Ko pride do opekline

Ko pride do opekline

13.09.2020 Odškodnine

Opekline so lahko ena najbolj mučnih in dragih izkušenj v človekovem življenju. Manjše opekline zahtevajo le prvo pomoč in se običajno zacelijo v nekaj tednih. Hude opekline pa so povsem drugačna zgodba. Glede na izvor opekline in obseg škode se lahko žrtve srečajo z enim ali več rekonstruktivnimi operacijskimi posegi, ki pogosto vključujejo kožne presadke. Žrtve opeklin se lahko med zdravljenjem soočijo tudi s hudimi bolečinami, zaradi katerih se zdravniki včasih odločijo celo za umetno komo.

Če ste zaradi malomarnosti ali nepremišljenih dejanj druge osebe utrpeli opekline, vam zakon dovoljuje, da zahtevate odškodnino za nastalo škodo, povezano z vašo poškodbo. Vi in vaša družina ne bi smeli trpeti dodatnega finančnega bremena, ki je posledica opekline, kadar vam škodo povzroči druga oseba.

Najpogostejši primeri opeklin nastanejo v prometnih nesrečah, in sicer gre za opekline od sproženja varnostnih blazin. Opekline so pogoste tudi pri delovnih nezgodah, ko ste v stiku z nevarnimi vnetljivimi snovmi, nezavarovanimi tokokrogi in seveda požari.

Naši rezultati v primerih osebnih poškodb

Visoka odškodnina Planinšec ima bogate izkušnje pri pogajanjih, reševanju in pravdnih zadevah v primeru telesnih poškodb, vključno z opeklinami. Zavzetost našega podjetja in profesionalna odličnost sta privedli do izplačila odškodnine velikemu številu naših strank. Že sklenjene poravnave služijo samo kot primeri in ne jamčijo za določen finančni izid v odškodninskem zahtevku za poškodbo opeklin. Vsak primer zajema edinstvena dejstva in okoliščine, ki lahko zmanjšajo ali povečajo njegovo vrednost. Z vami bomo razpravljali o možnostih odškodnine v vašem osebnem primeru, raziskovali okoliščine, ki so privedle do vaše poškodbe zaradi opeklin, in vestno pripravili odškodninski zahtevek za vaš primer.

Opekline imajo veliko različnih virov

Poznavanje izvora opekline je ključnega pomena za pravilno zdravljenje. Če žrtev ne more sporočiti vzroka opekline, mora prijatelj, družinski član, sodelavec ali drugi opazovalec te podatke posredovati zdravnikom. Pri mehanskih opeklinah je na primer potrebno drugačno zdravljenje kot pri kemičnih opeklinah.

Najpogostejši vzroki opeklin vključujejo:

  • Opekline, ki jih povzroči vroča tekočina. Do opeklin lahko privedejo številni različni scenariji. Zaposleni v restavracijah tvegajo opekline zaradi vročih pijač in jedi. Kuhanje doma lahko prav tako privede do opeklin, še posebej, če majhni otroci v kuhinji ostanejo brez nadzora. Majhni otroci in dojenčki tvegajo opekline zaradi prevroče vode pri kopanju.
  • Požari. Ne glede na vzrok požara (namerno kurjenje materiala ali nenamerni požar) lahko ljudje v bližini tvegajo opekline. Električne inštalacije lahko povzročijo kratke stike in iskre, prižgane cigarete, nenadzorovan ogenj oz. kres, nadzorovan požar in številne druge vrste požarov pa lahko privedejo do opeklin. V primeru vnetljivih tekočin (bencin, etanol, butan, propan, amonijak in vodik), ki pridejo v stik z odprtim ognjem, lahko pride celo do nevarne eksplozije.
  • Jedke kemikalije. Kemikalije, ki se uporabljajo za čiščenje, so najpogostejši krivci kemičnih opeklin. Ne le, da lahko poškodujejo pljuča, ampak imajo korozivne lastnosti, zaradi česar prodrejo naravnost skozi kožo. Nekatere običajne jedke kemikalije, ki lahko privedejo do hudih opeklin, vključujejo belilo, amonijak, klor, bakterijsko kislino ter nekatere zobozdravstvene izdelke, kot so sredstva za beljenje zob in čistila za protezo.
  • Zdravljenje raka. Medicinska tehnologija je bolnikom z rakom zagotovila sevalno zdravljenje. Ko zdravljenje poteka dobro, lahko sevanje tumorje skrči ali popolnoma izkorenini. Tisti, ki potrebujejo rentgen, MRI, CT ali kakšno drugo diagnostično slikanje, prav tako tvegajo opekline zaradi sevanja. Preveč izpostavljenosti sevanju lahko povzroči poškodbe kože in tkiva.
  • Elektrika. Nezaščiteni tokokrogi in vtičnice povzročajo nevarnost opeklin, kar velja tudi za dotrajano električno inštalacijo. Včasih elektrika prehaja skozi kožo in lahko povzroči blage do hude opekline, možni pa so tudi smrtni izidi, odvisno od napetosti tokokroga.
  • Udar strele. Pri udaru strele skozi telo človeka teče en ali več kratkih sunkov energije z visoko napetostjo, ki lahko povzročijo zunanje opekline, vendar je večina škode pogosto notranja. Če človekovo telo prejme toliko električne energije oziroma postane del električnega tokokroga, so poškodbe pogosto smrtne.

