Nasveti za varno nočno vožnjo

Nasveti za varno nočno vožnjo

11.01.2021 Odškodnine

Vsak voznik se strinja, da je nočna vožnja, ko je vidljivost zmanjšana ali telo utrujeno, bolj tvegana zaradi različnih dejavnikov. Lahko bi rekli, da je vsaka vožnja lahko nevarna, če ne zagotovimo osnovnih pogojev varnosti na cesti, vendar ni vse odvisno od posameznika. Vsak udeleženec bi moral poskrbeti za varnost in odgovornost do sebe in drugih na cesti, vendar temu žal ni vedno tako.

V nadaljevanju bomo govorili o pomembnih dejavnikih, ki nam lahko zagotovijo varnost pri vožnji na splošno, še posebej pa v primeru, da se na pot odpravljamo ponoči.

PREVERITE LUČI NA SVOJEM VOZILU

Luči na vašem vozilu so izjemno pomembne, da boste lažje videli okolico in boste ostalim udeležencem v prometu dobro vidni. Žaromete že tako uporabljamo tekom celega dneva, vendar moramo poskrbeti za njihovo brezhibno delovanje. Ob slabem vremenu in zmanjšani vidljivosti, še posebej ponoči, vklopite še dodatne luči za meglo, če jih vaše vozilo ima v svoji opremi.

Preverite in prepričajte se, da vaši žarometi, zadnje luči in smerokazi pravilno delujejo, še posebej preverite delovanje vseh žarnic in jih po potrebi pravočasno zamenjajte. Vedno imejte v vozilu komplet rezervnih žarnic. Pomembno je tudi preveriti pravilno usmerjenost žarometov, da ne boste med vožnjo slepili ostalih udeležencev. Večina prometnih nesreč se zgodi v slabem vremenu ali ponoči pri slabi vidljivosti zaradi zaslepitve nasprotnega voznika.

V zimskem vremenu in pri nizkih temperaturah večkrat pride do kratkega stika v lučeh, zato redno preverjajte stanje žarnic in poskrbite za vidljivost na cesti.

IGNORIRAJTE MOTNJE MED NOČNO VOŽNJO

Med vožnjo bodite vedno pozorni na cesto, kar še posebej velja ponoči, ko je vidljivost slaba. Vse tisto, kar vam preusmerja pozornost stran od ceste, enostavno ignorirajte in se osredotočite na dogajanje na cesti. Moteči sopotniki in različni dejavniki vplivajo na koncentracijo voznika in so lahko usodni, če pride do prometne nesreče.

Izogibajte se naslednjim motnjam:

  • Uporabi mobilnega telefona in pošiljanju sporočil med vožnjo
  • Iskanju postaj na radio sprejemniku
  • Nastavitvam voznikovega in ostalih sedežev
  • Vključevanju v pogovor z ostalimi potniki
  • Prehranjevanju in pitju med vožnjo
  • Iskanju predmetov v vozilu
  • Nastavitvi navigacije

Vsa našteta dejanja opravite, preden se odpravite na cesto ali v nujnih primerih ustavite svoje vozilo na primernem mestu in izvedite nujni klic ali podobno.

UPOŠTEVAJTE VARNO RAZDALJO MED VOZILI

Manj razdalje med vozili pomeni manj časa za odziv v primeru nepričakovanega postanka ali nenadne spremembe hitrosti. Vedno imejte v mislih, da lahko vozilo pred vami iz različnih razlogov nenadoma začne zavirati in lahko v primeru nezadostne razdalje med vozili pride do trka. Zaradi tega se je zelo pomembno voziti na varni razdalji in preprečiti morebitne nalete od zadaj, pri katerih je za nesrečo vedno odgovoren tisti, ki se zaleti v spredaj vozeče vozilo, ne glede na upravičenost razloga za zaviranje.

Ohranjanje varne razdalje je še posebej pomembno ponoči zaradi zmanjšane vidljivosti. Drugi voznik vašega vozila morda ne bo videl v vzvratnih ali stranskih ogledalih. Če vas vozilo pred vami ne vidi, voznik med nenadnim ustavljanjem ali zaviranjem ne bo predvidel vaše reakcije.

Da bi zagotovili varno razdaljo med vozili, vedno pustite vsaj tri sekunde razdalje med vozilom pred vami.

PAZITE NA PEŠCE

Pešce je težko videti, zlasti ponoči. Bodite pozorni na vse pešce, ki bi lahko zašli na vozišče.

Čeprav večina pešcev ponoči nosi odsevna oblačila in odsevnike, ceste morda niso dovolj osvetljene, da jih vidite. Bodite pozorni in osredotočeni zlasti na pešpoti, ko vozite v stanovanjskih naseljih. Preden vstopite v križišče, preverite pešce iz obeh smeri, ki se bližajo označenemu prehodu za pešce.

NE PIJTE ALKOHOLA, KO VOZITE

Uživanje alkohola, mamil in ostalih prepovedanih substanc je nezakonito in nevarno pri upravljanju vozil. Opojne snovi poslabšajo sposobnost dobrega odločanja in zmanjšajo vaše reflekse med vožnjo. To lahko poveča tveganje za prometno nesrečo, zlasti če se bližate pešcu in se ne morete pravočasno ustaviti.

NE VOZITE UTRUJENI IN NENASPANI

Zaspana vožnja je lahko enako nevarna kot vožnja pod vplivom alkohola. Nikoli se ne smete odpraviti na cesto, če ste preveč utrujeni ali nenaspani. Če se med vožnjo ponoči počutite utrujeno, se ustavite in poiščite varno lokacijo za vsaj 20 minut dremeža. To bo bistveno zmanjšalo tveganje, da zaspite za volanom in se smrtno ponesrečite. Vsekakor pa je najbolj priporočljivo, če se pred načrtovanim potovanjem dobro naspite in se za volan usedete bistre glave.

Poleg vseh priprav za nočno vožnjo je vožnja pri zmanjšani vidljivosti vseeno lahko nevarna. Dejstvo je, da ni vse odvisno od enega udeleženca v prometu, temveč vsak nosi del odgovornosti.

Če ste se vi ali nekdo, ki ga imate radi, zaradi malomarnosti drugega voznika poškodovali v prometni nesreči, pokličite Visoko odškodnino Planinšec, kjer vam bomo pomagali ugotoviti, ali ste upravičeni do uveljavljanja odškodnine za telesne poškodbe in izpad dohodka v času zdravljenja. Zato ne oklevajte in nas pokličite na našo brezplačno številko 080 2626.  

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26