Kolesarske nesreče

Kolesarske nesreče

05.08.2020 Odškodnine

Vsako leto se v nesrečah z motornimi in osebnimi vozili hudo poškodujejo ali celo smrtno ponesrečijo številni kolesarji. Kolesarji imajo veliko večje tveganje za večje poškodbe pri trčenju kot potniki osebnih vozil, saj so bolj izpostavljeni oziroma nimajo dodatne zaščite razen kolesarske čelade. Če ste se med kolesarjenjem hudo poškodovali in je nesrečo povzročila malomarnost motorista ali voznika osebnega vozila, vam lahko v Visoki odškodnini Planinšec pomagamo povrniti škodo za vaše telesne poškodbe, izpade dohodka in uničeno drago kolesarsko opremo.

Zakaj je za kolesarske nesreče potreben pravni zastopnik?

Nekateri vozniki osebnih vozil postanejo nestrpni, kadar si cesto delijo s kolesarji, zato jih pogosto nepremišljeno prehitevajo. Drugi vozniki, ki jih motijo njihovi mobilni telefoni, morda ne opazijo kolesarja, ki se vozi na pasu pred njimi ali ob njih. Kadar je kolesarska nesreča posledica malomarnega ravnanja voznika osebnega vozila, je običajno, da zavarovalnice oporekajo odgovornosti voznika in namesto tega poskušajo kolesarja obtožiti, da je sam povzročil nesrečo. Če želite uspešno izterjati odškodnino za izgube, nastale v kolesarski nesreči, se morate posvetovati z izkušenim pravnim zastopnikom za kolesarske nesreče. Ta bo proučil vaš primer in vam zagotovil pravično denarno zadoščenje. Vodil bo celoten pravni postopek in se pogajal z zavarovalnico, da bo vaša poravnava poštena. Če je potrebno, bo tudi vložil tožbo zoper zavarovalnico ali celo zoper povzročitelja.

Dolžnosti udeležencev v prometu

Po zakonu imajo tako kolesarji kot tudi vozniki osebnih avtomobilov ali motoristi določene dolžnosti in nekatere odgovornosti, ko na cestah upravljajo svoja vozila. Kolesarji imajo enake pravice in odgovornosti kot vozniki in se od njih pričakuje, da upoštevajo prometne zakone, po kolesarski stezi vozijo v označeni smeri vožnje, se prepričajo o varnem prečkanju ceste na mestu, označenem za kolesarje, ter se ne vozijo ampak hodijo ob kolesu po prehodih, označenih za pešce. Če se ne držijo predpisanih pravil, bodo sami odgovorni ali sokrivi za prometno nesrečo, čeprav v prometu predstavljajo šibkejše člene. Zavarovalnica bo na podlagi policijskega zapisnika procentualno določila morebitno sokrivdo kolesarja in za ta odstotek zmanjšala odškodnino za njegove telesne poškodbe.

Vozniki osebnih vozil imajo več odgovornosti do kolesarjev, ko se vozijo v njihovi bližini. Najprej morajo imeti dovolj prostora za prehitevanje kolesarja. Ko torej prehitevajo kolesarja, naj bi ohranili varno razdaljo ter po možnosti celo zamenjali vozni pas.

Vozniki osebnih vozil in motoristi morajo ves čas opazovati cesto in skrbno ravnati do vseh ostalih udeležencev v prometu, vključno s kolesarji. Ko stojijo za kolesarji in nameravajo zaviti desno, zakon določa, naj vozijo počasi in kolesarjem omogočijo varno zapustitev križišča, preden zavijejo tudi sami. Pri obračanju na cesti voznikom svetujemo, da se zavedajo, da lahko kolesarji potujejo z veliko hitrostjo, ki je lahko tudi višja, kot si morda mislijo. Poleg tega naj bi vsi udeleženci v prometu med vožnjo upoštevali vse prometne zakone in bili strpni ter odgovorni do drugih. Če se vozniki teh pravil ne držijo, so lahko posledice katastrofalne.

Pogosti vzroki kolesarskih nesreč

Najpogostejši vzroki za številne kolesarske nesreče so motenje voznikov, za kar poskrbijo njihovi mobilni telefoni, tablični računalniki, radijski sprejemniki in druge naprave v avtomobilu. Če vozniki med vožnjo niso zbrani in osredotočeni na cesto, lahko spregledajo kolesarja in ob trku povzročijo hude telesne poškodbe. Če med vožnjo uporabljate mobilni telefon, tvegate življenja vseh udeležencev v prometu. V tem trenutku niste zbrani na cesti, lahko vam na primer uide prometni znak ali signalizacija na cesti, kar lahko pripelje do katastrofalne prometne nesreče s hudimi telesnimi poškodbami ali celo smrtnimi žrtvami. Pogosto se na primer zgodijo nesreče, v sklopu katerih kolesarji pri trčenju z avtomobilom utrpijo hude zlome okončin, poškodbe hrbtenjače in travmatične poškodbe možganov ali se celo smrtno ponesrečijo.

V določenih primerih lahko kolesar s svojo nepremišljeno vožnjo povzroči nesrečo, če med vožnjo na primer uporablja mobilni telefon ali slušalke, spregleda signalizacijo na cesti ali prometne znake, prečka cesto na prehodu za pešce na kolesu namesto ob njem, vozi pod vplivom alkohola ali prepovedanih substanc ipd. Posledično nosi popolno odgovornost za nesrečo ali del sokrivde. O tem odloča policija na kraju dogodka, ki naredi rekonstrukcijo prometne nesreče in pridobi izjave morebitnih prič ali pregleda posnetke kamer, če so slednje na kraju nesreče na voljo.

Če ste bili poškodovani kot kolesar ali je vaša ljubljena oseba umrla v kolesarski nesreči, ki jo je povzročila malomarnost voznika, se obrnite na Visoko odškodnino Planinšec za brezplačen pregled primera. Lahko ocenimo vaš primer, vam ponudimo dragocene nasvete in vam pomagamo pri odškodnini, ki si jo zaslužite. Pomagamo vam tudi pridobiti odškodnino za vse stroške zdravljenja, pretekle in prihodnje izgube dohodka, bolečine in trpljenje med zdravljenjem ter čustvene stiske ob izgubi bližnje osebe ali trajni invalidnosti.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26