Poškodoval sem se na avtobusu - Odškodnina za telesne poškodbe v avtobusni nesreči

Poškodoval sem se na avtobusu - Odškodnina za telesne poškodbe v avtobusni nesreči

Odškodnine

Odškodnina za telesne poškodbe v avtobusni nesreči

Če ste se poškodovali med vožnjo z avtobusom in razmišljate o odškodnini za telesne poškodbe v avtobusni nesreči, se verjetno sprašujete, kdo je odgovoren za vaše poškodbe. Odgovornost je vsekakor najpomembnejši sestavni del vašega odškodninskega primera, zato je določitev odgovornosti prvi korak k uspešno izterjani odškodnini. Ta določitev ni vedno enostavna, ker nanjo vpliva veliko dejavnikov, vendar vam lahko usposobljen pravni zastopnik za odškodnine pomaga ugotoviti, kdo je odgovoren za vaše telesne poškodbe, premoženjsko škodo na vaših osebnih stvareh ter izgubo dohodka v času zdravljenja.

Kdo je odgovoren za avtobusno nesrečo?

Splošno gledano je za vašo škodo lahko odgovorna samo ena oseba oziroma voznik avtobusa ali podjetje kot njegov delodajalec, ki je odgovoren za svoje zaposlene.

V vsakem primeru vam bo odškodnino za telesne poškodbe povrnila pristojna zavarovalnica, pri kateri ima povzročitelj avtobusne nesreče sklenjeno zavarovanje odgovornosti.

V nadaljevanju bomo govorili o prometni nesreči z avtobusom, v kateri ste se poškodovali kot potnik avtobusa.

V prometnih konicah pride hitro do prometne nesreče z avtobusom, in sicer ko se s postaje vključuje v prometni pas. Večina voznikov takrat pospeši in dobesedno izsili voznika avtobusa, ki je prisiljen močno zavirati, da se izogne trku. Ne glede na to, ali je prišlo do trka ali ne, v večini primerov prav pri tem močnem in nenadnem zaviranju pride do padcev in udarcev potnikov v avtobusu. Posebej, če ni dovolj sedežev za vse potnike. V takšnih situacijah je treba voznika avtobusa nemudoma obvestiti, da je prišlo do padca in morebitnih poškodb, slednji pa bo o tem obvestil policijo. V avtobusnih nesrečah je zagotovo najbolj priporočljivo, da policija pride na kraj dogodka in naredi zapisnik o nesreči. Če je vozilo, ki je izsililo prednost avtobusu in povzročilo nesrečo, pobegnilo s kraja nesreče, bo policija na podlagi izjav prič poizvedela o povzročitelju. Pridobljene podatke o povzročitelju in njegovi zavarovalni polici bo vnesla v policijski zapisnik.

V primeru, da voznik avtobusa sam povzroči prometno nesrečo zaradi svoje malomarnosti, in sicer neprilagojene hitrosti, uporabe mobilnega telefona med vožnjo, neupoštevanja cestnih pravil ipd., ste kot poškodovan potnik vseeno upravičeni do odškodnine iz obveznega zavarovanja avtobusa.

V vsakem primeru je nujen obisk urgence ali osebnega zdravnika. Na podlagi policijskega zapisnika in vaše medicinske dokumentacije se začne postopek priprave zahtevka za odškodnino na pristojno zavarovalnico.

Pri tem vam vsekakor priporočamo pravnega zastopnika, ki bo poskrbel za kakovostno napisan odškodninski zahtevek, ovrednoten po sodni praksi Republike Slovenije za podobne telesne poškodbe.

V odškodninskem zahtevku lahko zahtevate odškodnino za vso povzročeno škodo v nesreči, ki poleg telesnih poškodb vključuje tudi vse stroške zdravljenja, hospitalizacije, stroške prevoza tekom zdravljenja, samoplačniške preglede ter izgubljene plače.

V primeru smrti potnika na avtobusu lahko njegovi svojci zahtevajo odškodnino za duševne bolečine ob izgubi bližnje osebe ter povračilo stroškov zdravljenja in pogreba.

Poleg odškodnine vam lahko pomagamo tudi pri urejanju zavarovalnine iz vseh sklenjenih nezgodnih polic.

Najpogostejši vzroki avtobusnih nesreč

V večini primerov gre za malomarnost drugih udeležencev v prometu, kot so vozniki osebnih vozil, ki izsiljujejo prednost avtobusu pri vključevanju v prometni pas, neprevidni motoristi, kolesarji in celo pešci.

Voznik avtobusa je lahko tudi sam povzročitelj nesreče in odgovoren za nastalo škodo, in sicer zaradi neprilagojene hitrosti, uporabe mobilnega telefona med vožnjo, vožnje pod vplivom alkohola ter neupoštevanja cestnih pravil.

Če ste bili vi ali kdo od vaših bližnjih poškodovani kot potnik v avtobusni nesreči, ne oklevajte in pokličite Visoko odškodnino Planinšec. Prisluhnili vam bomo in z veseljem prevzeli vaš primer ter vam priskrbeli najvišjo možno odškodnino za vse nevšečnosti, ki ste jih doživeli po nesreči in med zdravljenjem. Zato nas pokličite na našo brezplačno telefonsko številko 080 2626, na kateri boste dobili vse informacije o postopku uveljavljanja pravične odškodnine.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26