Zastaranje odškodnine zaradi poškodbe pri delu

Zastaranje odškodnine zaradi poškodbe pri delu

23.09.2019 Odškodnine

Nesreča in ob tem nastale poškodbe so sestavni del našega življenja in nikoli ne vemo, kdaj se bo pripetila tudi nam ali našim najbližjim. Pravijo, da nesreča nikoli ne počiva, saj se lahko zgodi kjerkoli, ena izmed pogostih nesreč pa je tudi delovna nesreča. Gre namreč za drugo najpogostejšo obliko nesreč, takoj za prometno.

Še vedno je veliko oškodovancev takšnih, ki ne izkoristijo svoje pravice in se ne odločijo za uveljavljanje odškodnine zaradi posledic delovne nesreče. Dejstvo je namreč, da je po Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) v 179. členu določeno slednje: v kolikor je delavcu povzročena škoda pri delu ali v zvezi z delom, mu jo mora povrniti delodajalec oziroma zavarovalnica, pri kateri ima delodajalec zavarovano tako imenovano civilno odgovornost, kar velja po splošnih pravilih civilnega prava (147. člen OZ).

Razlogov, zakaj se oškodovanci zelo redko odločajo za uveljavljanje svojih pravic in pridobitev odškodnine zaradi nastalih poškodb na delovnem mestu, je več, a zagotovo je najpogostejši skrb oškodovanca, da bi z zahtevkom ogrozil in oškodoval svojega delodajalca in s tem tudi obstoj svojega delovnega mesta. Sledijo sama zahtevnost in dolgotrajnost procesa ter dejstvo, da so odškodnine prenizke.

Pri Visoki odškodnini Planinšec vam zagotavljamo, da temu še zdaleč ni tako in smo vam vedno na voljo. Z veseljem vam pomagamo in odgovorimo na vsa morebitna vprašanja ter ovržemo vse vaše dvome in strahove.

V naši pisarni se ravno tako pogosto srečujemo z nevednostjo ter nezadostnimi oziroma nepravilnimi informacijami, povezanimi z zastaranjem primera za odškodnino zaradi poškodb pri delu, zato bi vam želeli podati pravilno informacijo in odgovoriti na vaše vprašanje "Kdaj se zgodi zastaranje odškodnine zaradi poškodbe pri delu?".

Zastaranje odškodnine

Zastaranje odškodnine zaradi poškodbe pri delu je v večini primerov tri leta in šteje vse od nastanka poškodbe, torej od dneva, ko je bil delodajalec obveščen o delovni nesreči ter se je izpolnil nujno potreben dokument za prijavo nezgode (obrazec ER 8), kar imenujemo relativni zastaralni rok. V določenih primerih pa se šteje tri leta od zaključka zdravljenja, teče od dneva nezgode in skupno znaša pet let od dneva nezgode, kar imenujemo absolutni zastaralni rok.

Poleg podatka, kdaj se zgodi zastaranje odškodnine zaradi poškodbe pri delu, bi vas želeli seznaniti še z nekaterimi ostalimi pomembnimi informacijami, ko se vam zgodi poškodba pri delu, za katero boste vložili odškodninski zahtevek:

  • nujno je o nezgodi obvestiti nadrejenega ali delodajalca ter na kraju nesreče izpolniti prijavo nezgode, tako imenovani obrazec ER 8 (v primeru izmikanja nadrejenih pokličite policijo ali Inšpektorat Republike Slovenije za delo),
  • zaželene so fotografije okoliščin nezgod, nastalih poškodb ter izjave prič,
  • odškodnina za primer poškodb na delovnem mestu se krije s strani zavarovalnice, pri kateri ima delodajalec sklenjeno odgovornost za primer nesreče zaposlenih,
  • takoj ko je možno, obiščite osebnega ali urgentnega zdravnika, da se poškodba ustrezno evidentira,
  • odškodninskega zahtevka ne vlagajte sami, temveč poiščite pomoč strokovne službe, ki je specializirana na področju odškodnin,
  • ne čakajte predolgo, temveč ukrepajte takoj.

Zastaranje odškodnine zaradi poškodbe pri delu se vam ne bo zgodilo, če boste sledili zgoraj navedenim nasvetom.

V Visoki odškodnini Planinšec vam z veseljem brezplačno odgovorimo na vsa vprašanja, povezana z delovno nesrečo, ki se vam je zgodila, o postopku uveljavljanja odškodnine in seveda na vse nejasnosti, ki se nanašajo na zastaranje odškodnine zaradi poškodbe pri delu.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26