Odškodnina za izbrisane imetnike delnic

Odškodnina za izbrisane imetnike delnic

06.04.2020 Odškodnine

Zakon o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank vsem izbrisanim imetnikom delnic daje pravico, da uveljavljajo izplačilo odškodnine s tega naslova.

Za koga oz. kakšen primer je primerna?

Odškodnina za izbrisane imetnike delnic pripada vsem oškodovancem, ki so bili kadarkoli imetniki kvalificiranih obveznosti bank. Da bi oškodovanec dobil odškodnino s tega naslova, mora biti lastnik hibridnih instrumentov, podrejenih obveznosti ali delnic. Odškodnina se izbrisanim imetnikom torej izplača kot denarno nadomestilo za izgubo omenjenih instrumentov. Odškodnina se lahko izplača, v kolikor govorimo o instrumentih bank, ki so jim bile v letih 2013 in 2014 izbrisane kvalificirane obveznosti, med te banke pa štejemo banke NLB, Nova KBM, Abanka, Banka Celje, Probanka in Factor banka. Slednje so bile del sanacije, vključene v izbris s strani Banke Slovenije.

Odškodnina za izbrisane imetnike delnic in njena višina se določata na podlagi zmnožka razlike med obravnavami posameznih razredov kvalificiranih obveznosti. Računa se za vse imetnike, ki so bili lastniki instrumentov zgoraj omenjenih bank. Višina odškodnine se določa tudi na podlagi kvocienta istovrstne obveznosti banke in izbrisanega imetnika delnic ali katerega drugega instrumenta. Oškodovanec lahko terja odškodnino za izbrisane imetnike delnic vse od dne, ko Banka Slovenije izda odločbo do izplačila. Obrestna mera je določena na podlagi tiste obrestne mere, ki jo Evropska centralna banka določi za operacije financiranja. V primeru, da pripadajočemu izbrisanemu imetniku delnic odškodnina iz kateregakoli razloga ni izplačana, slednji s tega naslova prejme zamudne obresti.

Postopek pridobitve odškodnine za izbrisane imetnike delnic se izvaja kot del procesa sojenja za vsako izmed zgoraj omenjenih poslovnih bank. Sodišče v procesu najprej presodi, ali je bil izbris za posamezno banko upravičen ali ne. Sodišče bo v primeru neutemeljenega izbrisa višino odškodnine določilo za vsak primer posebej. Slednja bo izplačana s strani Banke Slovenije, opredeljena pa bo v končni sodbi sodišča. Vsak izbrisan imetnik delnic bo do podatkov o procesu lahko dostopal v podatkovni sobi. Znotraj podatkovne sobe lahko izbrisani imetniki tudi prikažejo svoje lastništvo nad delnicami ali drugimi finančnimi instrumenti.

Kaj je vsebina/predmet storitve (pravno svetovanje, pregled dokumentacije, zastopanje na sodišču)?

Strokovna ekipa Visoke odškodnine Planinšec nudi profesionalno pravno pomoč vsem izbrisanim lastnikom delnic. Naša glavna naloga sta pravno svetovanje in pomoč strankam, da dobijo kar se da visoko izplačilo odškodnine glede na svoj specifični primer. Prvi korak, ki ga zanje naredimo, je vložitev odškodninskega zahtevka. Strankam vedno svetujemo, da se čim prej posvetujejo s pravnim strokovnjakom, saj je njihova reakcija na začetku ključna za pridobitev visokega izplačila odškodnine. Naši pravni svetovalci strankam pomagajo pri pridobitvi dostopa do podatkovne sobe in tudi vse potrebne dokumentacije za izplačilo odškodnine z naslova izbrisa. Oškodovanci se morajo v podatkovno sobo prijaviti v roku 15 dni od izkaza lastništva finančnih instrumentov. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj sta hitro in učinkovito ukrepanje ter iskanje pravnega svetovalca zelo pomembna. Pravilni izkaz lastništva nad instrumenti je ključen za uveljavljanje odškodnine in določitev visokega zneska odškodnine. 

Katere so prednosti poslovanja z nami?

Naši pravni svetovalci nudijo visoko stopnjo ažurnosti, ki je ključen pogoj za pridobitev želene višine odškodnine. Prvi korak, ki ga nudimo izbrisanim imetnikom delnic, sta pridobitev začetne potrebne dokumentacije in vložitev odškodninskega zahtevka. Pomagamo jim tudi pri prijavi v podatkovno bazo. Ker imamo dolgoletne izkušnje, naša pravna pisarna pozna vse postopke v zakonu, ki jim je treba slediti za izplačilo visoke odškodnine. Naša glavna konkurenčna prednost je v tem, da vsak primer obravnavamo individualno, saj niti dva primera nimata enakih lastnosti. Vsakemu primeru posebej se posvetita kar dva pravna strokovnjaka, zato so znotraj primera obravnavane vse podrobnosti in posamezne lastnosti. Strankam svetujemo, da nas v kar se da kratkem času pokličejo na našo telefonsko številko ali se zglasijo v naših prostorih. Skupen uspeh je zagotovljen le, če se k posameznemu primeru pristopi ažurno in učinkovito.

Kakšen je cenovni okvir storitve?

Pravno svetovanje med samim procesom pridobitve odškodnine Visoka odškodnina Planinšec nudi popolnoma brezplačno, saj verjamemo, da lahko dosežemo visoko izplačilo odškodnine in posledično poskrbimo za zadovoljstvo svojih strank. Provizije so nizke, slednje pa zaračunamo šele na koncu, ko je znesek odškodnine strankam že izplačan. Naše dobro delo se kaže skozi zadovoljstvo strank in graditev dolgoročnega odnosa z njimi.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26