Pet stvari, ki jih je treba vedeti o poškodbah hrbtenjače

Pet stvari, ki jih je treba vedeti o poškodbah hrbtenjače

27.07.2020 Odškodnine

Poškodba hrbtenjače se običajno začne z nenadnim travmatičnim udarcem hrbtenice, ki zlomi ali dislocira vretenca. Škoda se pojavi v trenutku poškodbe, ko izpodrinjeni kostni delci, material diska ali ligamenti povzročijo modrice ali raztrgajo tkivo hrbtenjače. Večina poškodb hrbtenjače je ne poškoduje v celoti. Poškodba namesto tega pogosteje povzroči zlome in stiskanje vretenc, ki nato zdrobijo in uničijo aksone oz. podaljške živčnih celic, ki signale prenašajo navzgor in navzdol po hrbtenjači med možgani in ostalimi deli telesa. Poškodba hrbtenjače lahko poškoduje nekaj, veliko ali skoraj vse aksone. Nekatere poškodbe bodo omogočile skoraj popolno okrevanje, druge pa lahko povzročijo popolno ohromelost.

Poškodbe hrbtenjače so ena najnevarnejših vrst poškodbe, ki jo lahko doživi poškodovanec. Eden od razlogov, da so poškodbe hrbtenjače tako izčrpavajoče, je ta, da se v hrbteničnem stolpcu nahajajo živčne poti, ki olajšajo komunikacijo z možgani. Posledično lahko resna poškodba hrbtenjače povzroči popolno ali delno paralizo in trajno spremeni vaše življenje. Poškodba hrbtenjače lahko povzroči tudi odcepitev ali poškodbo enega ali več vaših vretenc.

Obstaja veliko različnih okoliščin, v katerih lahko pride do poškodb hrbtenjače. Če ste v hudi nesreči utrpeli poškodbo hrbtenjače, boste morda lahko uveljavili odškodnino za hudo telesno poškodbo v prometni ali delovni nesreči.

V Visoki odškodnini Planinšec pregledamo podrobnosti o vaši nesreči in preverimo, kako je do nje prišlo. Naša odškodninska družba bo lahko ugotovila, ali gre za primeren postopek ali ne, in morda vas bo lahko zastopala med pogajanji z zavarovalnico o poravnavi ali celo v tožbenem postopku zoper zavarovalnico ali povzročitelja.

Poškodbe hrbtenjače imajo več vzrokov

Poškodbe hrbtenjače se pogosto pojavijo, ko jih žrtve najmanj pričakujejo. Nekateri najpogostejši vzroki poškodb hrbtenjače vključujejo:

 • nesreče motornih vozil (vključno z motornimi vozili),
 • nesreče s plovilom,
 • zdrse in padce,
 • nesreče pri delu.

Kadar vozniki motornih vozil, motoristi in upravljavci čolnov svoja vozila ali vodna plovila upravljajo nepremišljeno ali neprevidno (ali celo pod vplivom mamil ali alkohola), lahko povzročijo resne nesreče. Huda nesreča lahko potnika potegne iz motornega vozila ali čolna in povzroči, da potnik udari ob tla ali drugo trdo površino. To lahko povzroči resne poškodbe hrbtenice ali posameznih vretenc.

Podobno se lahko zgodi, če lastnik ali upravitelj ne poskrbi za ohranjanje čistih in varnih prostorov za obiskovalce, saj lahko v tem primeru pride do nesreč in padcev. Te nesreče lahko žrtvam nesreče povzročijo nenaden udarec v tla, kar lahko resno poškoduje hrbtenico ali hrbtenjačo.

Še en primer so neustrezno vzdrževana gradbišča, tovarne in druga delovna mesta, saj se lahko tako na delovnem mestu zgodijo resne nesreče, ki povzročijo poškodbe hrbtenjače.

Simptomi poškodbe hrbtenjače

Po vsaki nesreči, ki povzroči močen udarec v hrbet, morate nemudoma poiskati zdravnika oziroma se naročiti na pregled, da se prepričate, ali ste utrpeli poškodbe hrbtenjače. Nekatere poškodbe hrbtenjače niso takoj vidne in lahko traja nekaj časa, da se razvijejo. Določenih poškodb hrbtenjače ne povzročajo neposredne poškodbe hrbtenjače, temveč se sčasoma razvijejo zaradi poškodb hrbtenjačne strukture ali okoliškega tkiva, ki lahko počasi pritiska na hrbtenjačo ali povzroči zaplete, ko se človekovo stanje poslabša. Nujno je, da nekdo, ki je utrpel udarec v hrbet, pazi na naslednje simptome poškodbe hrbtenjače:

 • zvit hrbet ali vrat,
 • moteno dihanje po poškodbi,
 • izjemne bolečine v hrbtu ali pritisk v vratu, glavi ali hrbtu,
 • slabost, slabo koordinacijo ali ohromelost v katerem koli delu telesa,
 • čudno otrplost, mravljinčenje ali izgubo občutka v rokah, prstih ali nogah,
 • težave z mehurjem ali črevesjem,
 • težave pri ohranjanju ravnotežja ali hoji.

