Vožnja v družbi hišnega ljubljenčka

Vožnja v družbi hišnega ljubljenčka

10.01.2021 Odškodnine

V Sloveniji imamo po zadnjih podatkih registriranih skoraj 250.000 psov in okoli 300.000 mačk. Največji odstotek hišnih ljubljenčkov pripada veččlanskim družinam, ki svoje kosmatince peljejo povsod, tudi na družinske izlete in potovanja.

Imate tudi vi ljubljenčka? Se z njim vozite povsod? Če je vaš odgovor pritrdilen, potem preberite spodnji članek o varni vožnji z vašim hišnim ljubljenčkom.

Ni pomembno, ali ste na hitro namenjeni v trgovino ali pa se odpravljate na daljšo pot, vedno poskrbite za varnost sebe in svojega ljubljenčka. Trajanje vožnje namreč ne spreminja dejstva, da morate poskrbeti za varnostne ukrepe med vožnjo.

Kakšne motnje lahko povzroči vožnja s hišnim ljubljenčkom in kako jih preprečiti?

Verjetno se sprašujete, v kakšni povezavi je verjetnost prometne nesreče z vašim kosmatincem? Statistika pravi, da več kot polovico voznikov med vožnjo motijo njihovi ljubljenčki. Večina voznikov prizna, da svojega kosmatinca boža med vožnjo, nekateri jih celo držijo v naročju. So tudi tisti, ki jim dajo priboljške in vodo ali se z njimi celo igrajo med vožnjo. Vse to predstavlja izredno nevarno situacijo tako za voznika kot tudi za hišnega ljubljenčka in povečuje verjetnost prometne nesreče, ki lahko terja celo smrtne žrtve.

Čeprav govorimo o povezavi med vožnjo hišnega ljubljenčka in verjetnosti prometne nesreče, to ne pomeni, da boste zagotovo trčili. Želimo samo omeniti pomembnost zagotavljanja varne vožnje za vas in vseh sopotnikov, vključno s hišnim ljubljenčkom. Obstaja veliko načinov oziroma varnostnih ukrepov, s katerimi lahko zagotovite varnost med vožnjo. Zavedajte se, da na cesti niste sami, saj jo delite z množico ljudi, ki želi priti varno do svojega cilja. Varnostni pasovi niso namenjeni samo ljudem, obstajajo tudi tisti, ki so narejeni prav za živali. Poskrbite, da je vaš kosmati sopotnik varno pripet tudi takrat, ko ste namenjeni samo do najbližje trgovine. Če vaš kosmatinec ne prenese vožnje z varnostnim pasom, ga ta čas raje pustite doma.

Za daljša potovanja obstajajo primerni avtosedeži za pse, podobni otroškim, ki jih lahko pritrdimo z varnostnim pasom, ali različne košare oziroma zaboji za prevoz manjših živali, ki so preizkušeni v primeru trka. Tisti, ki svojih kosmatincev ne pripravijo na vožnjo oziroma jih med njo ne zavarujejo, so lahko kaznovani z globo za prekršek.

Z vsemi temi ukrepi ste zagotovili samo varnost pred hudimi telesnimi poškodbami, na vse ostale dejavnike nesreče na žalost ne morete vplivati. Torej se vam lahko v vsakem primeru pripeti prometna nesreča, v kateri ste sami krivi, ali pa je odgovornost na strani drugega udeleženca. Tukaj govorimo o morebitni okvari vozila, neprilagojeni hitrosti glede na vremenske razmere na cesti, nepričakovanih in neoznačenih ovirah na cesti …

Kaj se zgodi, če se je vaš kosmatinec poškodoval v prometni nesreči?

Hišni ljubljenčki veljajo za osebno lastnino. V primeru, da ste sami povzročili prometno nesrečo in imate doplačilo AO+, boste lahko za svoje telesne poškodbe uveljavljali odškodnino, za telesne poškodbe hišnega ljubljenčka pa žal ne, ker pri AO+ ni kritja materialne škode. Zato preverite možnosti zavarovanja živali v primeru bolezni ali nezgode pri vseh zavarovalnicah v Sloveniji in poskrbite za povračilo morebitnih dragih stroškov zdravljenja svojih hišnih ljubljenčkov.

V primeru, da niste krivi za nesrečo, lahko od zavarovalnice povzročitelja zahtevate povračilo premoženjske škode, ki zajema izpad dohodka, uničene osebne stvari v avtu ter stroške zdravljenja za vas in vašega kosmatinca. Problem pri izplačilu škode lahko nastane v primeru zelo visokih računov veterinarja, saj lahko zavarovalnica izplača samo vrednost »poškodovane lastnine«, kar pomeni račun za nakup živali. Nekatere zavarovalnice imajo celo izključitve eksotičnih živali oziroma imajo v kritju zajete samo pse in mačke. Zato podrobno preberite splošne pogoje posamezne zavarovalnice, ker se lahko razlikujejo.

Fotografirajte in dokumentirajte poškodbe in stroške zdravljenja svojega ljubljenčka. Po končanem zdravljenju vam lahko veterinar pripravi poročilo o zdravljenju, v katerem so specificirane poškodbe in stroški zdravljenja.

V primeru smrti ljubljenčka v prometni nesreči od zavarovalnice žal ne boste mogli zahtevati odškodnine za duševne bolečine ob izgubi hišnega ljubljenčka. Ta se nanaša samo na bližnje osebe in ne na živali.

Narave prometne nesreče enostavno ni mogoče predvideti, kaj šele poskrbeti za popolno zaščito pred resno škodo, lahko pa poskrbimo za vse razpoložljive varnostne ukrepe, s katerimi vsaj omilimo takšne dogodke.

Če se je vaš hišni ljubljenček zaradi malomarnosti drugih udeležencev poškodoval v prometni nesreči, pokličite Visoko odškodnino Planinšec na našo brezplačno telefonsko številko 080 2626, da se pogovorimo o vaši zadevi in možnostih uveljavljanja odškodnine.

Naši odškodninski svetovalci vam bodo prisluhnili ter svetovali brezplačno. Izvedli bomo celoten postopek do odškodnine, in sicer brez kakršnegakoli tveganja za vas. Z veseljem čakamo na vaš klic.

 

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26