzeti kopijo zelene karte tega vozila, saj se škoda večinoma krije iz zavarovanja avtomobilske odgovornosti vlečnega vozila.
 • Oškodovanec vloži odškodninski zahtevek pri Slovenskem zavarovalnem združenju oziroma katerikoli slovenski zavarovalnici, ki - glede na sklenjene korespondenčne pogodbe s tujimi zavarovalnicami - njegov odškodninski zahtevek ustrezno obravnava oziroma oškodovanca napoti na pristojno zavarovalnico.
 • Vsekakor je priporočljivo, da se oškodovanec oglasi tudi pri svojem osebnem zdravniku (četudi meni, da ni pokodovan) in se v primeru oddaje vlogo za odškodnino poveže z strokovno osebo ali podjetjem, ki je specializirano na področju odškodninskih zahtevkov.

Kako pravilno ravnati ob prometni nesreči, ki se vam zgodi v tujini?

 • Če je nastala manjša materialna škoda, si z ostalimi udeleženimi izmenjajte podatke in v celoti pravilno izpolnite in podpišete Evropsko poročilo o prometni nesreči (podatke, ki jih potrebujete, lahko prepišete z zavarovalne police in prometnega dovoljenja),
 • zaradi lažje izvedbe nadaljnjih postopkov priporočamo, da v vseh primerih na kraj pokličete policijo, ki bo opravila ogled (ponekod, na primer v Avstriji, vam za ogled kraja prometne nesreče z manjšo materialno škodo lahko izstavijo račun) ter vam izdala potrdilo o poškodbi vozila tuje registracije, ki omogoča neoviran prehod državne meje in vrnitev v domovino,
 • če od soudeleženih v nesreči ne morete pridobiti podatkov o osebah, vozilu in zavarovanju, zaprosite za podatke policijo (že na kraju, ker so naknadne poizvedbe časovno daljše),
 • če imate možnost, zabeležite tudi podatke prič,
 • fotografirajte kraj dogodka in poškodovana vozila (koristne so predvsem pri uveljavljanju odškodninskih zahtevkov),
 • v primeru suma, da ste prometno nesrečo povzročili vi, vas lahko tuji varnostni organi oziroma policija "zadržijo" v državi, dokler se ne konča postopek za plačilo kazni oziroma postopek pri sodniku,
 • po prihodu v Slovenijo se čimpreje oglasite pri vašem osebnem ali urgentnem zdravniku (saj boste zdravniško potrdilo, oziroma pvi bolniški list potrebovali, v primeru, da boste vložili odškodninski zahtevek) ter se povežite z podjetjem oziroma osebo, ki je specializirano na področju odškodninskih zahtevkov in vam bo pomagala skozi celoten proces pridobitve odškodnine.

Poznavanje navodil in pojasnil o tem kako pravilno ravnati ob prometni nesreči, so izjemnega pomena za vse udeležence v prometu, ne samo za voznike ali oškodovance prometnih nezgod.

Zavedamo se dejstva, da je udeleženost v prometni nesreči nepričakovana, neprijetna in stresna situacija, ki ima lahko tudi dolgoročne ali celo trajne posledice, zato je poleg poznavanja vseh zakonitosti o tem, kako pravilno ravnati ob prometni nesreči pomembno tudi, da v takšnih okoliščinah ohranimo kolikor je to le mogoče, čim večjo zbranost, osredotočenost in umirjenost, ki nam bo pomagalo pri nadaljnih odločitvah in korakih, ki ponavadi sledijo po nastanku prometne nezgode.

Rado se namreč zgodi, da se več neprijetnosti povezanih z prometno nesrečo pojavi, ko se pričnete ukvarjati z njenimi posledicami, zato je potreben skrben premislek, dobra priprava in vse potrebne informacije ter znanje, ki vam bodo pomagale z soočanjem vseh izzivov po nastalem dogodku.

Zato, vsem udeležencem in oškodovancem prometne nezgode svetujemo ter toplo priporočamo, da takoj, ko je to mogoče, navežejo stik z strokovno pravno pomočjo, katere pooblastijo ter jim dovolijo, da prevzamejo vaš primer, ga preučijo, vas skozi celoten postopek spremljajo (vse od zbiranja potrebne dokumentacija, oddaje vloge, ugovore ter pritožbe vezano ne odškodninske zahteveke,... do izplačila odškodnine), vam pravno svetujejo, zagovarjajo vaše pravice in v vašem imenu iztržijo najvišjo možno odškodnino, ki vam po zakonu pripada in je prav, da jo tudi izkoristite.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA VAŠ PRIMER? POKLIČITE NAS 24UR NA DAN NA NAŠO BREZPLAČNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam
Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26