Odškodnina za poškodbo pešca ali poškodbo kolesarja

Odškodnina za poškodbo pešca ali poškodbo kolesarja

Odškodnine

Pri poškodbah pešca ali kolesarja v prometni nesreči za pridobitev odškodnine poleg krivdne odgovornosti načeloma velja tudi objektivna odgovornost. Tukaj pridejo v poštev predvsem zakonska pravila o objektivni odgovornosti, saj vozilo kot premikajoče se sredstvo v razmerju do pešca šteje za nevarno stvar, iz katere izhaja povečana nevarnost za nastanek škode na telesu in zdravju človeka. To pomeni, da so predvsem pešci in včasih tudi kolesarji, ki v prometni nesreči utrpijo telesne poškodbe, kljub temu da so sami naredili prekršek in so posledično krivdno odgovorni za prometno nesrečo (saj so nepravilno prečkali cesto, hodili po napačni strani cestišča, ležali na cesti itd.), upravičeni do odškodnine. Nosijo le določen odstotek sokrivde, kar pomeni, da je znesek odškodnine v tem primeru zaradi sokrivde nekoliko znižan.

Ali pri upravičenju do odškodnine tudi za kolesarja velja razmejitev, ki velja med avtomobilom ali motorjem do pešca?

Odškodninska odgovornost voznikov, ki trčijo v kolesarja, je tako krivdna kot tudi objektivna. Veljajo enaka pravila razmerij med vozili kot nevarno stvarjo do pešca.

Odškodninska odgovornost voznika osebnega avtomobila je do kolesarja vedno objektivna. Avtomobilist se lahko s sklicevanjem na popolnoma neustrezno ravnanje kolesarja objektivne odgovornosti (v celoti) razbremeni samo v primeru, če dokaže, da je prometna nesreča nastala izključno zaradi dejanja kolesarja, ki ga ni mogel pričakovati in se mu izogniti. Kolesar bi tako kot kot pešec moral ravnati že skoraj naklepno, da mu ne bi pripadalo upravičenje do odškodnine. V sfero rizika objektivno odgovornega imetnika (voznika) spadajo nevarne stvari, kot so avtomobili, motorna vozila, avtobus, tovornjak in ostala nevarna premikajoča vozila. Mednje sodijo tudi neprevidna, nepremišljena in celo nekatera nerazumna ravnanja pešcev in kolesarjev, torej ravnanja, katerim bi se razumen človek v življenju izognil, da se ne bi po nepotrebnem izpostavljal nevarnosti. V odškodninski praksi pa pešcu ali kolesarju upravičenje do odškodnine prinašajo tudi ravnanja pešcev in kolesarjev, ki so neprevidna, tvegana in nerazumna, in zaradi katerih včasih pride tudi do prometne nesreče s poškodbami pešca ali kolesarja.

Za upravičenje do odškodnine pri pešcu ali kolesarju ni potrebna krivdna odgovornost voznika določenega vozila. Dovolj je že, da upravlja nevarno prevozno sredstvo, kot je avtomobil, motor, avtobus, tovornjak ali drugo vozilo.

Objektivne odgovornosti in posledično neizplačila odškodnine se lahko zavarovalnica, pri kateri je zavarovano vozilo, ki je povzročilo poškodbo pešcu ali kolesarju, razbremeni le, če dokaže, da je pešec ali kolesar ravnal s takšno stopnjo hude malomarnosti, ki meji že na naklep.

Pokličite 080 26 26 in se dogovorite za prevzem svoje zadeve. Smo strokoven in prijazen kolektiv, ki ima resnično ogromno izkušenj na področju prometnih nesreč. Prej kot boste postali naša stranka, tem višja bo vaša odškodnina.

Več na straneh:

https://www.visokaodskodninaplaninsec.si/odskodnina-za-poskodovanega-pesca

https://www.visokaodskodninaplaninsec.si/blog/prometna-nesreca-s-pescem-ali-kolesarjem


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletna stran uporablja piškotke
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razlikujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

x
080 26 26