Odškodnina za paraplegijo in tetraplegijo

Odškodnina za paraplegijo in tetraplegijo

Odškodnine

Odškodnina za paraplegijo in tetraplegijo je običajna pri prometnih nesrečah z motorji in izredno hudih čelnih trkih z avtomobili. Prisotna je tudi pri poškodbah na delovnem mestu, predvsem pri padcih z višine. Gre za izredno hude poškodbe hrbtenjače, ki lahko imajo katastrofalne posledice za poškodovano osebo.

Prometne nesreče pri motornih vozilih so običajen vzrok za hudo poškodbo hrbtenjače zaradi zloma ali zlomov poškodb hrbtenice. Najpogostejša mesta travmatične transekcije so ravni od C1 do C2, C5 do C7 in T12 do L2.

V hujših primerih lahko poškodbe hrbtenice povzročijo paralizo. V bolnišnici morajo zdravniki hitro ukrepati, da ocenijo, kako resna je poškodba. Zdravstveni strokovnjaki poškodbe hrbtenjače klasificirajo kot popolne ali nepopolne. Poznamo nepopolno poškodbo, pri čemer sposobnost hrbtenjače, da prenaša sporočila v možgane in iz njih, ni popolnoma izgubljena. Ljudje s tovrstnimi poškodbami ohranijo nekatere motorične in senzorične funkcije. Pri popolni poškodbi gre za pomanjkanje senzoričnih in motoričnih funkcij v celoti.

Odškodnina za paraplegijo vključuje odškodnino za telesne posledice in odškodnino za materialno škodo, ki pomeni že nastale materialne stroške, bodoče predvidene materialne stroške in bodoči izgubljeni zaslužek, ki se upošteva za celotno delovno dobo posameznika.

Pri materialni škodi se pridobi odškodnina v obliki rente. Poznamo tri vrste rent, med katere spada mesečna renta do spremenjenih okoliščin, ki pa v tem primeru izredno hudih poškodb ni mogoča. Pri hujših telesnih poškodbah, ko gre za 1. kategorijo invalidnosti, namreč pridobimo doživljenjsko mesečno rento ali kapitalizirano rento, kar pomeni plačilo v enkratnem znesku.

Višina odškodnine za paraplegijo ali tetraplegijo se giblje od 300.000,00 do 1.000.000,00 €.

ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER?

Še nekaj povzetkov o problematiki diagnoze paraplegije ali tetraplegije

Paraplegija je poškodba hrbtenice, ki vpliva na sposobnost posameznika, da premakne telo od pasu navzdol, kar vpliva na njegove funkcije hoje, reprodukcije in črevesja. Če hrbtenjača ni povsem ločena, lahko nekatere žrtve zadržijo nekaj občutka v izoliranih predelih spodnjih okončin.

Postopek zdravljenja paraplegije se začne na kraju nesreče, kjer je potrebna razbremenitev pritiska hrbtenjače in možganov. Zavarovanje žrtev je ključnega pomena za preprečitev nadaljnjih poškodb. Glede na dejansko stanje hrbtenice se ugotovijo operativne možnosti in se razpravlja o rehabilitaciji za najboljše možno zdravljenje.

Boj paraplegikov se ne konča samo z njihovimi prvotnimi poškodbami. Obstaja veliko zapletov, kot so krvni strdki in rane v postelji, ki lahko nastanejo zaradi njegove nezmožnosti gibanja.

Odškodnina za tetraplegijo je za približno 30 % višja od odškodnine za paraplegijo.

Tetraplegija je paraliza obeh rok in nog. Najpogosteje jo povzroča poškodba hrbtenjače v predelu vratu. Ta vrsta poškodbe prekine ali premeša sporočila, poslana v možgane in iz njih, kar vodi do okvare občutenja in premičnosti. Pacient, ki ima popolno tetraplegijo, ne bo mogel premakniti nobenega dela telesa pod vratom. V nekaterih primerih lahko bolniki premaknejo roke, vendar ne morejo nadzorovati njihovega gibanja, zaradi česar je zelo težko prijemati predmete.

Pri ljudeh s tetraplegijo obstaja veliko tveganje za resne zaplete. Ker živčni sistem hrbtenjače nadzoruje delovanje mehurja in črevesja, imajo bolniki s tetraplegijo težave tudi na tem področju. Okužbe sečil so pogoste in so lahko tudi smrtonosne, če niso ustrezno zdravljene. Osebe, ki živijo s tetraplegijo, so dovzetnejše za okužbe dihal in pljučnico, ki se pri teh bolnikih velikokrat končajo s smrtjo.

Kontaktirajte nas za več informacij: https://www.visokaodskodninaplaninsec.si/.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletna stran uporablja piškotke
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razlikujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

x
080 26 26