Nesreča pri delu in odgovornost delodajalca

Nesreča pri delu in odgovornost delodajalca

19.09.2019 Odškodnine

Nesreča pri delu je druga najpogostejša oblika nesreč, ki se zgodijo v Sloveniji, takoj za prometnimi nesrečami. Zakon o delovnih razmerjih jasno določa, da delodajalec delavcu odgovarja za škodo, ki mu je nastala pri delu ali v zvezi z delom, kot velja po splošnih pravilih civilnega prava. To pomeni, da je delodajalec dolžan povrniti povzročeno škodo delavcu, ki se je poškodoval na delovnem mestu, če je delodajalec odgovoren za nastalo škodo.

Nesreča pri delu in odgovornost delodajalca je tisto, kar nas najpogosteje zanima v primeru, da smo se poškodovali na delovnem mestu. Nejasnosti je v javnosti še vedno veliko, zato bi vas želeli v naslednjih vrsticah seznaniti s tistimi osnovnimi in potrebnimi informacijami, ki vam bodo pomagale pri nadaljnjih odločitvah.

Berite dalje ali pa si več informacij oglejte tukaj: https://www.visokaodskodninaplaninsec.si/nezgoda-na-delovnem-mestu.

Razlogi za odškodninsko odgovornost delodajalca

  • Objektivna odgovornost: kadar je nesreča nastala kot posledica dela z nevarno stvarjo, orodjem ali snovjo ali kot posledica nevarnih okoliščin izvajanja dela, kot so na primer delo v rudniku, na višini, pod visoko električno napetostjo …
  • Subjektivna odgovornost ali krivdna odgovornost: kadar je povzročena škoda posledica delodajalčevega nedopustnega, neodgovornega ali neprimernega dejanja in je odgovornost na strani delodajalca zaradi njegove malomarnosti ali katerega drugega razloga (primer: padec zaradi mokrih tal, poškodovane lestve …).
  • Kadar je škoda povzročena tretjim osebam pri delu s strani delavcev ali v primeru, da je delavec povzročil škodo drugemu delavcu znotraj istega podjetja in podobno.

V kakšnem primeru je nesreča pri delu na strani delodajalca?

Nesreča pri delu in odgovornost delodajalca v danem primeru se ugotavlja s preučevanjem temeljnih predpostavk odškodninske odgovornosti – škode, škodljivega dejstva oz. ravnanja, vzročne zveze in odgovornosti delodajalca. V primeru, da so izpolnjene vse temeljne predpostavke odškodninske odgovornosti, je delodajalec dolžan svojemu delavcu izplačati nastalo škodo.

Iz kje se črpa odškodnina za primer nesreče pri delu?

Najpogostejša oblika črpanja odškodnine za pretrpljene poškodbe na delovnem mestu je izvensodna poravnava prek zavarovalnice, pri kateri je imel delodajalec zavarovano svojo splošno odgovornost, sicer pa je na voljo tudi tožba prek sodišča.

Kaj vse morate pridobiti, če želite, da vam pripada odškodnina za nesrečo pri delu?

  • s strani delodajalca izpolnjen obrazec o prijavi nezgode, oziroma obrazec ER8,
  • prvi poškodbeni list osebnega ali urgentnega zdravnika,
  • zaželene so izjave prič,
  • dokazila o bolniškem staležu,
  • dokazila o izpadu dohodka,
  • dokazila o oškodovanju na ostalih področjih (hobiji, šport, dopolnilne dejavnosti ...),
  • fotokopija potrdila o zaposlitvi.

Priporočila in koristni nasveti

Nesrečo pri delu in odgovornost delodajalca bo lažje ugotoviti in dokazati tudi s podporo in nasveti strokovnjakov na področju odškodninskega prava, zato vam svetujemo, da se čimprej po nastali nezgodi obrnete na pravnega strokovnjaka, ki vam bo odgovoril na vsa vaša vprašanja, vas pravilno usmeril, pomagal pri zbiranju potrebne dokumentacije, v vašem imenu vložil odškodninski zahtevek ter vam pomagal do pravične odškodnine.

Če se je nesreča pri delu zgodila tudi vam, ne odlašajte, temveč še danes pokličite Visoko odškodnino Planinšec!


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26