Ste bili kot kolesar poškodovani v prometni nesreči in želite odškodnino?

Ste bili kot kolesar poškodovani v prometni nesreči in želite odškodnino?

08.08.2019 Odškodnine

Odškodnina za poškodbo kolesarju pripada tudi v primeru krivde

Število kolesarjev je v zadnjih letih nenehno v porastu, saj se delež kolesarjev v prometu nenehno povečuje in je po nekaterih raziskavah dosegel že deset odstotkov vseh uporabnikov v prometu.

Z vedno večjim številom kolesarjev, ki že sicer spadajo med ranljivejše skupine udeležencev v prometu, pa narašča njihova ogroženost in posledično štivilo prometnih nezgod.

Podatki iz leta 2018 kažejo,da je bil delež kolesarjev med vsemi udeleženimi v prometnih nesrečah 6,6%.V preteklem letu je bilo na slovenskih cestah zabeleženih skupno 1210 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, od tega je življenje izgubilo 8 kolesarjev, 189 je bilo huje poškodovanih, 880 pa lažje poškodovanih.

Če ste bili kot kolesar poškodovani v prometni nesreči, je pomemben podatek, da za nastalo škodo v večini odgovarjata voznik motornega vozila in zavarovalnica, pri kateri ima voznik sklenjeno obvezno avtomobilsko zavarovanje, saj je njuna odgovornost objektivna (odgovornost brez krivde), posledično pa vam pripada odškodnina.

Zakonodajalec je zaradi povečane nevarnosti, ki jo predstavljajo vozeča motorna vozila napram kolesarjem, oškodovancem tako olajšal pot do odškodnine, ki vam po zakonu pripada, če ste bili kot kolesar poškodovani v prometni nesreči. V praksi to pomeni, da so kolesarji (in seveda tudi pešci) v večini primerov upravičeni do odškodnine za telesne poškodbe, ki so jih utrpeli v prometni nesreči, razen v primeru, če se dokaže, da je šlo za namerno povzročeno nesrečo s strani kolesarja..

Le malo ljudi je seznanjenih z dejstvom, da v primeru, če ste bili kot kolesar poškodovani v prometni nesreči in ste zanjo delno odgovorni sami (vožnja po cesti, ki ni namenjena kolesarjem, vožnja v napačno smer, ne upoštevanja prometnih znakov, ne uporaba zaščitne čelade,…) sodišča in zavarovalnice šibkejšim udeležencem v prometu (kolesar, pešec) pripisujejo nižjo sokrivdo.

Povzročitelj prometne nesreče torej tudi, če ni kriv za nastanek prometne nesreče odgovarja v primeru, da je povozil šibkejšega udeleženca v prometni nesreči kot je pešec ali kolesar. Odškodninsko odgovarja zavarovalnica, kjer je bilo vozilo zavarovano in tudi, če voznik vozila ni naredil nobenega cestno prometnega prekrška, odgovarja na podlagi objektivne odgovornosti, ker je imetnik nevarne stvari – vozilo. Velikokrat so pešci ali kolesarji krivi za nastanek prometne nesreče in imajo tudi izrečen prekršek, pa vendar odškodnino za poškodbe pridobijo. Je pa v teh primerih odškodnina znižana, ker se štejejo prekrški pešca ali kolesarja za soprispevek, ki je večinoma 30%, lahko je seveda tudi 80% ali pa samo 10%. Odvisno kakšen prekršek je naredil pešec ali kolesar. (primer razsodbe sodišča v primeru neuporabe čelada, je bila odškodnina znižana za 10% za poškodbo glave, ki jo je utrpel v prometni nesreči).

Kaj vam svetujemo, v primeru, da ste bili kot kolesar poškodovani v prometni nesreči?

• V primeru prometne nesreče vam svetujemo, da izpolnite evropsko poročilo o prometni nesreči. V primeru, da povzročitelj ne prizna krivde, je najbolje da na kraj nesreče pokličete policijo, katera bo opravila ogled kraja nesreče in o tem naredila zapisnik.

• Zaželjeni so posnetki fotografij nastale materialne škode (kolesa, oblačil, opreme, očal, čelade,…) in poškodb na telesu.

• Ne glede na intenzivnost poškodb, oziroma bolečin, obiščite urgentnega oziroma osebnega zdravnika.

• Takoj ko je možno navežite stik s strokovnjaki, ki imajo na področju odškodnin obilico znanja in izkušenj, ki vas bodo strokovno in transparetno vodili skozi celoten postopek pridobitve upravičenja do odškodnine zaradi nastale nezgode, vse od zbiranja ustrezne dokumentacije, informiranja in seznanitvijo z vsemi potrebnimi koraki in postopki celotnega procesa pa vse do izplačila ustrezne odškodnine.

Pomembne in koristne informacije, če ste bili kot kolesar poškodovani v prometni nesreči.

• Tudi, če je kolesar tisti, ki je naredil cestnoprometni prekršek, pri čemer voznik motornega vozila ni naredil prekrška, bo kolesar pridobil upravičenje do odškodnine iz naslova objektivne odgovornosti voznika vozila.

• Avtomobilist se lahko le s sklicevanjem na popolnoma neustrezno ravnanje kolesarja objektivne odgovornosti (v celoti) razbremeni samo v primeru, če dokaže, da je prometna nesreča nastala izključno zaradi dejanja kolesarja, ki ga ni mogel pričakovati in se mu izogniti. Kolesar, bi tako kot kot pešec, moral ravnati že skoraj naklepno, da mu ne bi pripadalo upravičenje do odškodnine.

• Odškodnina vam ne glede na okoliščine prometne nesreče (razen zgoraj omenjene izjeme) pripada in ste zanjo po zakonu upravičeni, zato vam ponovno svetujemo, da poiščete ustrezno strokovno pomoč, ki vam bo z svojimi dolgoletnimi izkušnjami in znanjem pomagala, do najvišje možne odškodnine za poškodbo kolesarja.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA VAŠ PRIMER? POKLIČITE NAS 24UR NA DAN NA NAŠO BREZPLAČNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam
Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26