Kako preprečiti nesreče motornih koles?

Kako preprečiti nesreče motornih koles?

25.07.2020 Odškodnine

Čeprav motorji zagotavljajo neustavljiv občutek svobode, na žalost niso tako varni kot zaprta vozila. Pravzaprav imajo motoristi 27-krat večjo verjetnost, da bodo umrli v nesrečah kot vozniki osebnih vozil. Ne glede na vašo stopnjo spretnosti in izkušenj z motornimi kolesi je pomembno vedeti, kako preprečiti prometne nesreče in zagotoviti varno vožnjo v vsakem trenutku. Ob ustreznih previdnostnih ukrepih lahko zmanjšate tveganje, da se v prometni nesreči resno poškodujete ali smrtno ponesrečite.

Sama zasnova motornega kolesa nikakor ne zagotavlja varnosti na cesti, kvečjemu je voznik zaradi izpostavljenosti vedno v morebitni nevarnosti v primerjavi z ostalimi transportnimi vozili. Zaradi odprtega območja motorja je vožnja brez zaščite še dodatno tvegana in lahko v primeru nesreče povzroči hude telesne poškodbe ali celo smrt.

Če ste se zaradi nepremišljenih ali malomarnih dejanj drugega voznika med vožnjo z motorjem poškodovali ali se je smrtno ponesrečil kdo od vaših bližnjih, je Visoka odškodnina Planinšec najboljši način, da si zagotovite odškodnino, ki si jo zaslužite. Za pravno pomoč glede uveljavljanja najvišje možne odškodnine za vašo škodo lahko računate na odškodninske strokovnjake naše družbe.

Se sprašujete, kako preprečiti nesreče na motornih kolesih?

Tako motoristi kot tudi vozniki ostalih vozil morajo pri potovanju po cestah ves čas upoštevati prometne zakone in biti previdni. Preglejte naslednje varnostne ukrepe, da zmanjšate tveganje za nesrečo:

Med vožnjo vedno nosite varnostno opremo

Nošenje ustrezne opreme vsakič, ko vozite svoj motor ali skuter, je pomembno. Prava oprema pomaga pri zaščiti pred poškodbami, poveča vidnost drugim na cesti in vožnjo naredi udobnejšo. Za svojo zaščito obvezno nosite motoristično opremo, in sicer motoristično čelado, obleko ter primerne motoristične čevlje. Poleg tega razmislite o nošenju odsevnega varnostnega jopiča ali telovnika, da vas bodo drugi avtomobilisti lažje videli.

Vedno upoštevajte omejitve hitrosti

Čeprav je dirkanje po cesti na motorju navdušujoče, je hitrost zelo nevarna. Vedno morate vzdrževati nadzor nad svojo hitrostjo in se prepričati, da sledite objavljenim omejitvam hitrosti. Ko so ceste mokre, ledene ali spolzke, motor vozite z manjšo hitrostjo oziroma vožnjo prilagodite razmeram na cesti. Ko se približujete ovinku, se prepričajte, da vanj pripeljete počasi in ga previdno odvozite.

Vedno ostanite pozorni

Številne nesreče motornih koles so posledica napak tistih, ki vozijo v bližini motoristov na cestah. To je eden izmed mnogih razlogov, zakaj je med vožnjo motornega kolesa pomembno, da ves čas ostanete pozorni. Pazite na vrzeli v prometu in predpostavljajte, da vas drugi vozniki ne morejo videti. Preden zapeljete čez križišče, se zaustavite na znakih postanka in poglejte v obe smeri.

Pazite na avtomobilska vrata in slepe točke

Če vozite po območju, na katerem so avtomobili parkirani ob cesti, se izogibajte prometnim pasom, ob katerih bi lahko ljudje odprli vrata svojih avtomobilov, da bi izstopili iz njih. Vozniki lahko svoja vrata odprejo neposredno na pot vašega motorja, pešci pa lahko stopijo pred vas in povzročijo nesrečo. Pazite tudi, da se izogibate vožnji na slepih oziroma nepreglednih mestih na cestah. Vedno se postavite tako, da vas lahko drugi vozniki z lahkoto opazijo.

