Prometna nesreča v tujini - Nasveti in napotki

Prometna nesreča v tujini - Nasveti in napotki

16.06.2020 Odškodnine

Poletje nas je že pozdravilo in nas prijazno razveseljuje s svojimi čari. Narava je popolnoma oživela, barve so postale intenzivnejše in ljudje smo postali bolj radostni. Je že res, da je energija, ki jo prinaša prečudovita narava s svojimi čari, neustavljiva. Nekateri imajo že splanirane počitnice, drugi pa se bodo odločili tik pred zdajci.

Po napornem obdobju, ko se je praktično ves svet spopadal z neprijaznim koronavirusom, smo sedaj malo bolj sproščeni in mirni v mislih, saj smo menda najhuje prebrodili. Zato se tudi po odprtju mednarodnih meja marsikateri odpravljajo na počitnice v tujino.

Pred odhodom pa se moramo dobro pripraviti tudi za možne neprijetne dogodke. In v naslednjih odstavkih vam podajamo nekaj ključnih informacij, na kaj morate biti pozorni, če ste udeleženi v prometni nesreči v tujini.

https://www.visokaodskodninaplaninsec.si/prometna-nesreca-tujcem-sloveniji-tujini

Pred odhodom na pot - zelena karta

Poskrbite, da imate pred odhodom na pot z avtomobilom urejeno ustrezno avtomobilsko zavarovanje, in sicer tudi za tujino. Nekatere zavarovalnice ponujajo dodatna kritja za nezgode v tujini, zato preverite informacije pri svoji zavarovalnici.

Pri potovanju z avtomobilom v tujini je zelo pomembna zelena karta. Slednja nam omogoča, da smo v tujini v enakem pravnem položaju kot domači vozniki. To nam koristi zlasti v primeru prometne nesreče v tujini, saj lahko posledično uveljavljamo odškodninski zahtevek.

Države članice sistema zelene karte: Albanija (AL), Andora (AND), Avstrija (A), Belgija (B), Belorusija (BY), Bolgarija (BG), Bosna in Hercegovina (BIH), Ciper (CY), Češka (CZ), Črna gora (MNE), Danska (DK), Estonija (EST), Finska (FIN), Francija (F), Grčija (GR), Hrvaška (HR), Iran (IR), Irska (IRL), Islandija (IS), Italija (I), Izrael (IL), Latvija (LV), Litva (LT), Luksemburg (L), Madžarska (H), Makedonija (MK), Malta (M), Maroko (MA), Moldavija (MD), Nemčija (D), Nizozemska (NL), Norveška (N), Poljska (PL), Portugalska (P), Romunija (RO), Rusija (RUS), Slovaška (SK), Slovenija (SLO), Srbija (SRB), Španija (E), Švedska (S), Švica (CH), Tunizija (TN), Turčija (TR), Ukrajina (UA) in Velika Britanija (GB).

Na kraju prometne nesreče v tujini

Če imate prometno nesrečo v tujini, se uporablja pravo države, v kateri se je nesreča zgodila. To pomeni, da je lahko postopek za zahtevo odškodnine drugačen kot v vaši državi. V primeru nesreče v Nemčiji se uporablja nemško pravo. To načelo velja ne glede na državljanstvo drugega voznika in voznika države, v kateri se nahaja zavarovalnica.

Če ste udeleženi v prometni nesreči v tujini, vedno poskrbite, da mesto dogodka ustrezno zavarujete z varnostnim trikotnikom. Pokličite policijo. V kolikor niste hujše poškodovani, naredite nekaj fotografij nesreče.

Ne pozabite na priče! Priče so lahko ključne pri ugotavljanju vzrokov za prometno nesrečo, zato je zelo zaželeno, da dobite še kontaktne podatke od njih.

Poskrbite torej, da je na mestu nesreče policija. Prosite tudi za kopijo izjave o prometni nesreči oziroma kopijo policijskega zapisnika. S to kopijo boste kasneje lažje uveljavljali škodo in vaš pravni zastopnik bo lahko od dotične policije pridobil originalni policijski zapisnik.

Izpolnite tudi evropsko poročilo o prometni nezgodi. V primeru več udeležencev prometne nesreče morate evropsko poročilo izpolniti z vsakim posebej. Obvezno si priskrbite kopije vseh poročil in podpise vseh udeležencev. 

Poročilo o prometni nesreči v tujini

Na kraju prometne nesreče morate torej izpolniti evropsko poročilo o prometni nesreči. Pomagalo vam bo hitro zbrati vse potrebne informacije in olajšalo poravnavo morebitnih zavarovalnih zahtevkov.

