Nesreča z vozilom na nujni vožnji

Nesreča z vozilom na nujni vožnji

22.11.2020 Odškodnine

Na cestah je čedalje več udeležencev v prometu. Poleg osebnih avtomobilov, ki predstavljajo največji odstotek, se pojavljajo tudi kombi vozila, poltovornjaki, tovornjaki, avtobusi in seveda vozila na nujni vožnji. Mednje sodijo reševalna, gasilska ter policijska vozila, ki se zelo pogosto znajdejo v prometnih nesrečah, predvsem zaradi narave svojega dela, ki vključuje zelo hitro nujno vožnjo. Ostali udeleženci so se vozilom na nujni vožnji dolžni umakniti, vendar samo, če lahko umik izvedejo varno oziroma brez tveganja za svoje življenje ali pa življenja ostalih udeležencev. Ljudje so prepričanja, da vozila na nujnih vožnjah niso nikoli kriva za nesrečo, kar ne drži. Vozila na nujni vožnji lahko prevozijo rdečo luč samo, če se prepričajo, da je to varno, in s tem ne ogrožajo življenja ostalih na cesti.

Zakon o pravilih cestnega prometa (101. člen) določa: »Voznikom vozil s prednostjo, vozil za spremstvo in vozil v spremstvu ni treba upoštevati prometnih pravil in prometne signalizacije, vendar morajo voziti na tak način in s takšno hitrostjo, da ves čas obvladujejo vozilo in da ne ogrožajo drugih udeležencev cestnega prometa ali njihovega premoženja.

Velik del odgovornosti v primeru prometne nesreče torej nosijo interventna vozila.

Zato je pomembno slediti dogajanju na cesti in takoj po slišanju zvoka sirene poskušati izvesti varen umik. To pa ni vedno izvedljivo in zato se lahko tudi vozila na nujni vožnji znajdejo med udeleženci prometne nesreče.

Reševalno vozilo na nujni vožnji

Pred kratkim se je pri nas zgodila prometna nesreča z reševalnim vozilom, ki je prehitevalo kolono vozil na nepreglednem ovinku, ko mu je nasproti pravilno pripeljal voznik tovornjaka. Da bi preprečil trk, se je tovornjak poskušal umakniti reševalnem vozilu, vendar je prebil zaščitno ograjo in zletel s ceste. Policija je po ogledu kraja nesreče poročala, da je voznik reševalnega vozila povzročil prometno nesrečo in s tem ogrozil vse udeležence.

Reševalci na motorju

Motoristi reševalci opravljajo enega izmed najbolj nevarnih poklicev, zato moramo biti še bolj pozorni na njih, ker dejansko gre za ene od najbolj ogroženih udeležencev v prometu. Lani je bil pri nas težje poškodovan reševalec na motorju na nujni vožnji, ko je hitel pomagat ponesrečenemu motoristu in pri tem prevozil rdečo luč. V križišču ga je spregledal osebni avtomobil in trčil vanj. Zaradi prometne konice v večjih mestih se po navadi zaradi hitrejšega prihoda na kraj nesreče pošiljajo prav reševalci na motorju, ki se lahko izognejo gneči in hitro nudijo pomoč tistim, ki jo nujno potrebujejo. Zaradi narave svojega dela so večkrat tudi sami v vlogi ponesrečencev prometne nesreče.

Gasilsko vozilo na nujni vožnji

Druga najbolj tvegana skupina v prometu pri nujni vožnji so gasilska vozila. Naloga gasilcev ni samo gašenje požara. Gasilci priskočijo na pomoč tudi pri hudih prometnih nesrečah, in sicer, ko pride do izliva nevarnih tekočin ali zaradi rezanja pločevine in reševanja ponesrečencev iz razbitine. Narava dela je že tako nevarna, vseeno pa jih lahko tudi na sami poti do kraja nezgode doleti nesreča. Največkrat se zgodi, da se gasilsko tovorno vozilo pri intervencijski vožnji prevrne na bok, pri čemer je treba s tehničnim posegom rešiti ukleščenega gasilca.

Policijsko vozilo na nujni vožnji

Tudi policisti opravljajo nevaren poklic in med delom so veliko časa na cesti, nemalokrat tudi kot udeleženci prometnih nesreč. Pri interventnih akcijah zasledovanja vozil, ki kršijo cestne zakone in pravila, se včasih zgodi, da zaradi velike hitrosti izgubijo nadzor nad vozilom in pristanejo na strehi. Prav tako se tisti kršitelji na cesti pri poskusu bega in v izogib globi večkrat znajdejo v črni kroniki novic. Tudi ostali vozniki, motoristi, kolesarji ter pešci so lahko zaradi malomarnosti kršiteljev na cesti zelo hudo poškodovani.

Nujna vožnja nujno pomeni veliko hitrost in seveda tveganje za vse udeležence.

Vsako interventno vozilo je registrirano, zato ste ne glede na krivdo kot voznik ali kot sopotnik upravičeni do odškodnine za telesne poškodbe. Če je vas ali nekoga, ki ga poznate, zadel rešilec, gasilec ali policijski avto, imate zakonske pravice do odškodnine za telesne poškodbe in izgubo dohodka.

Pri Visoki odškodnini Planinšec vam pomagamo uresničiti vaše pravice do denarnega zadoščenja v primeru prometne nesreče z vozilom na nujni vožnji. Takšne prometne nesreče so nekoliko bolj zapletene kot običajne, ker je težko določiti odgovornega za nesrečo. Velikokrat se zgodi, da policisti pripišejo deljeno krivdo v primeru, da na podlagi zbranih dokazov krivde ne morejo pripisati samo eni strani. Svoj primer prepustite strokovnjakom za odškodnine in nas že danes kontaktirajte na našo brezplačno telefonsko številko 080 26 26.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26