Nesreča z električnim skirojem

Nesreča z električnim skirojem

Odškodnine

Električni skiroji so postali priljubljeno transportno sredstvo predvsem v večjih mestih, kjer so ulice že ob zgodnjih jutranjih urah preobremenjene, parkirišča pa prezasedena. Za električne skiroje se odločajo ne samo mladi, temveč tudi odrasli ljudje, ki želijo prihraniti pri dragih avtomobilskih zavarovanjih, gorivu ter parkirninah. Električni skiroji pa so s primerno močno baterijo zelo hitri na cesti in ne zahtevajo registracije vozila. Začetni vložek je sicer precejšnji, vendar ni velikih stroškov vzdrževanja.

Postali so priročna, poceni in izjemno hitra alternativa dragemu prevozu. V Sloveniji lahko že nekaj let kupimo električni skiro, voziti pa ga ne bi smeli na nobeni javni površini. Zakon o cestnem prometu še vedno ni zajel novega prevoznega sredstva, ki naj bi sodilo med lahka motorna vozila, ker jih poganja motor in presegajo hitrost gibanja pešcev.

Ste v zadnjem času že opazili množico različnih električnih skirojev na naših cestah? Verjetno ste se spraševali, kako jih lahko spremljate v prometu in pazite na morebitne trke, če zakon ne določi, pod kakšnimi pogoji se lahko podajo na cesto.

Vozniki električnih skirojev poleg pešcev in kolesarjev sodijo med najbolj ranljive skupine udeležencev v prometu.

Varno s skirojem na cesto

Ena od največjih težav pri električnem skiroju je, da je skoraj neslišen, razvije pa lahko hitrost 25 km/h ali celo več, odvisno od modela. Zaradi tega jih je zelo težko slišati in pravočasno odreagirati. Naj bi jih uporabljali mladi nad 14. letom starosti, vendar jih starši kupujejo tudi mlajšim otrokom, ki se s skirojem nato vsak dan vozijo do šole in nazaj. Do 18. leta naj bi bila obvezna tudi uporaba kolesarske čelade, vendar temu ni vedno tako. Vozili naj bi se samo po označenih kolesarskih stezah ali ob desnem robu smernega vozišča, če kolesarska steza ni označena, in to samo v naseljih, v katerih hitrost prometa ne presega 50 km/h. Kot lahka motorna vozila bi morala biti opremljena z lučmi in odsevniki.

Zaradi svoje hitrosti in neslišnosti so bili vozniki električnih skirojev v Sloveniji po zadnjih podatkih od lani do danes udeleženi v približno 20 prometnih nesrečah. Razlogi so različni:

  • neupoštevanje pravil o prednosti vozil na cesti
  • neprilagojena hitrost
  • vožnja v napačni smeri

V določenih državah so jih že prepovedali za vožnjo po cestah zaradi številnih nesreč, ki so se celo končale s smrtnim izidom.

Pričakujemo, da bo zakon o cestnem prometu v Sloveniji zajel tudi varno uporabo skirojev v izogib katastrofalnim nesrečam.

Zakaj so lahko električni skiroji nevarni?

Električni skiroji imajo majhna in občutljiva kolesa, ki so neprimerna za neravne ceste. Nalet na kamenček lahko povzroči grd padec in hude telesne poškodbe. Hkrati so zelo nestabilni in nalet na najmanjšo luknjo na cesti pomeni izjemno nevarnost za vaše telo. Gibajo se zelo hitro in neslišno, tako da jih je težko pravočasno zaznati. Zaradi svoje nestabilnosti je samo zaviranje s skirojem manj učinkovito.

Večina voznikov skirojev ne uporablja kolesarske čelade, nimajo luči ter odsevnikov, večkrat jih opazimo, da med vožnjo uporabljajo mobilne telefone ali se jih več vozi na skiroju, čeprav je namenjen samo za enega. Velikokrat tudi vidimo, da se z enim skirojem vozi več otrok ali pa starš in otrok skupaj. Nekateri s skirojem prevažajo predmete, ki jih ovirajo med vožnjo, zaradi česar lahko pride do izgube nadzora in ravnotežja.

Kakšne nesreče se lahko zgodijo s skirojem?

Nekateri vozniki skirojev se ne zavedajo nevarnosti na cestah, ki jih delijo z ostalimi vozili. Lahko si samo predstavljamo, da na cesti preži ogromno nevarnosti in lahko zaradi neprevidnosti do nesreče pride že v eni sami sekundi. V Sloveniji je bilo v zadnjem letu več prometnih nesreč s skirojem, v katerih so bili udeleženi vozniki, stari med 15 in 30 let, nobeden pa ni uporabljal kolesarske čelade. Več kot polovica je prometno nesrečo povzročila sama, ker so izsilili prednost voznikom vozil ali pa so se pripeljali po napačni strani kolesarske steze. Vozniki skirojev se premikajo zelo hitro in brez zaščite, zato lahko tudi pri manjših padcih utrpijo hude telesne poškodbe. Na srečo do sedaj ni bilo smrtnih žrtev, so pa bile resne telesne poškodbe, ki vključujejo dolgotrajna in komplicirana zdravljenja. Globe za voznike električnih skirojev so trenutno podobne kot za kolesarje, in sicer gre največkrat za neupoštevanje pravil v znesku 40 evrov, uporaba mobilnih telefonov med vožnjo bo voznike stala 120 evrov, vožnja po cesti izven naselja pa 250 evrov.

Ste bili udeleženi v nesreči s skirojem?

V primeru padca s skirojem zaradi lastne neprevidnosti ali neprilagojene hitrosti niste upravičeni do odškodnine iz odgovornosti cestišča. Ste pa upravičeni do zavarovalnine, če ste nezgodno zavarovani. V primeru povzročitve prometne nesreče je zadeva podobna. Če se vam pripeti nezgoda s skirojem na javni ali zasebni površini in ne po vaši krivdi ter o tem obvestite policijo in poskrbite za izjave morebitnih prič, ste verjetno upravičeni do odškodnine.

Do odškodnine za telesne poškodbe s skirojem ste upravičeni, če vas na kolesarski stezi, na cesti v naselju ali prehodu za kolesarje zbije vozilo ali motor. Obvestite policijo in jih počakajte na kraju dogodka, če vas rešilec ne odpelje na urgenco. Policistom podajte čim več podatkov o nesreči, zaprosite mimoidoče priče, da podajo izjavo o nesreči, fotografirajte tablice povzročitelja in nemudoma poiščite zdravniško pomoč.

Naslednji korak je izbor pravnega zastopnika, ki vam bo pomagal do pravične odškodnine. Visoka odškodnina Planinšec je prava izbira. Pokličite nas na našo brezplačno telefonsko številko 080 26 26 in nam predstavite svoj primer. Z veseljem vam bomo prisluhnili in pomagali do cilja.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletna stran uporablja piškotke
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razlikujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

x
080 26 26