Če ste udeleženi v prometni nesreči v tujini, ne zapustite prizorišča. Pogovorite se z drugim voznikom ter po potrebi pokličite policijo in/ali reševalno službo.

Zapišite si potrebne podatke o drugih udeležencih prometne nezgode in okoliščinah nesreče.

V primeru, da pri sebi nimate evropskega poročila, obvezno zapišite naslednje podatke:

• datum in kraj nesreče,
• podrobnosti o morebitnih poškodbah, materialni škodi in pričah (prepričajte se, da dobite njihove kontaktne podatke),
• kontaktne podatke drugega voznika oziroma voznikov, če jih je bilo več (ime, naslov, telefonska številka),
• podatke o voznikovi zavarovalnici (vključno s številko police),
• podatke o vozilu drugega voznika (registrska številka, država registracije, znamka in tip ter enake podatke za katero koli priklopno vozilo),
• kontaktne podatke policijskih organov, ki so obravnavali nesrečo,
• okoliščine nesreče.

Če se z drugim voznikom strinjata glede okoliščin nesreče, podpišita izjavo, ki bo olajšala poravnavo odškodninskega zahtevka.
Ne pozabite – ne priznajte odgovornosti in poročilo o nesreči podpišite le, če ga v celoti razumete.
Če se ne strinjate, bo vaš pravni zastopnik spor rešil z drugo zavarovalnico. Za uveljavljanje odškodninskega zahtevka pa je zelo pomemben tudi policijski zapisnik, zato bodite resnično pozorni, da si priskrbite kopijo izjave o prometni nezgodi, ki vam jo izda policija, da lahko potem vaš pravni zastopnik pride do originalnega policijskega zapisnika.

Da dodatno podprete svoj odškodninski zahtevek, morate zbrati:

• fotografije,
• izjave prič in/ali,
• policijsko poročilo.

O nesreči morate obvestiti svojo zavarovalnico, kar velja tudi v primeru, če ne želite vložiti zahtevka.

Povzročitelj nesreče ste vi, kaj sedaj?

Vaše zavarovanje avtomobilske odgovornosti (za tretje osebe) je pogoj, da oškodovanci v prometni nesreči zahtevajo odškodnine. Izplačane bodo iz vaše zavarovalne police. Enako so do odškodnine v primeru telesnih poškodb upravičeni tudi vsi udeleženci v vašem vozilu, razen voznika, za katerega je potrebno zavarovanje avtomobilske odgovornosti za voznika, AO plus. V večini držav EU lahko za voznika uredite tudi dodatno kritje.Povzročitelj prometne nesreče je tretja oseba

Povejte policiji, če je prometno nesrečo v tujini povzročil voznik, ki ni zavarovan ali je zapustil kraj nesreče. Tudi vaš pravni zastopnik za odškodnine vam bo lahko svetoval.

Če ste utrpeli kakršno koli izgubo, škodo ali poškodbo, ki je posledica prometne nesreče, lahko zahtevate odškodnino. Običajno morate svoj zahtevek vložiti v določenem času. Odškodninski zahtevek morate predložiti na zavarovalnico osebe, ki je povzročila prometno nesrečo v tujini. Enostavno pa se lahko vsem postopkom pri uveljavljanju odškodninskega zahtevka izognete tako, da svoj primer zaupate pravnemu strokovnjaku za odškodnine. Ta vam bo pomagal tudi, če vozilo druge osebe ni zavarovano ali zavarovalnice ni bilo mogoče identificirati.

Kako naprej?

Evropska unija je sicer vzpostavila poenostavljen postopek uveljavljanja odškodnin za žrtve prometnih nesreč v drugi državi Evropske unije (direktiva 2000/26/ES). To nam omogoča, da lahko zahtevamo odškodnino v svoji državi takoj, ko se vrnemo domov.

Glede na zavarovalno kritje pa boste lahko uveljavljali škodo na avtomobilu in škodo za telesne poškodbe. Seveda je odvisno, kdo je povzročitelj prometne nesreče. V primeru lastnega vozila je vedno priporočljivo imeti zavarovalno kritje za voznika, to je AO plus. Če boste še naprej ostali v tujini, morate o prometni nezgodi obvestiti še svojo zavarovalnico ali pravnega zastopnika, ki vas bo usmeril, kako ravnati naprej.

Za telesne poškodbe lahko od zavarovalnice povzročitelja zahtevate odškodnino, za kar vam priporočamo, da si poiščete kakovosten pravni nasvet strokovnjaka, ki bo prevzel vaš primer ter poskrbel za vas, da boste dobili primerno odškodnino.

Spremljajte nas na Facebooku, za več podobnih člankov pa obiščite naš odškodninski blog na https://www.visokaodskodninaplaninsec.si/blog

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26