Poškodbe hrbtenjače lahko imajo resne in trajne posledice

Ena najpomembnejših nevarnosti zaradi poškodb hrbtenjače je, da lahko te poškodbe povzročijo trajne in celo doživljenjske okvare. Te oslabitve niso omejene samo na telesne okvare, saj lahko resne poškodbe hrbtenjače povzročijo tudi kognitivne okvare in duševne pomanjkljivosti. Nekatere najpogostejše okvare, povezane s poškodbami hrbtenjače, vključujejo:

 • popolno ali delno ohromelost telesa,
 • depresijo,
 • anksioznost,
 • ponavljajoče se mišične krče,
 • bolečine v sklepih ali živcih,
 • zmanjšano kakovost ali užitek v življenju,
 • izgubljen občutek za dotik (med drugimi čuti),
 • moteno telesno delovanje.

Različne vrste poškodb hrbtenjače

Nekatere najpogostejše poškodbe hrbtenjače vključujejo paralizo celotnega telesa ali določenih delov. Tudi paraliza se lahko pojavi v več oblikah. Oblika ohromelosti je običajno odvisna od tega, kje je hrbtenica v nesreči najbolj poškodovana.

Hemiplegija se nanaša na popolno paralizo na eni strani telesa žrtve nesreče. Ta vrsta ohromelosti je pogosto posledica poškodb možganov.

Po drugi strani se paraplegija nanaša na paralizo spodnjih okončin žrtve nesreče. To stanje se običajno pojavi po resni poškodbi prsne ali ledvene hrbtenice ali medenice.

Kvadriplegija (ali tetraplegija) je vrsta ohromelosti, ki lahko prizadene obe roki in nogi ter je običajno posledica resne poškodbe vratu.

Poškodbe hrbtenjače lahko povzročijo tudi duševne pomanjkljivosti in kognitivne okvare. Te okvare lahko vključujejo nezmožnost koncentracije in težave s spominom, v najslabših primerih pa popolno nezmožnost premikanja ali delovanja.

Poškodbe hrbtenjače so drage

Na splošno sta zdravljenje in zdravstvena oskrba, povezana s poškodbami hrbtenjače, zelo draga. Sedanji in prihodnji stroški, povezani s poškodbo hrbtenjače, so lahko odvisni od resnosti poškodbe, pa tudi od geografskega območja, na katerem se je poškodba zgodila. Nekateri najvišji stroški, povezani s poškodbami hrbtenjače, vključujejo račune v bolnišnicah in urgentnih domovih, bolečino in trpljenje, izgubo uživanja življenja, stroške fizioterapije in rehabilitacije, prihodnjo zdravstveno oskrbo in zdravljenje ter podaljšane stroške oskrbe, kot so npr. nastanitev v domu za ostarele ali bivalnem centru za pomoč.

Za vaše poškodbe hrbtenjače so lahko odgovorni drugi

Če ste poškodbo hrbtenjače utrpeli zaradi nepazljivosti ali malomarnosti nekoga drugega, boste lahko proti tej osebi ali subjektu vložili odškodninski zahtevek ali tožbo. Če ste na primer utrpeli trajno poškodbo hrbtenjače pri trku z motornim vozilom, boste morda lahko vložili civilno tožbo neposredno zoper voznika povzročitelja prometne nesreče, če vam zavarovalnica povzročitelja ponudi prenizek oziroma neprimeren znesek odškodnine.

Če ste padli na lastnini nekoga drugega in utrpeli poškodbo hrbtenjače, boste morda zoper lastnika prostorov lahko sprožili pravni postopek. Če želite izterjati denar, morate dokazati, da lastnik ni varno vzdrževal prostora, vas ni obvestil o okvarjenem stanju oziroma ga ni uspel pravočasno odpraviti.

Pokličite Visoko odškodnino Planinšec, da se še danes pogovorimo o vašem primeru

Če ste utrpeli hudo poškodbo hrbtenjače zaradi neprevidnosti ali malomarnosti nekoga drugega, ne smete odlašati s pravnim zastopanjem v svojem primeru. Zavarovalnice imajo izkušene odvetnike, ki delajo zanje, zato bi morali imeti tudi vi na svoji strani pravnega zastopnika. Razmislite o pogovoru z izkušenim odškodninskim strokovnjakom, ki vam lahko zagotovi strokovna mnenja in vire, potrebne za zagotovitev poravnave, ki lahko pokrije povzročeno škodo. Ne poskušajte sami pridobiti odškodnine za poškodbo hrbtenice, tudi v primeru, da vam tako svetuje zavarovalnica. Ena sama napaka lahko namreč povzroči, da prejmete izjemno nizko oziroma neprimerno poravnavo ali pa je vaš odškodninski zahtevek v celoti zavrnjen.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26