Poškodba pri delu zaradi malomarnosti delodajalca

Poškodba pri delu zaradi malomarnosti delodajalca

26.09.2019 Odškodnine

Poškodba pri delu je druga najpogostejša oblika poškodb, takoj za poškodbami v prometni nesreči, ki se jih v Sloveniji še vedno zgodi veliko.

Odškodnina za poškodbo pri delu vam po zakonu pripada, vendar ne v vsakem primeru, saj mora zato obstajati upravičenost. Zakon o delovnih razmerjih namreč določa, da je delodajalec odgovoren za škodo, ki je delavcu nastala pri delu ali v zvezi z delom po splošnih pravilih civilnega prava, torej v primeru krivdne ali objektivne odgovornosti delodajalca.

V prvi vrsti je treba ugotoviti, zakaj in kako je do poškodbe prišlo ter kdo je zanjo odgovoren. V večini primerov je odgovornost na strani delodajalca iz krivdnih ali subjektivnih razlogov. Pogost vzrok oziroma razlog za nastalo nesrečo na delovnem mestu je tudi malomarnost delodajalca, zato vas želimo v članku z naslovom Poškodba pri delu zaradi malomarnosti delodajalca poučiti in seznaniti z vsemi nujno potrebnimi informacijami, ki vam bodo v pomoč pri nadaljnjih odločitvah in korakih.

Kakšne so vaše pravice v primeru, da se vam je zgodila poškodba pri delu zaradi malomarnosti delodajalca?

Zavedati se je treba dejstva, da se delodajalci zelo radi izognejo soudeležbi v krivdi ali krivdi za nastalo situacijo v celoti, zato je poznavanje svojih pravic izjemnega pomena. Odškodnina, ki vam za nastale poškodbe in vso utrpelo škodo pripada, se krije iz zavarovalnice, pri kateri ima delodajalec zavarovano odgovornost.

Odgovornost delodajalca zaradi poškodb pri delu

Odgovornost je lahko krivdna, in sicer v primeru, ko je bil prisoten namen ali malomarnost delodajalca (niso bili zagotovljeni ustrezni delovni pogoji, delavec ni razpolagal z nujno potrebno delovno opremo ipd.), ali objektivna, kadar ni bila prisotna oziroma dokazana krivda delodajalca, temveč je bil vzrok drugje (npr. delo z nevarno snovjo ali opravljanje nevarne dejavnosti).

Kako do odškodnine?

Osnova za odškodninski zahtevek v primeru, da se vam je zgodila poškodba pri delu zaradi malomarnosti delodajalca, je podana izjava ali katerikoli drug dokaz, da je do nesreče na delovnem mestu prišlo zaradi malomarnosti delodajalca. Takoj po nastali nesreči se izpolni obrazec ER-8 (prijava nezgode pri delu), ki je pomemben dokument pri uveljavljanju odškodnine.

V nekaterih primerih je vzrok za nastalo nesrečo pri delu tudi na strani delavca. V tem primeru se delavcu prizna določena sokrivda, ki se izkaže v malenkost nižje izplačani odškodnini. Velikokrat se tudi v tovrstnih primerih delodajalcu izkaže delna sokrivda.

Potrebna dokumentacija za vložitev odškodninskega zahtevka:

  • s strani delodajalca izpolnjen obrazec ER-8,
  • izjava prič,
  • prvi poškodbeni list,
  • dokazila o bolniškem staležu,
  • dokazila o izgubi dohodka na delovnem mestu in ostalih področjih,
  • fotokopija potrdila o zaposlitvi.

Kdo mi lahko pomaga, ko se je zgodila poškodba pri delu zaradi malomarnosti delodajalca?

Znano in dokazano je, da so lahko odškodnine za primer poškodb na delovnem mestu izplačane mnogo hitreje, brez potrebnih zapletov in v mnogo višjih zneskih, ko vam pri tem pomaga izkušena in strokovna oseba s področja odškodninskega prava, kot če odškodninski zahtevek vlagate sami.

V primeru, da se je tudi vam zgodila poškodba pri delu zaradi malomarnosti delodajalca, nas v čim hitrejšem možnem času kontaktirajte, kajti Visoka odškodnina Planinšec je tu za vas, da vam pomaga do visoke in pravične odškodnine za vaš primer.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26