Zneski odškodnin - Višina odškodnine za poškodbo pri delu

Zneski odškodnin - Višina odškodnine za poškodbo pri delu

23.09.2019 Odškodnine

V primeru nesreče med delovnim procesom poškodovancu pripada odškodnina, katere višina je odvisna od več različnih dejavnikov. Zneski odškodnin so tako najpogosteje definirani na podlagi stopnje poškodbe. Določeni so tudi na podlag razlike med telesno ali duševno poškodbo in dolgotrajnostjo posledic, ki jih je slednja pustila na poškodovancu.

Zneski odškodnin za primere nesreč na delovnem mestu

Zneski odškodnin za primere nesreč na delovnem mestu se v kategoriji nematerialne škode (torej škode na podlagi telesnih ali duševnih motenj poškodovanca) gibajo med 900 do 430.000 eur.

900 eur odškodnine po poškodbi navadno prejme poškodovanec, ki je utrpel zelo lahko poškodbo. Pod slednjo kategorijo štejemo odrgnine ali udarnine. Najvišji znesek odškodnine za tovrstno poškodbo, ki ga poškodovanec lahko prejme je 10.500 eur. Za lahko poškodbo prejme poškodovanec znesek odškodnine, ki je giba med 950 do 25.000 eur. Pod lahko poškodbo prištevamo lažje zlome, lažje pretrese možganov in lažje rane.

Naslednja kategorija so srednje poškodbe. Med slednje štejemo pretrese možganov z nekoliko daljšo nezavestjo, srednje težke zlome, izpahe s pretrganjem vezi itd… Zneski odškodnin za srednje poškodbe se gibajo med 1.900 in 88.000 eur.

Pod sklop nepremoženjskih odškodnin sodijo tudi hude poškodbe, za katere se zneski odškodnin gibajo med 5.300 in 147.000 eur. Mednje sodijo predvsem odstranitev poškodovane ledvice, hujši zlomi ter komplicirane operacije po poškodbah.

Naslednja stopnja poškodbe so zelo hude poškodbe in izredno hude poškodbe. Med prve sodijo razne amputacije, izgube očesa ali poškodbe, ki so terjale več zaporednih operacij in so pustile na poškodovancu trajne posledice. Za takšno vrsto poškodb se zneski odškodnin gibajo med  18.000 in 205.000 eur.

Zadnja kategorija definira izredno hude poškodbe. Mednje sodijo dvojne amputacije, izguba obeh očes, zlom hrbtenice… Za izredno hude poškodbe lahko poškodovanec pričakuje znesek odškodnine, ki se bo gibal med 76.000 in 430.000 eur.

Med zadnji sklop odškodnin, ki jih lahko prejme oseba po nesreči se nanaša na poškodbo bližnjega. Za smrt bližnjega in posledične duševne bolečine lahko poškodovanec pričakuje znesek odškodnine med 1.800 in 36.000 eur. Duševne bolečine, ki jih je pustila težka invalidnost bližnjega pa terjajo odškodnino med 5.300 in 39.000 eur.

Poškodbe med delom lahko na poškodovancu povzročijo zmanjšane funkcije ali oviranost poškodovane osebe. Bolečine in nevšečnosti, nastale na podlagi poškodbe so subjektivne in jih je zelo težko oceniti. Zmanjšana življenjska aktivnost pa se ocenjuje na podlagi objektivne klasifikacije za ocenjevanje stopnje okvar oziroma prizadetosti. Klasifikacija se začne s stopnjo 0 in konča s stopnjo 4. Pod stopnjo 0 tako štejemo neproblematično oziroma zanemarljivo prizadetost. Pod stopnjo 1 štejemo lahko oziroma blago okvaro ali prizadetost. Pod stopnjo 2 sodi zmerno problematična ali srednja okvara, pod stopnjo 3 pa sodi težka ali resna okvara in prizadetost. Zadnja stopnja, torej stopnja 4 je označena s popolno problematičnostjo oziroma okvaro ali prizadetostjo v celoti. Za definiranje težav po poškodbi na delu lahko uporabimo tudi kategoriji strahu, ki ga je na poškodovancu pustila poškodba ali pa kategorijo skaženosti (v kolikor je do slednje med nesrečo prišlo).


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA VAŠ PRIMER? POKLIČITE NAS 24UR NA DAN NA NAŠO BREZPLAČNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam
Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26