Prijava nezgode pri delu – prijava poškodbe na delovnem mestu

Prijava nezgode pri delu – prijava poškodbe na delovnem mestu

02.06.2019 Odškodnine

KDAJ MI PRIPADA ODŠKODNINA ZA POŠKODBO NA DELOVNEM MESTU?
PRIJAVA POŠKODBE PRI DELU JE OSNOVNI POGOJ

Če se zgodi nezgoda pri delu oziroma poškodba na delovnem mestu, je treba nezgodo pri delu takoj prijaviti, kar pomeni, da je treba obvezno izpolniti prijavo nezgode pri delu oz. poškodbe na delovnem mestu, pri tem pa uporabiti tako imenovani obrazec ER-8. Delodajalec je dolžan izpolniti obrazec ER-8. Če nezgode pri delu ne boste prijavili v razumnem časovnem roku, boste izgubili vse denarne pravice z naslova poškodbe ne delovnem mestu. V tem primeru ne bo možno uveljavljati odškodnine za poškodbo na delovnem mestu, prav tako pa boste imeli izpad dohodka v času zdravljenja, ker bolniška ne bo 100-% priznana, kar pomeni, da boste v še večji finančni izgubi. Delodajalec mora nezgodo pri delu prijaviti Inšpektoratu Republike Slovenije za delo. Podlaga za to je 41. člen Zakona o varnosti in zdravju pri delu. Gre za 3-dnevni rok. Za priznanje odškodnine za poškodbo pri delu se lahko prijava nezgode pri delu izpolni tudi kasneje.

Kopijo obrazca ER- 8 naše stranke večinoma pridobijo na podjetju ali pri osebnem zdravniku. Osebni zdravnik pošlje kopijo prijave nezgode pri delu na Zavod za zdravstveno zavarovanje RS, ki izda odločbo o začasni nezmožnosti za delo, vendar le, če zdravljenje traja več kot 30 dni. Če bolniški stalež traja manj kot 30 dni, pride v poštev le potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela.

Prijava nezgode pri delu je vsekakor priporočena takoj ob nastanku, če želite priznano 100-% bolniško in odškodnino zaradi poškodbe pri delu ter dodatne pravice do zavarovalnin.

Če ne prijavite poškodbe na delovnem mestu, ko se ta zgodi, lahko vaš delodajalec zanika, da se je nesreča zgodila, lahko pa tudi uveljavlja, da se je zgodila zunaj dela.

Če se recimo naslednji dan zjutraj zbudite s hudo bolečino ali otrdelostjo na mestu poškodbe ali pa v določenem delu telesa šele tedne kasneje začnete čutiti bolečino, lahko vaš delodajalec zavrne zdravljenje, ker niste prijavili poškodbe, ko se je ta zgodila.
S prijavo nezgode pri delu oziroma poškodbe na delovnem mestu se zaščitite pred delodajalcem, ki bi lahko trdil, da ste poškodbo utrpeli izven delovnega mesta, zaradi česar vam odškodnina za poškodbo pri delu ne bi pripadala.

Če je mogoče, nezgodo pri delu prijavite pisno ali v prisotnosti zanesljive priče, kar pomeni, da je dobro, če poznate svoje sodelavce. V primeru poškodbe na delovnem mestu so vaši sodelavci najboljše priče o nastali nezgodi pri delu in vzroku poškodbe na delovnem mestu, saj se lahko znajdete tudi v položaju, ko delodajalec ne želi verjeti vaši prijavi nezgode pri delu.

Če ste član sindikata, o nezgodi pri delu poleg svojega delodajalca obvestite tudi svojega sindikalnega predstavnika. Najbolj priporočen je obrazec poročila o poškodbi na delovnem mestu, ki ga zagotovi vaš delodajalec ali sindikat.

Če gre za hudo telesno poškodbo na delovnem mestu, sta vedno prisotna policija, ki napiše policijsko poročilo, in zunanji inšpektor varstva pri delu.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26