Kolikšna je pri pravnem pojmu "odškodnina zaradi poškodbe" vredna ena operacija kot posledica prometne nesreče?

Kolikšna je pri pravnem pojmu "odškodnina zaradi poškodbe" vredna ena operacija kot posledica prometne nesreče?

Odškodnine

Koliko je vredna odškodnina zaradi operacije po prometni nesreči?

Operacija zaradi prometne nesreče ali operacije zaradi poškodbe pri delu niso posebej ovrednotene, se pa prištevajo pod dva elementa odškodnine, in sicer pod element telesne bolečine in element nevšečnosti med zdravljenjem. Bolečine po operaciji zaradi prometne nesreče so vsekakor prisotne in trajajo nekaj dni ali tednov.
Vsaka operacija predstavlja nevšečnost med zdravljenjem, na katero se je treba psihofizično pripraviti, poleg tega pa je treba tudi po operaciji nekaj dni bivati v bolnišnici, da si telo opomore. Operacija načeloma spada tudi pod element sekundarnega strahu, ki pomeni strah pred izidom zdravljenja. Operacija vsekakor pomeni določen strah pred njenim rezultatom, saj se sprašujemo, ali se bo vse dobro izteklo.

Sama operacija v odškodninskem zahtevku za telesne poškodbe ni posebej specificirana kot element, je pa omenjena v navedbah in obrazložitvah vseh težav. Operacija je navedena pod elementom nevšečnosti med zdravljenjem in se nanaša na to, da je oseba nekaj časa trpela tudi določene dodatne bolečine zaradi same operacije, saj gre pri operaciji za grob poseg v človeško telo.

Ali je operacija zaradi poškodbe posebej denarno vrednotena?

Glede odškodninske vrednosti operacija nima posebne opredelitve, so se pa razvili pravni standardi, na podlagi katerih se denarno ovrednoti vsaka operacija.

Recimo, če je ponudba s strani zavarovalnice določena in nas stranka obvesti, da je potrebna dodatna operacija, ki ni bila predvidena, bo zavarovalnica na podlagi našega ugovora zoper njeno ponudbo iz razloga nepredvidene dodatne operacije, ki jo imela naša stranka, zvišala ponudbo vsaj za 3.000,00 € in več. Odvisno seveda od tega, za kakšen operativni poseg je šlo, in če je bilo v telo operirane osebe karkoli vstavljeno.

Tudi pooperativni posegi za odstranitev vstavljenega materiala iz prvotne operacije, ki se pogosto izvedejo po 1 ali 2 letih od prvotne operacije, so ovrednoteni po standardih za nekaj tisoč evrov, vendar je tukaj treba poudariti, da bo stranka, ki bo imela doživljenjsko vstavljene določene železne materiale, dobila mnogo višjo odškodnino kot v primeru, če bi se materiali odstranili. Torej bo stranka, ki je imela 2 operaciji in bo druga operacija predstavljala le odstranitev vstavljenega železa, dobila posledično nižjo odškodnino kot stranka, ki je imela samo eno operacijo z doživljenjsko vstavitvijo železa.

Razlika med osebo, ki je imela operacijo zaradi prometne nesreče brez vstavitve materiala, in osebo, ki je imela operacijo z vstavitvijo železa.

PRIMER:

Primer: Oseba A, ki je stara 35 let in je imela poškodbo lažje intenzitete brez operacije in čas zdravljenja 6 mesecev, bo dobila odškodnino okoli 5.000,00 evrov. Oseba B je stara 35 let in je po prometni nesreči imela operacijo brez vstavitve materiala s časom aktivnega zdravljenja 6 mesecev, oseba C, ki je tudi stara 35 let in se je prav tako zdravila 6 mesecev, pa je imela zaradi poškodbe pri prometni nesreči na istem delu telesa podobno operacijo, vendar z vstavitvijo železnega materiala (vijaki, ploščica ali žica), ki bo doživljenjsko fiksiran. Višina odškodnine pri osebi A bo znašala približno 8.000,00 €, pri osebi B pa 12.000,00. Seveda je višina odškodnine odvisna od predela poškodovanega telesa in posameznikovega znižanja delovne zmožnosti, zmanjšanja vsakodnevnega funkcioniranja ter ostalih mnogih dejavnikov. To je bil le en primer kot vzorec glede povprečne višine odškodnine, ki ga lahko le približno ovrednotimo za predstavo glede vrednosti ene operacije.

Se pa tudi večkrat zgodi, da je operacija odsvetovana zaradi tveganja dodatne poškodbe. V tem primeru je na medicinskem papirju navadno zapisano, da je operacija preveč tvegana, saj se lahko drugače recimo poškoduje kakšen živec. V tem primeru se upošteva, da gre poškodbo, pri kateri je dejansko potrebna operacija, vendar je ta preveč tvegana, ker lahko zaradi operacije pride do še hujše posledice. Priporočeno pa je, da je ta stavek zapisan, ker se lahko zgodi, da zdravnik to pove pacientu le v ustni obliki. Vsekakor je dobro zaprositi zdravnika oz. specialista, da bi se njegove besede tudi zapisale na papir.


Upoštevano je dejstvo, da sta osebi A in B enake starosti in je aktivno zdravljenje potekalo enako časovno obdobje. Ne odlašajte in nas kontaktirajte.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletna stran uporablja piškotke
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razlikujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

x
080 26 26