Visoka odškodnina za poškodbe motorista

Visoka odškodnina za poškodbe motorista

01.06.2019 Odškodnine
Če je v prometno nesrečo z motorjem vpleteno še drugo vozilo ali neznan povzročitelj, se odškodnina pridobi od zavarovalnice povzročitelja ali v zadnjem primeru iz Slovenskega zavarovalnega združenja.

V kolikor pa je ugotovljeno, da je motorist sam udeležen v prometni nezgodi pa veljajo naslednje pravila:
  • - da motorist ni prilagodil svoje vožnje razmeram na cestišču, ali
  • - da je motorist izgubil oblast nad motornim vozilom, ali
  • - da je motorist iz neznanega razloga povzročil prometno nezgodo

Velikokrat se zgodi, da motoristom zdrsne s cestišča zaradi kamenja, peska, ledu ali kaj podobnega, in se kljub temu tretira, da lahko odškodnino dobi le v primeru sklenjenega AO plus zavarovanja, kot da ste sami krivi, čeprav krivda »dejansko« ni bila vaša. Šteje se, da vaše vožnje niste prilagodili razmeram na cestišču.

Če ste kot motorist sami udeleženi v prometni nezgodi je obvezno obvestiti policijo čimprej, najkasneje v roku 24 ur od prometne nezgode. Sicer izgubite denarne pravice iz naslova AO plus zavarovanja, v primeru, da ga imate sklenjenega.

Policija obvezno pregleda pnevmatike, da ugotovi, če je motorno vozilo tehnično brezhibno.
Pri enoslednih vozilih (motorjih), za razliko od dvoslednih vozil za upravičenje do odškodnine iz naslova telesnih poškodb, ni obvezno, da bi motorno vozilo moralo imeti materialno škodo, kot je to obvezno pri dvoslednih vozilih (avtomobilih).

Odškodnina za primer poškodb pri motoristu je velikokrat odvisna od tega ali je motorno vozilo tehnično brezhibno.

Kako je glede odškodnine za poškodbe motorista v primeru, ko je motorist sam udeležen v prometni nezgodi?

Motoristi so pogosto sami udeleženi v prometni nesreči, bodisi zaradi peska ne cestišču, lukenj ali zdrsljivega cestišča, kot posledica mastnih ali poledenelih površin. Ker gre za enosledna vozila pride do zdrsa motorja in posledično poškodb, tako telesnih kot materialnih. Policija mora biti obveščena, za primer upravičenja do odškodnine, o padcu z motorjem v roku 24 ur. Opraviti je potrebno tudi test alkoholiziranosti, da se  ovrže domnevo prekomerne alkoholiziranosti.

Namreč pri udeležbi samo enega udeleženega motornega vozila ali več (če ni trkov), se šteje, da je motorist sam kriv za prometno nezgodo, četudi so bili krivi drugi dejavniki. Motorist je ravnotako dolžan plačati, čeprav seveda ni bila prisotna prekomerna hitrost. V vseh primerih, bodisi, da je bil dejansko storjen prekršek ali ne, lahko motorist pridobi upravičenje do odškodnine zaradi prometne nesreče z motorjem. V tem primeru je potrebno imeti sklenjeno AO - plus zavarovanje motorja. Pri motorjih je dodaten pogoj za upravičenje do odškodnine iz naslova AO – plus zavarovanja, da je motorno vozilo tehnično brezhibno.

Poškodbe motoristov so večinoma hude telesne. Tiste blage poškodbe motoristov so predvsem udarnine po telesu in lažje bolečine v sklepih. Ker pa so padci motoristov zelo agresivni ali nerodni zaradi specifike gibanja, so poškodbe hude telesne narave. Zelo pogosti so zlomi ključnice, vratnih vretenc, torakalne hrbtenice, stegnenice in natrgane križne vezi-  ruptura meniskus pri prometni nesreči.

Poškodbe motorista pri prometni nesreči vključujejo pogosto tudi poškodbo čelade in obvezne opreme, ki se mora obvezno poslikati in prijaviti zavarovalnIci, saj se bo kasneje upoštevala kot vrednost škode pri sami odškodnini.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA VAŠ PRIMER? POKLIČITE NAS 24UR NA DAN NA NAŠO BREZPLAČNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam
Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26