Odškodnina za poškodbo pešca ali poškodbo kolesarja

Odškodnina za poškodbo pešca ali poškodbo kolesarja

01.06.2019 Odškodnine
Pri poškodbah pešca ali kolesarja v prometni nesreči za pridobitev odškodnine načeloma velja poleg krivdne odgovornosti tudi objektivna odgovornost. Tukaj pridejo v poštev predvsem zakonska pravila o objektivni odgovornosti, saj se vozilo kot premikajoča se stvar v razmerju do pešca smatrajo kot nevarna stvar iz katere izhaja povečana nevarnost za nastanek škode na telesu in zdravju človeka. To pomeni, da so predvsem pešci in včasih tudi kolesarji, ki v prometni nesreči utrpijo telesne poškodbe, kljub temu da so sami naredili prekršek in so posledično krivdno odgovorni za prometno nesrečo (ne pravilno prečkali cesto, hodili po napačni strani cestišča, ležali na cesti itd.), upravičeni do odškodnine. Imajo le določen odstotek sokrivde, kar pomeni, da je znesek odškodnino v tem primeru zaradi sokrivde nekoliko znižan.

Tako kot velja razmejitev med avtomobilom ali motorjem napram pešcu, ali velja pri upravičenju do odškodnine tudi za kolesarja ta razmejitev?

Odškodninska odgovornost voznikov, ki trčijo v kolesarja je tako krivdna kot objektivna. Veljajo enaka pravila razmerij med vozili kot nevarno stvarjo napram pešcu.

Odškodninska odgovornost voznika osebnega avtomobila je napram kolesarju vedno objektivna. Avtomobilist se lahko le s sklicevanjem na popolnoma neustrezno ravnanje kolesarja objektivne odgovornosti (v celoti) razbremeni samo v primeru, če dokaže, da je prometna nesreča nastala izključno zaradi dejanja kolesarja, ki ga ni mogel pričakovati in se mu izogniti. Kolesar, bi tako kot kot pešec, moral ravnati že skoraj naklepno, da mu ne bi pripadalo upravičenje do odškodnine. Namreč v sfero rizika objektivno odgovornega imetnika (voznika) nevarne stvari v katero spadajo: avtomobili, motorna vozila, avtobus, tovornjak in ostala nevarna premikajoča vozila, sodijo tudi neprevidna, nepremišljena in celo nekatera nerazumna ravnanja pešcev in kolesarjev, torej ravnanja, ki bi se jim v življenju razumen človek izognil , da se ne bi po nepotrebnem izpostavljal nevarnosti. V odškodninski praksi pa tudi ravnanja pešcev in kolesarjev, ki so neprevidna, tvegana in nerazumna, in zaradi katerih pride včasih tudi do prometne nesreče s poškodbami pešca ali kolesarja, kljub temu prinašajo pešcu ali kolesarju upravičenje do odškodnine.

Za upravičenje do odškodnine pri pešcu ali kolesarju ni potrebna krivdna odgovornost voznika določenega vozila. Dovolj je, da ima v roki nevarno stvar kot je avtomobil, motor, avtobus, tovornjak in ostala vozila.

Objektivne odgovornosti in posledično neizplačila odškodnine se lahko zavarovalnica pri kateri je zavarovano vozilo, ki je povzročilo poškodbo pešcu ali kolesarju razbremeni le, če dokaže, da je pešec ali kolesar ravnal s takšno stopnjo hude malomarnosti, ki meji že na naklep.

Pokličite 080 26 26 in se dogovorite za prevzem vaše zadeve. Smo strokoven in prijazen kolektiv, ki ima resnično ogromno tovrstnih izkušenj na področju prometnih nesreč. Čimprej boste postali naša stranke, tem višja bo vaša odškodnina.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA VAŠ PRIMER? POKLIČITE NAS 24UR NA DAN NA NAŠO BREZPLAČNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam
Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26