Prometna nesreča s pobegom in odškodnina

Prometna nesreča s pobegom in odškodnina

01.06.2019 Odškodnine

Pri prometni nesreči s pobegom je skoraj nujno poklicati policijo, če želite odškodnino.

Pri pobegu s kraja nesreče, ko je povzročitelj neznana oseba, je potrebno o dogodku obvezno obvestiti policijo. Naredi se zapisnik, v katerem organi pregona po preiskavi potrdijo, da je šlo za pobeg povzročitelja. Na pristojno policijsko postajo nemudoma pošljemo dopis za pridobitev zapisnika. S kopijo zapisnika in odškodninskim zahtevkom nato vložimo specificirani odškodninski zahtevek na Slovensko zavarovalno združenje. Združenje nato določi zavarovalnico, ki je v tem primeru pristojna za izplačilo odškodnine, o čemer nas pisno obvesti. Izbrana zavarovalnica, ki prevzame pristojnost, potrdi prevzem zadeve in sporoči opravilno številko pod katero se bo zadeva vodila. Nato se začne formalni odškodninski postopek.

Včasih se zgodi, da oškodovanec težje dokaže, da je šlo za pobeg s kraja nezgode, ker je bil udeleženec bodisi kot pešec ali kolesar in niso vidne materialne škode, ki bi dokazovale, da je prišlo do stika vozila z oškodovancem, oziroma da je oškodovanec dobil določene udarnine zaradi stika s pobeglim vozilom. V tem primeru svetujemo, da oškodovanec, v kolikor je seveda zmožen, zaprosi mimoidoče ali naključne priče, ki so videle celotno nezgodo, naj skupaj z njim počakajo na prihod policije in potrdijo škodni dogodek.

ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA VAŠ PRIMER?


Kdo rešuje škodo?

Prijavo škode po neznanem vozilu lahko lastnik prijavi na katerikoli zavarovalnici v Sloveniji na enak način kot vsako ostalo škodo. Zavarovalnica bo poskrbela za posredovanje zahtevka na Slovensko zavarovalno združenje, lahko pa ga direktno na združenju odda tudi lastnik sam. Zakon o obveznih zavarovanjih v prometu (39. člen) namreč določa, da za nematerialno škodo v takih primerih odgovarja Slovensko zavarovalno združenje s sredstvi Škodnega sklada.

Posebnost, na katero mora biti oškodovanec pozoren, je, da je Škodni sklad v primeru neznanega povzročitelja odgovoren zgolj za plačilo nematerialne škode. Materialno škodo krije zgolj v primerih prometnih nesreč s hujšimi posledicami.

Sam postopek je enak kot pri reševanju škod iz naslova nezavarovanega vozila. Slovensko zavarovalno združenje torej prejme odškodninski zahtevek iz naslova neznanega vozila, ga evidentira in odstopi v obravnavanje eni od zavarovalnic, članic Škodnega sklada. Ta zahtevek obravnava do izplačila odškodnine.

Če je v prometni nesreči z neznanim vozilom prišlo do hujših posledic (telesnih poškodb), ki zahtevajo dolgotrajnejše bolnišnično zdravljenje (najmanj 5 dni),  je iz Škodnega sklada SZZ možno tudi uveljavljanje povračila škode na vozilu. Soudeležba oškodovanca (franšiza) v tem primeru znaša 500 evrov.

Kasko zavarovanje pomaga

V primerih zgolj materialne škode največkrat lastnikom vozil ne preostane drugega, kot koriščenje lastnega kaska. Izguba bonusa je minimalna v primerjavi s stroški, ki bi jih imeli, če kaska ne bi uveljavljali.

Policija vsako leto obravnava približno 3.000 prometnih nesreč s pobegom.

Pokličite 080 26 26, da vam lahko pomagamo pri ureditvi odškodnine, saj smo na tem področju zelo izkušeni.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA VAŠ PRIMER? POKLIČITE NAS 24UR NA DAN NA NAŠO BREZPLAČNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam
Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26