Nesreče s smetarskim tovornjakom

Nesreče s smetarskim tovornjakom

22.11.2020 Odškodnine

Ste kdaj zagledali smetarski tovornjak in pomislili na morebitno nesrečo? Nekateri verjetno ste, drugi pa na to po vsej verjetnosti niste niti pomislili. Tovornjaki za smeti so veliki in izjemno težki, vožnja takšnega vozila pa zaradi velikega števila mrtvih kotov nikakor ni enostavna, saj jih je namreč veliko več kot pri drugih vozilih. Pri teh mrtvih točkah se od voznika zahteva izjemna pazljivost pri vožnji predvsem v stanovanjskih naseljih, kjer je po navadi dostop do zabojnikov za smeti zelo ozek ter se okoli sprehajajo pešci, otroci in hišni ljubljenčki. Potem si zagotovo predstavljate, kako zelo hitro lahko pride do hude nesreče, celo take s smrtnim izidom.

Zakaj je lahko prevoz smeti nevaren?

Prevoz smeti je lahko nevaren tako za delavce, ki smeti zbirajo in prevažajo, kot tudi za ostale udeležence v prometu ter mimoidoče. Glede na velikost in težo smetarskih tovornjakov jih je zelo težko spraviti na ozka parkirišča stanovanjskih blokov. Delavci, ki upravljajo s smetarskim tovornjakom, in tisti, ki smeti zbirajo in nalagajo v tovornjak, so izpostavljeni tveganju zaradi okužbe pri vsakodnevni izpostavljenosti. Ker je to zelo težko dokazljivo in se lahko nabira daljše časovno obdobje, delavci niso upravičeni do odškodnine zaradi poklicne bolezni. Zadeva se ne konča samo pri morebitni okvari zdravja, saj so zelo pogoste tudi delovne nesreče. Zaradi nepredvidljivih sunkovitih premikov tovornjaka lahko delavci komunalnih podjetij namreč pogosto padejo s tovornjaka ali pa jim zaradi umazanije spodrsne in padejo na tla ali pa v nevarno notranjost smetarskega tovornjaka, pri čemer se zelo resno ter včasih tudi smrtno poškodujejo.

Prevoz smeti je nevaren tudi za prebivalce stanovanjskih naselij. Mimogrede lahko pride do prometne nesreče na parkirišču ali drugem območju naselja, v sklopu katerega se pogosto sprehajajo pešci in hišni ljubljenčki ter se igrajo otroci. V bistvu je premikanje smetarskih tovornjakov zaradi narave samega dela zelo težko napovedati, saj pogosto pride do kratkih ustavljanj in speljevanja.

Statistika prometnih nesreč s smetarskim tovornjakom v Sloveniji

Vsako leto se v Sloveniji večkrat zgodi, da voznik smetarskega tovornjaka med praznjenjem smetnjaka zbije naključno mimoidočega pešca ali peško, celo do smrti. Tako imamo recimo primer iz leta 2012, ko je voznik smetarskega tovornjaka do smrti povozil starejšo občanko pri vzvratni vožnji v slepi ulici prestolnice. Cesta je bila po njegovih besedah zelo ozka, na eni strani je bilo več parkiranih vozil, zaradi robnika na drugi strani ceste ni imel dovolj manevrskega prostora. V stranskih ogledalih med vzvratnim pomikanjem proti smetnjaku ni mogel jasno videti cestišča. Šele skozi sprednje steklo je zagledal nepomično nesrečno žensko, ki jo je povozil z zadnjimi in sprednjimi kolesi. Peške nikakor ni mogel videti v vzvratnem ogledalu, ker mu zorni kot kamere tega ni omogočal.

Leta 2016 se je črni scenarij celo dvakrat ponovil. Smetarski tovornjak je s sprednjim delom trčil v peško med čakanjem na znak sodelavcev, ki sta se po končanem spraznjevanju smetnjaka povzpela na zadnjo stopnico ter mu nakazala, da lahko nadaljuje z vožnjo.

Par mesecev po omenjenem dogodku je smetarski tovornjak trčil v mladoletnega kolesarja in ga zelo hudo poškodoval.

Leta 2018 se je zgodila prometna nesreča, pri kateri je smetarski tovornjak pri speljevanju spregledal ter smrtno ponesrečil pešca.
Leta 2019 je prišlo do podobne prometne nesreče med smetarskim tovornjakom in motoristom, pri kateri je bil motorist hudo poškodovan.

Poleg prometnih nesreč z naključnimi mimoidočimi se vsako leto zgodijo tudi usodne nesreče delavcev, zaposlenih v komunalnih podjetjih. Prišlo je do različnih primerov, ko je voznik smetarskega tovornjaka povozil svojega sodelavca, ga stisnil med vozilo in smetnjak ali ga povozil med zdrsom ali padcem z zadnje stopnice tovornjaka.

Če ste se vi ali kdo od vaših bližnjih poškodovali v prometni nesreči s smetarskim tovornjakom na cesti ali na območju naselja ter parkirišča, pokličite Visoko odškodnino Planinšec, saj vam bomo pomagali do najvišje možne odškodnine.

Če ste zaposleni v komunalnem podjetju in ste se poškodovali med delom na smetarskem tovornjaku, se lahko z nami posvetujete glede možnosti uveljavljanja odškodnine iz naslova delovne nesreče ali prometne nesreče v delovnem času, odvisno od okoliščin samega dogodka. Če niste prepričani, o kakšni vrsti odškodninskega zahtevka gre pri vašem primeru, pokličite našo brezplačno številko 080 26 26. Z veseljem vam bomo prisluhnili in svetovali.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26