Udar električnega toka na delovnem mestu

Udar električnega toka na delovnem mestu

05.08.2020 Odškodnine

Če ste se med delom poškodovali in za nesrečo niste odgovorni sami, ste upravičeni do odškodnine iz naslova odgovornosti delodajalca. Pogoj je, da ste nesrečo pravočasno prijavili nadrejenemu, ki je na podlagi vaše prijave in izjave izpolnil prijavo nezgode pri delu oziroma obrazec ER8. Na podlagi prijave nezgode pri delu se vam s strani delodajalca priznava 100-% bolniška odsotnost, po zaključenem zdravljenju pa tudi odškodnina iz naslova civilne odgovornosti za poškodbe pri delu, če jo delodajalec ima. V primeru, da je nima, lahko svoj odškodninski zahtevek naslovite na delodajalca. V Sloveniji zakon nalaga, da delodajalci v primeru delovne nesreče pokrivajo nadomestila delavcev in da lahko delavci po zaključku zdravljenja pri zavarovalnici delodajalca vložijo zahtevek za odškodnino. Večina delodajalcev ima svoje delavce še kolektivno nezgodno zavarovane, kar pomeni, da vam poleg odškodnine pripada še zavarovalnina.

Delodajalci in njihovi zavarovalniški zastopniki v nekaterih primerih poskušajo izpodbijati ali zanikati upravičene odškodninske zahtevke delavcev. V drugih primerih so lahko odgovorne tudi tretje osebe, katerih dejanja so prispevala k nesreči na delovnem mestu. Nenazadnje lahko imajo nekateri zaposleni tudi pravno podlago za vložitev odškodninske tožbe zoper delodajalca, če jim delodajalec grozi, da se jim bo zaradi vložitve odškodninskega zahtevka maščeval.

Vsako leto umre več sto delavcev, na tisoče pa jih poškoduje električna energija. Poškodbe z električno energijo prizadenejo predvsem električarje, gradbene delavce, serviserje in vzdrževalce. Nekatere nesreče se končajo celo s smrtnim izidom. Čeprav lahko zaposleni po poškodbi pri svojih delodajalcih vložijo zahtevke za odškodnino, priporočamo, da se obrnejo na strokovnjake za odškodninsko pravo, ki bodo zagotovili vse pravice, ki delavcu po zakonu pripadajo po delovni nesreči.

Poškodbe zaradi udara električnega toka

Okoliščine nesreče z električnim tokom narekujejo, ali ima delavec razlog za odškodninski zahtevek ali ne. Delavci so upravičeni do odškodnine za telesne poškodbe, če imajo izdelki pri vgradnji ali sami uporabi pomanjkljivosti. Pri nesrečah z električnim tokom so lahko zaradi malomarnosti ali nepravilnega vzdrževanja odgovorne tretje osebe oziroma lastniki naprav, ki so nesrečo povzročile. Nazadnje so lahko podjetja, ki postavljajo in vzdržujejo daljnovode, odgovorna tudi, če so njihovi zaposleni malomarno postavili daljnovod, kar lahko privede do poškodb ljudi, ki delajo v njegovi bližini.

V vseh teh situacijah ste upravičeni do odškodnine za poškodbo pri delu, če ste delali po navodilih delodajalca in ste pri svojem delu uporabljali vso predpisano zaščitno opremo. Pri tem vam vsekakor svetujemo strokovno pomoč odškodninskih strokovnjakov Visoke odškodnine Planinšec, ki bodo za vas dosegli najvišjo možno odškodnino glede na vašo poškodbo in nenazadnje vložili morebitno odškodninsko tožbo zoper odgovorne za vašo nesrečo.

Nevarnosti pri delu z električnim tokom

Izpostavljenost električnim tokom lahko povzroči širok razpon poškodb. Ljudje lahko utrpijo zunanje in notranje opekline, kar lahko povzroči stiskanje arterij zaradi otekline. To lahko posledično prekine dotok krvi v okončine, kar vodi do amputacij.

Udar električnega toka lahko povzroči tudi poškodbe ledvic, smrtonosne motnje srčnega ritma in katarakto. Nekateri ljudje, ki vzpostavijo stik z električnim tokom, doživijo padce, kar ima za posledico različne zlome ali dislokacije. Ljudje, ki so pretreseni, lahko utrpijo tudi poškodbe živcev hrbtenjače, kar vodi v paralizo, kronično bolečino ali otrplost. Osebe, ki so utrpele poškodbe živcev in možganov, lahko imajo trajne motnje, vključno s kratkotrajno izgubo spomina, težavami z gibljivostjo, osebnostnimi spremembami, težavami s spanjem in travmatičnimi poškodbami možganov.

Pogosti vzroki nesreč zaradi električnega toka na delovnem mestu

Vzrokov za nesreče z električnim tokom na delovnem mestu je več. Številni delavci pridejo v stik z nadzemnimi daljnovodi, ko v bližini daljnovoda uporabljajo lestve. Drugi delavci so poškodovani, ko jih šokirajo ožičenja ali ko popravljajo električna vezja. Kratki stiki v napravah in orodjih včasih povzročijo poškodbe. Običajno je tudi, da delavci, ki popravljajo različne stroje, utrpijo poškodbe zaradi električnih tokov. Svetlobne napeljave, transformatorji in druge električne komponente so pogosto vzrok za nesreče z električnim tokom.

Kršitve varnostnih predpisov

Uprava za varstvo pri delu je odgovorna za izvrševanje varnostnih predpisov za delovna mesta. Obstajajo varnostna pravila, ki preprečujejo, da bi se na delovnem mestu zgodila nesreča z udarom električnega toka. V nekaterih primerih lahko zaradi udara električnega toka pride do poškodb ali celo smrtnih žrtev, ker so objekti ali delavci kršili ta pravila. Usposobljeni pravni zastopnik za poškodbe pri delu lahko ugotovi, ali je prišlo do kršitve ali ne. Pri takšnih delovnih nesrečah običajno posredujeta tudi policija in inšpektorat za delo, ki naredita zapisnik na kraju dogodka, fotografirata območje, pregledata mesto nesreče in pridobita izjave morebitnih prič.

Ko ljudje pri delu utrpijo nesrečo z udarom električnega toka, jim lahko ostanejo trajne poškodbe, kot so slepota, poškodbe živčnega sistema in hude opekline. Nekateri se celo smrtno ponesrečijo. V teh primerih je najpomembneje ugotoviti, kdo je odgovoren za nesrečo. Včasih je to zelo zapleteno, zato je pomembno, da se obrnete na izkušenega pravnega zastopnika, ki vam bo priskrbel pravično odškodnino glede na vašo telesno poškodbo. Če ste se vi ali nekdo od vaših družinskih članov poškodovali zaradi udara električnega toka, se še danes obrnite na Visoko odškodnino Planinšec. Na podlagi dolgoletnih izkušenj in strokovnega znanja bomo izterjali pravično odškodnino za vas ali vaše bližnje https://www.visokaodskodninaplaninsec.si/.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26