Stopnje opeklin

Zdravstvena stroka opekline razvršča po stopnjah, da lahko oceni škodo, ki je žrtvi povzročena. Verjetno ste že slišali za opekline prve, druge in tretje stopnje.

  • Opekline prve stopnje. Te manjše opekline poškodujejo zgornji sloj kože (povrhnjico) ter običajno potrebujejo le prvo pomoč in ne zahtevajo zdravljenja, razen če opeklina pokriva velik del telesa.
  • Opekline druge stopnje. Naslednja stopnja opeklin seže globlje skozi kožo, in sicer v drugo plast kože. Včasih opekline druge stopnje zahtevajo kožni presadek, vendar vedno potrebujejo več časa, da se zacelijo.
  • Opekline tretje stopnje. Segajo globoko skozi vse plasti kože in običajno potrebujejo rekonstruktivno operacijo, vključno z enim ali več kožnimi presadki. Te opekline so boleče, zahtevajo hospitalizacijo ter strog načrt za obvladovanje bolečin med zdravljenjem in okrevanjem. Pri opeklinah tretje stopnje so pogoste trajne brazgotine.
  • Hude opekline četrte, pete in šeste stopnje, ki kurijo mišične in maščobne plasti ter pridejo celo do kosti. Žrtve pogosto padejo v šok ali jih je treba vzdrževati v umetni komi, dokler ne pride do ozdravitve. Takšne hude opekline so lahko celo usodne.

Pravica do odškodnine za opekline

Če se odločite za terjanje odškodnine od osebe, ki je odgovorna za vaše opekline, ali od njene zavarovalnice, morate v roku zastaranja vložiti tožbo ali odškodninski zahtevek. Vsekakor vam priporočamo, da si priskrbite izkušenega pravnega zastopnika za odškodnine, ki vam bo svetoval, kaj vse lahko vključite v svoj zahtevek.

Stroški zdravljenja

Zdravljenje hudih opeklin spada med najdražje. Žrtve potrebujejo takojšnjo medicinsko oskrbo, ki lahko vključuje vožnjo z reševalnimi vozili, storitve nujne pomoči in hospitalizacije ter rekonstruktivne posege, kot so presaditev kože z enim ali več kožnimi presadki. Hude opekline lahko žrtvam povzročijo toliko bolečin, da jih zdravniki včasih spravijo v umetno komo, da si opomorejo ter se začne postopek celjenja. To lahko traja tedne ali celo mesece. Če pa pride do hudih notranjih poškodb, je nujna dolgotrajna medicinska oskrba v specializirani ustanovi, kar lahko povzroči zelo visoke stroške zdravljenja.

Izpadi dohodka

Tisti, ki utrpijo hude opekline, zaradi dolgotrajnega zdravljenja in hospitalizacije več mesecev ne morejo opravljati svojega dela. V najskrajnejših primerih lahko žrtev opeklin utrpi tako hudo škodo, da se ne more več vrniti na delo. Odškodninski strokovnjak vam uredi povračilo izpada osebnega dohodka in morebitno rento za bodočo materialno škodo.

Brazgotinjenje ali skaženost

Če vam po zaključku zdravljenja ostane brazgotina ali skaženost na telesu oz. predvsem na obrazu, ste upravičeni do odškodnine za bolečine in trpljenje med zdravljenjem ter za čustvene bolečine zaradi skaženosti, kar se poleg telesnih poškodb vključi v odškodninski zahtevek.

Poškodbe pri opeklinah lahko pustijo trajne brazgotine, hude opekline pa lahko povzročijo trajno razkrojitev, ki se tudi po rekonstruktivnih in kozmetičnih operacijah ne izboljša.

Majhna brazgotina na roki, čeprav je nastala zaradi močne opekline, po navadi ni tako resna kot brazgotina iste velikosti na obrazu. Prav tako majhna brazgotina na roki ni tako resna kot opeklina, ki pokriva celotno roko. Kadar se vrednoti skaženost, se pogosto upošteva količino ponižanja in zadrege, ki jo lahko oseba občuti ali izkusi zaradi svojih brazgotin. Kljub temu da lahko plastična operacija »popravi« brazgotino, človek nikoli ne bo izgledal tako kot pred poškodbo.

Poškodbe zaradi opeklin žrtvam povzročajo fizične napore tekom zdravljenja in finančno breme zaradi izgube dohodka. Kadar vam nepremišljeno vedenje druge osebe povzroči škodo, si zaslužite pravično nadomestilo za bolečine in trpljenje med zdravljenjem, izgubljeno plačo ter druge povzročene izgube.

Visoka odškodnina Planinšec razume bolečine, s katerimi se lahko spopadate po poškodbi, zato smo tukaj, da se borimo za vas. Naši pravniki za odškodninske zadeve poskrbijo za podrobnosti vašega odškodninskega zahtevka, raziščejo dogodke, ki so privedli do opeklin, ter vodijo komunikacijo in pogajanja z zavarovalnico.

Če ste vi ali kdo od vaših bližnjih zaradi malomarnosti druge osebe utrpeli opekline, se obrnite na Visoko odškodnino Planinšec za brezplačno posvetovanje in razpravljanje o podrobnostih svoje poškodbe. To pomeni, da stroškov postopka ne plačujete vnaprej, temveč se za plačilo dogovorimo na koncu po zagotovljenem uspehu.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26