Prometna nesreča motorista – odškodnina pri prometni nesreči motorista

Prometna nesreča motorista

ODŠKODNINA ZA POŠKODBO MOTORISTA

Hude telesne poškodbe so pri motoristih veliko pogostejše kot pri voznikih avtomobilov in višine odškodnine pri motoristih zaradi prometne nesreče dosegajo zelo visoke zneske.

Višine izplačanih odškodnin so pri motoristih statistično vsaj 200 % višje kot pri ostalih poškodovanih udeležencih, ki so bili v trenutku prometne nesreče v avtomobilu. Statistično veliko več motoristov utrpi mnogo hujše poškodbe od voznikov in sopotnikov v avtomobilih.

Običajne hude poškodbe motoristov, ki jih kasneje specificiramo v odškodninske ali tožbene zahtevke, so sledeče:

  • Paraliza se pogosto pojavi zaradi poškodb prsne hrbtenice, motoristi namreč v trenutku prometne nesreče z visoko silo poletijo čez motor neposredno na talno površino, pri čemer pride do hude poškodbe prsne hrbtenice. Ko vlagamo odškodninske zahtevke, opazimo, da se na tem predelu telesa pri motoristih v prometnih nesrečah pogosto pojavljajo zlomi reber, ob katerih so sočasno prisotne večkratne poškodbe trebuha oz. notranjih organov.
  • Pri prometnih nesrečah z motorji so običajne tudi poškodbe glave, kar je povsem razumljivo, saj lahko pri agresivnih padcih z motorja pride do udarca glave v tla. Kljub nošenju čelade lahko pride do poškodbe lobanje in možganov, kar povzroči veliko nevroloških težav.
  • Najpogostejše poškodbe motoristov so poškodbe pogačice – zlomi in natrganosti meniskusov pri kolenu, večkratni zlomi stegnenice in zlom gležnja, ker velikokrat pride do situacije, da motor pade na nogo motorista ali motorist pade na desno ali levo stran na eno od spodnjih okončin in ob samem udarcu ali sili drsenja skupaj z motorjem ali brez utrpi hude poškodbe nog.
  • Najpogostejša huda telesna poškodba motorista pa je poškodba hrbtenice, bodisi torakalnega dela bodisi zgornjega dela vratne hrbtenice oz. vratnih vretenc, ki lahko povzročijo paraplegijo ali tetraplegijo motorista.
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER?

Odškodnine za poškodbe motorista vključujejo odškodnino za nematerialno škodo, ki je vezana na zdravstvene težave, in materialno škodo, ki je vezana na izpad dohodka, bodoči predvideni izpad dohodka, stroške zdravljenja, stroške za tujo pomoč, lahko tudi doživljenjske in ostale finančne prikrajšanosti. Poleg naštetega pa se prišteje še materialna škoda za uničeno opremo (oblačila, čelada, mobitel in ostalo).

Pri prometnih nesrečah z motorji je velikokrat prisoten tudi izvedenec cestno-prometne stroke, saj je policistom težko ugotoviti, kdo je dejanski krivec prometne nesreče, v katero je vpleteno motorno vozilo oz. motor. Zavarovalnice se pri odškodninah motoristov rade otepajo odgovornosti in motoristom pripisujejo sokrivde, ki so krivične. Šele s pritožbo, opominom pred tožbo ali morda tožbo se lahko uspe doseči pravično odškodnino za motorista, ki se je težje poškodoval. Kljub temu pa moramo poudariti, da so zavarovalnice do nas v večini primerov poštene glede samega upravičenja do odškodnine za poškodovanega motorista, ki je utrpel težje poškodbe, in seveda tudi do višine odškodnine.

V večini prometnih nesreč z motorjem odškodnino uredimo zelo učinkovito, kar pomeni brez zapletov glede upravičenja do odškodnine zaradi poškodb motorista in se ponašamo z zelo visoko pridobljeno odškodnino v primerjavi s sodno prakso v podobnih primerih.

Ali ste vedeli, da motorist v primeru prekoračitve hitrosti za 17 % prevzame krivdo za prometno nesrečo v višini 20 %kar vpliva na višino odškodnine (Člen 28 ZVCP)?

Kot zanimivost: V kolikor je ugotovljeno, da je motorist sam udeležen v prometni nezgodi, včasih za motoriste veljajo krivična pravila, ki omejujejo višino odškodnine za telesne poškodbe ali pa celo izključijo odškodninsko upravičenje (to velja, če motorist za motor ni imel sklenjenega AO-plus zavarovanja). Motoristu je v tem primeru predpisan prekršek, čeprav dejansko ni naredil prekrška.

Več o tem si lahko preberete v našem članku na našem blogu.

Odškodnina za poškodbo motorista je v primeru AO-plus zavarovanja vezana tudi na pogoj tehnično brezhibnih pnevmatik.

Odškodnina za poškodbo motorista, ki mu ni očitan noben prekršek, načeloma ni odvisna od omenjenih pogojev, seveda, če je nekdo drug povzročil prometno nesrečo. Vendar je lahko motoristu predpisana sokrivda, ki nekoliko zniža višino odškodnine.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
Prometna nesreča motorista – odškodnina pri prometni nesreči motorista 5.0 (100%) 2 glasova
Ocenite naše delo, povejte vaše mnenje

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26