Starejši pešci so posebej ogroženi v prometu

Starejši pešci so posebej ogroženi v prometu

Odškodnine

Agencija za varnost prometa v Sloveniji v svoji statistiki navaja, da so starejši pešci najbolj ogrožena starostna skupina. V zadnjih petih letih je bilo 36 smrtnih žrtev nad 65 let starosti, kar predstavlja več kot polovico vseh ponesrečenih pešcev v prometnih nesrečah. Glavni vzroki so slaba opaznost, saj so pogosto oblečeni v temna oblačila, ter slabše psihofizične sposobnosti.

Varnostni nasveti za pešce

Zaradi večje varnosti bi morali pešci upoštevati naslednje:

  • Uporaba prometne površine, namenjene hoji pešcev, in sicer pločniki, podhodi, nadhodi ter prehodi.
  • V primeru, da ni zagotovljene primerne pešpoti, pešci vedno hodijo ob levem robu vozišča.
  • Pri prečkanju ceste se morajo prepričati, ali je varno stopiti na vozišče, obvezno pogledati levo in desno, cesto prečkati hitro in brez ustavljanja na prehodu.
  • Nošenje odsevnika je obvezno ponoči ali pri slabi vidljivosti, odsevnik pa mora biti obrnjen proti vozišču, posebej če ste oblečeni v temna oblačila. Za večjo vidnost lahko uporabimo odsevna telesa, kot so kresničke, svetilke ipd.
  • Cesto vedno prečkajte na označenem prehodu za pešce. V primeru, da ga v bližini ni, bodite pozorni na vozila z obeh strani. Zavedajte se, da moramo na nesemaforiziranih prehodih počakati, da se vozila z obeh strani ustavijo, šele takrat pa lahko varno prečkamo cesto. Na cestah, kjer v bližini ni označenega prehoda za pešce, imajo prednost vozila. Torej cesto prečkamo šele, ko se vozišče sprazni.

Vozniki bi morali voziti previdno, še posebej ob megli, snegu ter dežju, ko je slabša vidljivost. Poskrbite za čistočo stekel in ogledal na vozilih. Odstopite prednost pešcem na prehodih za pešce, zlasti pa bodite pozorni na pešce na vozišču, kjer ni pločnikov za pešce.

Ne pešci ne vozniki ne bi smeli med prečkanjem ceste in vožnjo uporabljati mobilnega telefona, ker lahko na ta način ogrožajo tako sebe kot tudi druge.

Čeprav se število ponesrečenih pešcev v zadnjih nekaj letih zmanjšuje, se nesreče vseeno dogajajo. Starejši pešci so med najbolj ogroženimi skupinami. Problem ni samo slaba vidljivost, temveč tudi nepazljivost obeh strani. Starejša populacija je na splošno počasna, s slabim vidom in sluhom, krhkimi kostmi in slabšimi refleksi, zaradi česar so še bolj občutljivi na udarce in lahko v prometnih nesrečah utrpijo zelo hude poškodbe, ki so včasih tudi usodne. Po statističnih podatkih sta najbolj smrtonosna meseca november in december. Vse skupine pešcev predstavljajo vse večji odstotek prometnih žrtev. Pred 20 leti so pešci predstavljali 11 % vseh prometnih žrtev. Iz leta v leto se ta odstotek zvišuje za približno 15 %, od leta 2015 pa za kar 25 %. Povečanje trenda se lahko pripiše izboljšanemu stanju v gospodarstvu ter nižjim cenam goriva, zaradi katerih lahko čedalje več ljudi pogosto potuje z avtomobilom. Zadnjih par let se ta trend zmanjšuje, ker se veliko pozornosti nameni reklamnim sporočilom o varnosti v prometu, obveznim odsevnikov, urejanju nesemaforiziranih križišč ipd.

Glede na naraščajoče nevarnosti, s katerimi se soočajo pešci, bi morali vsi udeleženci v prometu sprejeti varnostne ukrepe za preprečevanje nesreč. Vsak posameznik s svojim odgovornim ravnanjem v prometu pripomore k večji varnosti vseh udeležencev.

Odškodnina pri poškodbi pešca v prometni nesreči

Če ste bili kot pešec poškodovani v prometni nesreči ali se je kdo od vaših ljubljenih smrtno ponesrečil kot pešec, ste upravičeni do odškodnine za telesne poškodbe oziroma do odškodnine za duševne bolečine ob izgubi bližnje osebe ter stroške zdravljenja oziroma pogreba. Ne odlašajte in pokličite Visoko odškodnino Planinšec na našo brezplačno telefonsko številko 080 2626.

Zaupajte nam svoj primer, mi pa vam bomo profesionalno in korektno razložili celoten postopek ter vam pomagali do končnega cilja, to pa je najvišja možna odškodnina za telesne poškodbe.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26