Zneski odškodnin – višina odškodnine za poškodbo pri delu

Zneski odškodnin – višina odškodnine za poškodbo pri delu

23.09.2019 Odškodnine

V primeru nesreče med delovnim procesom poškodovancu pripada odškodnina, njena višina pa je odvisna od več različnih dejavnikov. Zneski odškodnin so tako najpogosteje definirani na podlagi stopnje poškodbe. Določeni so tudi na podlagi razlike med telesno ali duševno poškodbo in dolgotrajnostjo posledic, ki jih je slednja pustila na poškodovancu.

Zneski odškodnin za primere nesreč na delovnem mestu

Zneski odškodnin za primere nesreč na delovnem mestu se v kategoriji nematerialne škode (torej škode na podlagi telesnih ali duševnih motenj poškodovanca) gibljejo med 900 in 430.000 evri. Več si lahko ogledate na strani "Odškodnina za prometno nesrečo" tukaj.

Poškodovanec, ki je utrpel zelo lahko poškodbo, navadno prejme 900 evrov odškodnine. V tovrstno kategorijo se uvrščajo odrgnine ali udarnine. Najvišji znesek odškodnine za tovrstno poškodbo, ki ga poškodovanec lahko prejme, je 10.500 evrov. Poškodovanec za lahko poškodbo prejme znesek odškodnine, ki je giblje med 950 in 25.000 evri. Pod lahko poškodbo prištevamo lažje zlome, lažje pretrese možganov in lažje rane.

Naslednja kategorija so srednje poškodbe. Med slednje štejemo pretrese možganov z nekoliko daljšo nezavestjo, srednje težke zlome, izpahe s pretrganjem vezi itd. Zneski odškodnin za srednje poškodbe se gibljejo med 1.900 in 88.000 evri.

Pod sklop nepremoženjskih odškodnin sodijo tudi hude poškodbe, za katere se zneski odškodnin gibajo med 5.300 in 147.000 evri. Mednje sodijo predvsem odstranitev poškodovane ledvice, hujši zlomi ter komplicirane operacije po poškodbah.

Naslednja stopnja poškodbe so zelo hude poškodbe in izredno hude poškodbe. Med prve sodijo razne amputacije, izgube očesa ali poškodbe, ki so terjale več zaporednih operacij in so na poškodovancu pustile trajne posledice. Za takšno vrsto poškodb se zneski odškodnin gibljejo med 18.000 in 205.000 evri.

Zadnja kategorija definira izredno hude poškodbe. Mednje sodijo dvojne amputacije, izguba obeh očes, zlom hrbtenice … Za izredno hude poškodbe lahko poškodovanec pričakuje znesek odškodnine, ki se bo gibal med 76.000 in 430.000 evri.

Zadnji sklop odškodnin, ki jih lahko oseba prejme po nesreči, se nanaša na poškodbo bližnjega. Za smrt bližnjega in posledične duševne bolečine lahko poškodovanec pričakuje znesek odškodnine med 1.800 in 36.000 evri. Duševne bolečine, ki jih je pustila težka invalidnost bližnjega, pa terjajo odškodnino med 5.300 in 39.000 evri.

Poškodbe med delom lahko na poškodovancu povzročijo zmanjšane funkcije ali oviranost poškodovane osebe. Bolečine in nevšečnosti, nastale na podlagi poškodbe, so subjektivne in jih je zelo težko oceniti. Zmanjšana življenjska aktivnost se ocenjuje na podlagi objektivne klasifikacije za ocenjevanje stopnje okvar oziroma prizadetosti. Klasifikacija se začne s stopnjo 0 in konča s stopnjo 4. Pod stopnjo 0 tako štejemo neproblematično oziroma zanemarljivo prizadetost. Pod stopnjo 1 štejemo lahko oziroma blago okvaro ali prizadetost. Pod stopnjo 2 sodi zmerno problematična ali srednja okvara, pod stopnjo 3 pa težka ali resna okvara in prizadetost. Zadnja stopnja, torej stopnja 4, je označena s popolno problematičnostjo oziroma okvaro ali prizadetostjo v celoti. Za definiranje težav po poškodbi na delu lahko uporabimo tudi kategoriji strahu, ki ga je na poškodovancu pustila poškodba, ali pa kategorijo skaženosti (v kolikor je do slednje med nesrečo prišlo).

https://www.visokaodskodninaplaninsec.si/


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26