Prometna nesreča motorista - odškodnina pri prometni nesreči motorista

Prometna nesreča motorista

ODŠKODNINA ZA POŠKODBO MOTORISTA

Hude telesne poškodbe so pri motoristih veliko bolj pogoste kot pri voznikih avtomobilov in višina odškodnine pri motoristih zaradi prometne nesreče dosegajo zelo visoke odškodninske zneske.

Višine izplačanih odškodnin so pri motoristih statistično vsaj 200% višje kot pri ostalih poškodovanih udeležencih, ki so v trenutku prometne nesreče bili v avtomobilu. Statistično veliko več motoristov utrpi mnogo hujše poškodbe od voznikov in sopotnikov v avtomobilih.

Običajne hude poškodbe motoristov, ki jih kasneje specificiramo v odškodninske ali tožbene zahtevke, so sledeče:

  • Paraliza se pogosto pojavi zaradi poškodb prsne hrbtenice, namreč motoristi v trenutku prometne nesreče z visoko silo poletijo čez motor neposredno na talno površino, kjer pride do hude poškodbe prsne hrbtenice. V tem predelu telesa se pri motoristih v prometnih nesrečah, ko vlagamo odškodninske zahtevke, pojavljajo pogosto zlomi reber ob katerih so sočasno prisotne večkratne poškodbe trebuha – notranjih organov.
  • Običajne so tudi pri prometnih nesrečah z motorji poškodbe glave, kar je povsem razumljivo, saj pri agresivnih padcih z motorja lahko pride do udarca glave v tla. Kljub nošenju čelade lahko pride do poškodbe lobanje in možganov, kar povzroča veliko nevroloških težav.
  • Najbolj pogoste poškodbe motoristov so poškodbe pogačice -zlomi in natrganosti meniskusov pri kolenu, večkratni zlomi stegnenice in zlom gležnja, ker velikokrat pride do situacije, da motor pade na nogo motorista ali, da motorist pade na desno ali levo stran na eno od spodnjih okončin in ob samem udarcu ali sili drsenja skupaj z motorjem ali brez, utrpi hude poškodbe nog.
  • Najbolj pogosta huda telesna poškodba motorista pa je poškodba hrbtenice, bodisi torakalnega dela bodisi zgornjega dela vratne hrbtenice - vratnih vretenc, ki lahko povzročijo paraplegijo ali tretraplegijo motorista.
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA VAŠ PRIMER?

Odškodnine za poškodbe motorista vključujejo odškodnino za nematerialno škodo, ki je vezana na zdravstvene težave in materialno škodo, ki je vezana na izpad dohodka, bodoči predvideni izpad dohodka, stroške zdravljenja, stroške za tujo pomoč, lahko tudi doživljenjske in ostale finančne prikrajšanosti. Poleg naštetega pa še materialna škoda za uničeno opremo (oblačila, čelada, mobitel in ostalo).

Pri prometnih nesrečah z motorji je velikokrat prisoten tudi izvedenec cestno prometne stroke, saj je policistom težko ugotoviti dejansko kdo je krivec prometne nesreče v katero je vpleteno motorno vozilo – motor. Zavarovalnice se pri odškodninah motoristov rade otepajo odgovornosti in pripisujejo motoristom sokrivde, ki so krivične. Šele s pritožbo, opominom pred tožbo ali morda tožbo lahko uspeš doseči pravično odškodnino za motorista, ki se je težje poškodoval. Kljub temu, pa moramo poudariti, da so zavarovalnice do nas v večini primerov poštene glede samega upravičenja do odškodnine za poškodovanega motorista, ki je utrpel težje poškodbe in seveda tudi do višine odškodnine.

V večini prometnih nesreč z motorjem uredimo odškodnino zelo učinkovito, kar pomeni brez zapletov glede upravičenja do odškodnine zaradi poškodb motorista in glede zelo visoke pridobljene odškodnine v primerjavi s sodno prakso v podobnih primerih.

Ali ste vedeli, da je tisti motorist, ki prekorači hitrost za 17 % je 20 % kriv za prometno nesrečo, kar vpliva na višino odškodnine. Člen 28 ZVCP

Kot zanimiva informacija : V kolikor je ugotovljeno, da je motorist sam udeležen v prometni nezgodi, veljajo včasih za motoriste krivična pravila, ki omejujejo višino odškodnine za telesne poškodbe ali pa celo izključijo odškodninsko upravičenje (to velja, če motorist ni imel za motor sklenjenega AO plus zavarovanja). Motoristu je v tem primeru predpisan prekršek, čeprav dejansko ni naredil prekrška. oD

Več o tem si lahko preberete v našem članku na našem blogu.

Odškodnina za poškodbo motorista je v primeru AO plus zavarovanja vezana tudi na pogoj tehnično brezhibnih pnevmatik.

Odškodnina za poškodbo motorista, ki mu ni očitan noben prekršek, načeloma ni odvisna od omenjenih pogojev, seveda, če je nekdo drug povzročil prometno nesrečo, vendar je lahko motoristu predpisana sokrivda, ki nekoliko zniža višino odškodnine.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA VAŠ PRIMER? POKLIČITE NAS 24UR NA DAN NA NAŠO BREZPLAČNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
Prometna nesreča motorista - odškodnina pri prometni nesreči motorista 5.0 (100%) 2 glasova
Ocenite naše delo, povejte vaše mnenje
brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam
Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26