Naj bo vaše motorno kolo v dobri formi

Redno vzdržujte svoje motorno kolo. Če vozite na dotrajanih pnevmatikah ali imate mehke zavore, neizpravne luči ali druge težave, lahko to poveča nevarnost nesreče. Sledite rednemu urniku vzdrževanja in se pred vožnjo prepričajte, da so vaše pnevmatike v dobrem stanju.

Kaj storiti po nesreči z motorjem?

Občutek svobode, ki ga ponuja motor, se pogosto navaja kot razlog za vožnjo, vendar pomanjkanje zaščite, ki jo nudi sama zasnova vozila, pomeni, da lahko celo minimalno trčenje pri nizki hitrosti povzroči izjemno resne poškodbe motorista. Poškodbe, ki jih pogosto opazimo v prometnih nesrečah motornih koles, vključujejo naslednje:

 • poškodbe glave in obraza,
 • zlomljene kosti,
 • poškodbe možganov,
 • poškodbe hrbtenjače in živčnega sistema,
 • poškodbe rok in nog,
 • udarce in raztrganine,
 • notranje poškodbe,
 • psihološke poškodbe.

Tudi če ste previdni in upoštevate vse prometne zakone, lahko še vedno pride do prometne nesreče. Če ste se v prometni nesreči hudo poškodovali, morate storiti več stvari. Najprej pokličite policijo in počakajte, da prispe na kraj dogodka. Če lahko, fotografirajte okoliščine, motor, drugo vozilo in svoje poškodbe. Če tega ne morete storiti, lahko zaprosite tudi koga drugega, da to stori namesto vas. Pridobite imena in kontaktne podatke morebitnih prič ter izmenjajte podatke z drugim voznikom. Po prihodu policije zaprosite za takojšnjo medicinsko oskrbo, ki lahko poveča vaše možnosti za ozdravitev in pomaga, da se pokaže povezava med vašimi poškodbami in prometno nesrečo.

Dejavniki pri določanju odškodnine

Cilj zavarovalnice ni pravičnost. Dogovoriti se je treba za čim višji znesek. Zavarovalnice pogosto ponujajo poravnavo za prometno nesrečo, ki je manj kot optimalna, ali pa poskušajo dokazati, da ste bili za nesrečo krivi sami. To ne pomeni, da se morate poravnati za manj, kot si zaslužite. Tudi če se na koncu izpostavi, da ste za nesrečo deloma krivi sami, se lahko vseeno dogovorite za izplačilo odškodnine. Preden sprejmete kakršne koli odločitve, se posvetujte z odškodninskim strokovnjakom za prometne nesreče, ki lahko pregleda vaš primer, vam svetuje in razloži, kaj lahko pričakujete pri določanju primerne odškodnine, ter kateri dejavniki vplivajo na višino odškodnine. Ti dejavniki pogosto vključujejo naslednje:

 • stroške zdravljenja in rehabilitacije,
 • bolečino in trpljenje,
 • izgubo kakovosti življenja,
 • invalidnost,
 • izgubo dohodka.

Na koncu ne pozabite čim prej poklicati odškodninskega strokovnjaka. Izkušeni odškodninski svetovalci za prometne nesreče v Visoki odškodnini Planinšec so namenjeni pomoči ljudem, ki so bili poškodovani zaradi malomarnosti drugih, da dobijo nadomestilo za svoje izgube. Če ste v prometni nesreči utrpeli hude telesne poškodbe in želite izvedeti več o svojih možnostih, nas kontaktirajte še danes.

Trdno verjamemo, da si ljudje zaslužijo pošteno nadomestilo za svoje poškodbe, in smo popolnoma pripravljeni na trd boj v vašem imenu. Če ste se vi ali nekdo od vaših bližnjih poškodovali v prometni nesreči z motorjem, se še danes obrnite na nas.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26