Kolikšna je pri pravnem pojmu "odškodnina zaradi poškodbe" vredna ena operacija,  kot posledica prometne nesreče?

Kolikšna je pri pravnem pojmu "odškodnina zaradi poškodbe" vredna ena operacija, kot posledica prometne nesreče?

20.06.2019 Odškodnine

Koliko je vredna odškodnina zaradi operacije po prometni nesreči?

Operacija zaradi prometne nesreče ali operacije zaradi poškodbe pri delu ni posebej ovrednotena, je pa vključena v dva elementa odškodnine in sicer pod element telesne bolečine in element nevšečnosti med zdravljenjem. Bolečine po operaciji zaradi prometne nesreče so vsekakor prisotne in trajajo nekaj dni ali tednov.
Vsaka operacije predstavlja nevšečnost med zdravljenjem na katero se je potrebno psihofizično pripraviti in tudi po operaciji je potrebno nekaj dni bivati v bolnišnici, da si telo opomore. Operacija spada načeloma tudi pod element sekundarni strah, ki pomeni strah pred izidom zdravljenja. Operacija vsekakor pomeni določen strah pred njenim rezultatom, ali se bo vse dobro izteklo.

Sama operacija v odškodninskem zahtevku ni posebej specificirana kot element, je pa omenjena v navajanjih in obrazložitvah vseh težav. Operacija je navedena pod elementom nevščenosti med zdravljenjem in da je oseba trpela nekaj časa tudi določene dodatne bolečine zaradi same operacije, saj gre pri operaciji za grob poseb v človeško telo.

Ali je operacija zaradi poškodbe posebej denarno vrednotena?

Glede odškodninske vrednosti operacije nima posebne opredelitve, so se pa razvili pravni standardi na podlagi katerih se denarno ovrednosti vsaka operacija.

Recimo, če je določena ponudba s strani zavarovalnice in nas stranka obvesti,da je potrebna določena dodatna operacije, ki ni bila predvidena, bo zavarovalnica na podlagi našega ugovora zoper njeno ponudbo, povsem iz razloga nepredvidene dodatne operacije, ki jo imela naša stranka, zvišala ponudbo vsaj za 3.000,00 € in več. Odvisno seveda od tega za kakšen operativni poseg je šlo in če je bilo karkoli vstavljeno v telo operirane osebe.

Tudi pooperativni posegi za odstranitev vstavljenega materiala iz prvotne oepracije, ki se pogosto izvedejo po 1 letu ali 2 letih od prvotne operacije, so ovrednoteni po standardih za nekaj tisoč eurov, vendar je tukaj potrebno poudariti, da stranka, ki bo imela doživljenjsko vstavljene določene železne materiale, bo dobila mnogo višjo odškodnino, kot pa, če bi se je materiali odstranili. Torej, bo stranka, ki je imela 2 operaciji in bo druga operacija predstavljala le odstranitev vstavljenega železa, dobila posledično nižjo odškodnino, kot stranka, ki je imela samo eno operacijo z vstavitvijo železa doživljenjsko.

Razlika med osebo, ki je imela operacijo zaradi prometne nesreče brez vstavitvjo materiala in osebo, ki je imela operacijo z vstavitvijo železa.

PRIMER:

Primer: Oseba A, ki je stara 35 let in je imela poškodbo lažje intenzitete brez operacije in čas zdravljenja 6 mesecev, bo dobila odškodnina okoli 5.000,00 eurov. Oseba B, ki je stara 35 let in, je po prometni nesreči imela operacijo brez vstavitve materiala s časom aktivnega zdravljenja 6 mesecev in oseba C, ki je tudi stara 35 let in se je zdravila tudi 6 mesecev in je zaradi poškodbe pri prometni nesreči imela na istem delu telesa podobno operacijo, vendar z vstavitvijo železnega materiala(vijaki, ploščica ali žica), ki bo doživljenjsko fiksiran, bo višina odškodnine pri osebi A približno 8.000,00 €, pri osebi B pa 12.000,00., Seveda je višina odškodnine odvisno od predela poškodovanega telesa in posameznikovega znižanja delovne zmožnosti,zmanjšanja vsakodnevnega funkcioniranja, ter ostalih mnogih dejavnikov. To je bil le en primer kot vzorec glede povprečne višine odškodnine, ki ga lahko le približno ovrednotimo, kot predstavo glede vrednosti ene operacije.

So pa tudi večkratzgodi, da je operacija odsvetovana zaradi tveganja dodatne poškodbe. V tem primeru je na medicinskem papirju ponavadi zapisano, da je operacija preveč tvegana, da se ne poškoduje recimo kakšen živec. V tem primeru se upošteva, da gre poškodbo, kjer je dejansko potrebna operacija, vendar je le ta preveč tvegana, ker lahko pride zaradi operacije še do hujše posledice. Priporočeno pa je, da je ta stavek zapisan, ker se lahko zgodi, da zdravnik to pove pacientu le v ustni obliki, vsekakor je dobro zaprositi zdravnika – specialista, da bi se njegove besede tudi zapisale na medicinski papir.


Upoštevano je dejstvo, da sta osebi A in B enake starosti in da je aktivno zdravljenje potekalo enako časovno obdobje.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA VAŠ PRIMER? POKLIČITE NAS 24UR NA DAN NA NAŠO BREZPLAČNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam
Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26