Prijava nezgode pri delu – prijava poškodbe na delovnem mestu

Prijava nezgode pri delu – prijava poškodbe na delovnem mestu

02.06.2019 Odškodnine

KDAJ MI PRIPADA ODŠKODNINA ZA POŠKODBO NA DELOVNEM MESTU?
PRIJAVA POŠKODBE PRI DELU JE OSNOVNI POGOJ

Če se zgodi nezgoda pri delu oziroma poškodba na delovnem mestu je potrebno nezgodo pri delu takoj prijaviti, kar pomeni, da je obvezno izpolniti prijavo nezgode pri delu - poškodbe na delovnem mestu, tako imenovani ER-8 obrazec. Delodajalec je dolžan izpolniti ER-8 obrazec. Če nezgode pri delu ne boste prijavili v razumnem časovnem roku, boste izgubili vse denarne pravice iz naslova poškodbe ne delovnem mestu. V tem primeru, ne bo možno uveljavljati odškodnino za poškodbo na delovnem mestu, prav tako boste imeli izpad dohodka v času zdravljenja, ker bolniška ne bo 100% priznana, kar pomeni, da boste v še večji finančni izgubi. Delodajalec mora nezgodo pri delu prijaviti Inšpektoratu Republike Slovenije za delo. Podlaga za to je 41. člen Zakona o varnosti in zdravju pri delu. Gre za 3 dnevni rok. Za priznanje odškodnine za poškodbo pri delu se lahko izpolni prijava nezgode pri delu tudi kasneje.

Kopijo ER- 8 obrazca večinoma pridobijo naše stranke na podjetju ali pri osebnem zdravniku. Osebni zdravnik pošlje kopijo prijave nezgode pri delu na Zavod za zdravstveno zavarovanje RS, ki izda odločbo o začasni nezmožnosti za delo, vendar le, če zdravljenje traja več kot 30 dni. Če bolniški stalež traja manj kot 30 dni, pride v poštev le potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela.

Prijava nezgode pri delu je priporočena vsekakor takoj ob nastanku le te, če želite priznano 100% bolniško in odškodnino zaradi poškodbe pri delu, ter dodatne pravice do zavarovalnin.

Če ne prijavite poškodbe na delovnem mestu, ko se ta zgodi, lahko vaš delodajalec zanika, da se je nesreča zgodila ali lahko uveljavlja, da se je zgodila zunaj dela.

Recimo, da se naslednji dan zjutraj zbudite s hudo bolečino ali otrdelostjo na mestu poškodbe, ali začne vaš določen del telesa delovati bolečinsko šele tedne kasneje, lahko vaš delodajalec zavrne zdravljenje, ker niste prijavili poškodbe, ko se je ta zgodila.
Z prijavo nezgode pri delu oziroma poškodbe na delovnem mestu se zaščitite pred delodajalcem, ki bi lahko trdil, da ste utrpeli poškodbo stran od delovnega mesta in vam odškodnina za poškodbo na delovne mestu ne bi pripadala.

Če je mogoče, prijavite nezgodo pri delu pisno ali v prisotnosti zanesljive priče, kar pomeni, da je dobro, če poznate svoje sodelavce. V primeru poškodbe na delovnem mestu so vaši sodelavci najboljše priče o nastali nezgodi pri delu in vzroku poškodbe na delovnem mestu, saj ste lahko tudi v položaju, da delodajalec ne želi verjeti vaši prijavi nezgode pri delu.

Če ste član sindikata, o nezgodi pri delu obvestite svojega sindikalnega predstavnika, poleg svojega delodajalca. Najbolj priporočen je obrazec poročila o poškodbi na delovnem mestu, ki ga zagotovi vaš delodajalec ali sindikat.

Če gre za hudo telesno poškodbo na delovnem mestu sta vedno prisotna policija, ki napiše policijsko poročilo in zunanji inšpektor varstva pri delu.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA VAŠ PRIMER? POKLIČITE NAS 24UR NA DAN NA NAŠO BREZPLAČNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam
Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26