Pravna opredelitev telesne poškodbe

Pravna opredelitev telesne poškodbe

05.08.2020 Odškodnine

Vsako leto se na tisoče ljudi poškoduje v različnih vrstah nesreč, vendar niso vse poškodbe osnova za vložitev odškodninskega zahtevka za telesne poškodbe. Poškodbe, ki nastanejo zaradi nesreč, ki so posledica malomarnosti, ali neustreznih dejanj drugih, lahko izpolnjujejo zakonsko opredelitev telesne poškodbe. Če želite ugotoviti, ali lahko uveljavljate odškodnino za telesne poškodbe, se posvetujte z izkušenim pravnim zastopnikom, ki lahko preuči vašo specifično situacijo.

Kaj je pravna opredelitev telesne poškodbe?

V skladu z zakonsko opredelitvijo telesne poškodbe se telesna poškodba zgodi, ko so zaradi malomarnosti, neprevidnosti ali neupravičenega ravnanja druge osebe poškodovani vaše telo, um ali čustva. Zakon o telesnih poškodbah se imenuje tudi odškodninsko pravo. Beseda odškodnina izhaja iz latinščine in pomeni denarno ali drugo nadomestilo za nastalo škodo, zakon o odškodninskem postopku pa vključuje najrazličnejše vrste odškodninskih zahtevkov.

Pogoste vrste odškodninskih zahtevkov

Številni incidenti lahko povzročijo različne škode, ki posledično vodijo do odškodninskih zahtevkov. Mednje lahko spadajo nesreče motornih vozil, kolesarske nesreče, prometne nesreče, nesreče s čolni in letalske nesreče. Vključujejo lahko tudi zahtevke za civilno odgovornost, kot so zdrsi in padci, neprimerni varnostni ukrepi ter neoznačena nevarna območja. Kot odškodninski zahtevki se priznavajo tudi napake zdravnikov, zanemarjanje in zloraba v domu za ostarele ter ugrizi psov. Obrekovanja, ki vključujejo škodo ugledu osebe in čustveno škodo, so lahko podlaga za uveljavljanje odškodnine za blatenje dobrega imena. Zakon o osebnih poškodbah vključuje tudi namerne napade, vključno s fizičnimi napadi.
Pravna opredelitev telesne poškodbe velja za različne razmere in okoliščine, zato vas pozivamo, da poiščete pravnega zastopnika, če niste prepričani, ali je vaš primer primeren za denarno nadomestilo.

Razumevanje malomarnosti pri odškodninskih zahtevkih

Če ste poškodovani, boste morali dokazati, da je bil obdolženec malomaren, saj bo slednji šele nato odgovarjal za svoje dejanje. Kadar nekdo ravna nepremišljeno ali neprevidno in komu škoduje, je lahko njegovo ravnanje na splošno označeno kot malomarno. Da bi bile vaše pravice do odškodnine zadovoljene, pa morajo biti pravni zastopniki za telesne poškodbe sposobni dokazati, da je ravnanje obdolženih izpolnjevalo elemente malomarnosti. Obstajajo štirje elementi, ki predstavljajo dejanje iz malomarnosti, vi pa morate dokazati, da so prevladali vsi štirje elementi.

Prvi element zahtevka iz malomarnosti je dolžnost. Da bi dokazali ta element, morate biti sposobni dokazati, da vam je obdolženec v vaši zadevi v danih okoliščinah dolžan. Dolžnost se lahko razlikuje glede na vaš primer poškodbe. Vozniki so na primer dolžni skrbeti za vse udeležence v prometu, biti previdni in zbrani med vožnjo ter se zavedati svoje odgovornosti do sebe in drugih na cesti. Pravna dolžnost lastnikov nepremičnin je, da svoje prostore ohranjajo primerno varne za ljudi, ki živijo v njihovih nepremičninah, vendar je dolžnost lahko različna, in sicer odvisno od vrste ter starosti obiskovalca.

Ko dokažete, da vam je tožena stranka dolžna, morate dokazati tudi, da je toženčevo dejanje pomenilo kršitev te dolžnosti. Kršitev se lahko pokaže bodisi zaradi toženčevih dejanj bodisi zaradi neukrepanja. Ali je prišlo do kršitve ali ne, bo določeno glede na to, kaj bi razumna in odgovorna oseba storila v danih okoliščinah. Če bi razumna in odgovorna oseba vedela, da lahko njeno ravnanje ali neupoštevanje varnostnih predpisov drugo osebo telesno poškoduje, bo verjetno ugotovljena kršitev. Kršitev dolžnosti po zakonu je zelo specifična.

Tretji element, ki ga morate znati dokazati, je vzročnost. To pomeni, da morate pokazati, da je kršitev obdolženca povzročila vašo nesrečo in posledično škodo. Vaša poškodba mora ustrezati in biti neposredno povezana s kršitvijo dolžnosti toženca. Kršitev mora biti neposreden ali bližnji vzrok vaše poškodbe.

Končni element malomarnosti pri odškodninskem zahtevku je škoda. Če želite dokazati ta element, morate imeti možnost pokazati škodo. Škode so običajno materialne (kot so zdravniški računi) in nematerialne (kot so bolečina/trpljenje ali duševne tesnobe). Ne glede na vrsto ali obseg škode ste upravičeni do denarnega nadomestila, če so izpolnjeni vsi štirje elementi dejanja iz malomarnosti.

Morebitne škode v odškodninskih zahtevkih

Če bi vaš primer ustrezal zakonski definiciji telesne poškodbe, lahko zahtevate povračilo vseh nastalih stroškov. Vaš pravni zastopnik bo analiziral vaš primer in poškodbe, da bo lahko pripravil korekten odškodninski zahtevek, ki je nujen za razumno poravnavo s strani zavarovalnice. V osnovi lahko slabo napisan odškodninski zahtevek primerjamo s slabim štartom na tekmovanjih. V odškodninskem zahtevku je možno povrniti vrste škode, kot so:
  • pretekli in prihodnji zdravstveni stroški,
  • izgubljene plače ali izgubljeni dohodek,
  • izgube ostalih zaslužkov za preživljanje,
  • nezmožnost uživanja življenja,
  • bolečina in trpljenje, duševne tesnobe in psihične stiske,
  • skaženost in trajne brazgotine…

Obrnite se na izkušenega pravnega zastopnika za telesne poškodbe

Če menite, da imate upravičene razloge za vložitev odškodninskega zahtevka za telesne poškodbe, je pomembno, da hitro ukrepate. Za vložitev teh zahtevkov obstajajo zastaralni roki. Če v določenem roku ne vložite zahtevka, boste morda trajno izgubili pravico do denarnega nadomestila. Obrnite se na Visoko odškodnino Planinšec in začnite brezplačno začetno svetovanje, če želite izvedeti več o svojih pravicah in raziskati možnosti svojega primera. Pomagamo vam lahko glede pravnega postopka pridobitve najvišje možne odškodnine, ki si jo zaslužite, in vam tako zagotovimo najboljši izid za vaš odškodninski zahtevek.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26