Odškodnina za pretres možganov

Odškodnina za pretres možganov

05.06.2020 Dorian Planinšec Odškodnine

Poškodba vratu in pretres možganov sta dve najpogostejši poškodbi v prometni nesreči. V kolikor je oškodovanec v prometni nesreči doživel pretres možganov, lahko iz tega naslova prejme odškodnino za pretres možganov. Eden izmed najpogostejših vzrokov, zaradi katerega pride do pretresa možganov, je sunkovit udarec v glavo. Lahko se zgodi, da oškodovanec po pretresu možganov ne pade v nezavest. Pretres možganov ima namreč tudi druge simptome, najpogostejši med njimi pa so krvavitve ali paraliza čutil. Pretres možganov delimo v različne kategorije. Blagi pretres možganov se zgodi v primeru rahle zmedenosti oškodovanca. Eden izmed pomembnih simptomov, po katerem lahko prepoznamo pretres možganov, je tudi izguba spomina ali nesposobnost jasnega razmišljanja. Seveda pa lahko oškodovanec ne glede na kategorijo pretresa pridobi visoko odškodnino za pretres možganov. Druga kategorija je opredeljena kot hujši pretres možganov, ki lahko privede do doživljenjskih posledic in okvar oškodovanca. Nekateri izmed simptomov hudega pretresa so dolgotrajna nezavednost, težave pri gibanju ali govoru itd.

Odškodnina za pretres možganov

Pretres možganov je poškodba, do katere pride ob udarcu v glavo ali močnem sunku telesa, ki povzroči naglo premikanje glave naprej in nazaj. Do pretresa lahko pride v katerikoli okoliščini. Obstajajo primeri, ko so oškodovanci pretres doživeli na javni površini, med delom ali v prometni nesreči. Res je, da tovrstna poškodba ni smrtno nevarna, vseeno pa se moramo zavedati, da so lahko posledice dolgotrajne ali celo doživljenjske. Posledično svetujemo, da se vsak (v kolikor čuti katerega izmed zgoraj omenjenih simptomov) takoj zglasi pri svojem osebnem zdravniku, ki bo opravil slikanje glave. Ta nasvet je koristen predvsem zato, ker se lahko določene posledice pretresa možganov kažejo šele po nekaj tednih od prometne nesreče. Okrevanje in višina odškodnine za pretres možganov sta odvisna tudi od starosti oškodovanca, trajanja zdravljenja in drugih dejavnikov.

Višina odškodnine za pretres možganov

Pomemben dejavnik pri določanju višine odškodnine za pretres možganov je tudi ta, v katero izmed zgoraj naštetih kategorij sodi poškodba (blag ali hujši pretres). V kolikor je bil pretres opredeljen kot blagi, lahko zanj oškodovanec prejme do 1.000 eur odškodnine za pretres možganov. Za zmeren pretres lahko oškodovanec prejme že do 5.000 eur odškodnine, medtem ko za hujši pretres prejme tudi do 100.000 eur. V kolikor želi opredeliti kategorijo pretresa, ki ga je doživel, naj takoj po prometni nesreči obišče svojega osebnega zdravnika, saj bo lahko ta na podlagi slike uspešno razvrstil vrsto pretresa v posamezno kategorijo. Zdravniška slika in izvidi lahko služijo kot odločilno dokazilo v procesu pridobivanja odškodnine za pretres možganov. Poškodbe glave so kljub temu ovrednotene kot resnejše poškodbe, zato je ključno, da oškodovanec takoj po nesreči ravna tako, kot je za njegovo zdravje najboljše.

Poleg tega naj oškodovanec po prometni nesreči skuša zbrati čim več dokazov, ki pričajo o škodnem dogodku, lahko pa za to prosi tudi priče (v kolikor jih sam ni sposoben zbrati). Svetujemo mu tudi, da se po prometni nesreči nemudoma posvetuje z odškodninskim odvetnikom, saj mu bo ta znal najbolje svetovati pri pravilnem postopanju in nadaljnjih korakih, potrebnih za pridobitev odškodnine za pretres možganov.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26