Zastaranje odškodnine zaradi poškodbe pri delu

Zastaranje odškodnine zaradi poškodbe pri delu

23.09.2019 Odškodnine

Nesreča in ob tem nastale poškodbe so sestavni del našega življenja in nikoli ne vemo, kdaj se bo pripetila tudi nam ali našim najbližjim. Pravijo da nesreča nikoli ne počiva, lahko se zgodi kjerkoli in ena izmed pogostih nesreč, je tudi delovna nesreča. Gre namreč za drugo najbolj pogosto obliko nesreč, takoj za prometno.

Še vedno je veliko oškodovancev takšnih, ki ne izkoristijo svoje pravice in se ne odločijo za uveljavljanje odškodnine zaradi posledic delovne nesreče. Dejstvo je namreč, da je po  Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) v 179. členu določeno, da v kolikor je delavcu povzročena škoda pri delu ali v zvezi z delom, mu jo mora povrniti delodajalec, oziroma zavarovalnica, kjer ima delodajalec zavarovano odgovornost, tako imenovano civilno odgovornost, po splošnih pravilih civilnega prava (147.člen OZ).

Razlogov zakaj se oškodovanci zelo redko odločajo za uveljavljanje svojih pravic in pridobitev odškodnine zaradi nastalih poškodb na delovnem mestu je več, a zagotovo je najpogostejši, skrb oškodovanca, da bi z zahtevkom ogrozili in oškodovali svojega delodajalca in s tem tudi obstoj svojega delovnega mesta, nato, da je je proces zahteven in dolgotrajen ter, da so odškodnine prenizke.

Pri Visoki odškodnini Planinšec vam zagotavljamo, da temu še zdaleč ni tako in da smo vam na voljo, da vam pomagamo in odgovorimo na vsa morebitna vprašanja in ovržemo vse vaše dvome in strahove.

V naši pisarni se ravno tako pogosto srečujemo z nevednostjo, nezadostnimi oziroma nepravilnimi informacijami povezanimi z zastaranjem primera za odškodnino zaradi poškodb pri delu, zato bi vam želeli podati pravilno informacijo in odgovoriti na vaše vprašanje Kdaj se zgodi zastaranje odškodnine zaradi poškodbe pri delu?

Zastaranje odškodnine

Zastaranje odškodnine zaradi poškodbe pri delu je v večini primerov tri leta in šteje vse od nastanka poškodbe, torej od dneva ko je bil delodajalec obveščen o delovni nesreči ter se je izpolnil nujno potreben dokument za prijavo nezgode ER 8 obrazec, kar imenujemo relativni zastaralni rok. V določenih primerih, pa se šteje tri leta od zaključka zdravljenja, teče od dneva nezgode in skupno znaša  pet let od dneva nezgode, kar imenujemo absolutni zastaralni rok.

Poleg podatka kdaj se zgodi zastaranje odškodnine zaradi poškodbe pri delu, bi vas želeli seznaniti še z nekaterimi ostalimi pomembnimi informacijami, ko se vam zgodi poškodba pri delu, za katero boste vložili odškodninski zahtevek;

  • Nujno je o nezgodi obvestiti nadrejenega ali delodajalca, ter na kraju nesreče izpolniti prijavo nezgode, tako imenovani ER 8 obrazec (v primeru izmikanja nadrejenih pokličite policijo ali Inšpektorat Republike Slovenije za delo),
  • zaželene so fotografije okoliščin nezgod, nastalih poškodb ter izjave prič,
  • odškodnina za primer poškodb na delovnem mestu se krije z strani zavarovalnice, kjer ima delodajalec sklenjeno odgovornost za primer nesreče zaposlenih,
  • takoj ko je možno obiščite osebnega ali urgentnega zdravnika, da se poškodba ustrezno evidentira,
  • odškodninski zahtevek ne vlagajte sami, temveč poiščite pomoč strokovne službe, ki je specializirano na področju odškodnin,
  • ne čakajte predolgo, temveč ukrepajte takoj.

Zastaranje odškodnine zaradi poškodbe pri delu se vam ne bo zgodilo, če boste sledili zgoraj navedenim nasvetom.

V Visoki odškodnini Planinšec vam z veseljem brezplačno odgovorimo na vsa vprašanja povezana z delovno nesrečo, ki se vam je zgodila, o postopku uveljavljanja odškodnine in seveda na vse nejasnosti, ki se nanašajo na zastaranje odškodnine zaradi poškodbe pri delu.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA VAŠ PRIMER? POKLIČITE NAS 24UR NA DAN NA NAŠO BREZPLAČNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam
Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26