Odškodnina za amputacijo

Odškodnina za amputacijo

ODŠKODNINA V PRIMERU AMPUTACIJE

Odškodnina v primeru amputacije je pogosto sestavljena iz dveh delov in sicer odškodnine za samo prizadeto poškodbo (zmanjšanja življenjskih aktivnosti – vsakodnevnega funkcioniranja, duševno trpljenje, nevšečnosti med zdravljenjem, skaženost telesa, znižanje delovne zmožnosti, idr.) in materialnih stroškov (že nastalih in bodočih stroškov - bodoči izpad dohodka zaradi delovne nezmožnosti).

Amputacije se načeloma večinoma zgodijo na delovnih mestih, predvsem amputacija prsta (odrezan prst), oziroma prstov. Do amputacije prstov pride predvsem pri delu na delovnih strojih kot so cnc stroji, žage in ostali stiskalni mehanični stroji.

Ena najbolj grozljivih poškodb v prometnih nesrečah je travmatska amputacija, kjer se med trkom stopalo ali noga prekine. Amputacije zaradi trkov vozila se pogosteje pojavljajo v bolnišnici, ko je stopalo ali noga tako hudo poškodovana, da je potrebna odstranitev dela okončine, da bi rešili bolnika.

Pri prometnih nesrečah so tako pogostejše amputacije noge – spodnjih okončin. To se nemalokrat zgodi pri motoristih, saj smo obravnavali že več prometnih nesreč z motorji, kjer so prisotne tovrstne poškodbe – amputacija okončin. Tudi pri delovnih nezgodah se dogajajo nesreče, kjer viličar spregleda delavca in nato pride do dokolenske amputacije.

ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER?

Odškodnina zaradi amputacije iz razloga prometne nesreče ali poškodbe na delovnem mestu je lahko zelo visoka. Poleg odškodnine, ki krije nematerialno denarno zadoščenje in materialno zadoščenje (nastali stroški, bodoči izgubljeni zaslužek,..) posamezniku pripadajo tudi visoke invalidnine po vseh morebitnih sklenjenih nezgodnih zavarovanih policah.

Seveda pa se amputacije dogajajo tudi pri poškodbah pri delu doma. V teh primerih se večinoma lahko dobijo visoke invalidnine po vseh nezgodnih zavarovalnih policah.

Pri amputacijah okončin je osebi z odločbo ZPIZ-a priznana 1. kategorija invalidnosti, bodisi 2. kategorija. Pri amputaciji prstov pa načeloma 3. kategorija invalidnosti.

Amputacija prsta
Amputacija prsta

V vseh primerih ima poškodovana oseba, ki je doživela amputacijo, znižano delovno zmožnost, kar pomeni, da mora vlagati povečani trud v delo, ki ga je opravljala pred nezgodo, bodisi se mora oseba prekvalificirati na drugo delovno mesto, ali pa se oseba invalidsko upokoji. Pri prekvalifikaciji na drugo delovno mesto je oseba velikokrat upravičena do odškodnine zaradi bodočega izgubljenega zaslužka, ki ga lahko v obliki rente pridobi povrnjenega. Pri invalidski upokojitvi pa je osebi večinoma priznana kapitalizirana renta, saj je stanje dokončno, kar pomeni da lahko pridobi ves bodoči izgubljeni zaslužek, ki predstavlja razliko med invalidsko pokojnino in zaslužkom (plača, dobiček), ki ga je prejemala oseba pred nezgodo, pri čemer se upoštevajo vsi meseci delovne dobe do dejanske upokojitve, oziroma vseh izpolnjenih pogojev za upokojitev po zakonu. Ločeno lahko iztržimo tudi odškodnino za vse materialne stroške (morebitno protezo,...).

Oseba pri amputaciji doživlja duševno trpljenje zaradi znižanja vsakodnevne funkcionalnosti in predvsem zaradi tega, kako jo sedaj vrednoti družba. Oseba ima skaženo telo in zaradi tega lahko nemalokrat občuti tudi družbeno etiketiranost. Govorimo o elementu skaženosti, ki je del odškodninskega zahtevka in je posebej denarno ovrednoten v samem zahtevku, kot posledica amputacije. V tem primeru se upošteva tudi intenziteta amputiranega dela telesa oziroma predel telesa, kjer je prišlo do amputacije in se upošteva posameznikovo zasebno življenje (ali ima oseba že partnerja, ustvarjeno družino, starost posazmenika itd.). Dobrodošel je tudi izvid psihologa ali psihiatra, ki ga preko napotnice izda osebni zdravnik, saj gre vsekakor za hudo popoškodbeno duševno travmo. Vsi našteti dejavniki vplivajo tudi na višino odškodnine za primer amputacije.

Višina odškodnine pri amputacijah je zelo različna. Kot primer bi izpostavili pogost pojav amputacije prsta (velikokrat se zgodi, da delavcu odreže prst nevaren delovni stroj). Za amputacijo prsta (celotnega), se uspe pridobiti v povprečju 22.000,00 eur.

Omenili bi tudi pogosto dokolensko amputacijo, in sicer: Višina odškodnine zaradi dokolenske amputacije, ki nastane večinoma pri prometnih nesrečah ali pri poškodbah na delu, je ovrednotena na približno 130.000,00 eurov. Posebej še uredimo bodočo materialno škodo - do 400.000,00 €, v kolikor se doseže kapitalizirana renta.

Za več informacij nas pokličite ali obiščite https://www.visokaodskodninaplaninsec.si/m

Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
Odškodnina za amputacijo 0.0 (0%) 0 glasov
Ocenite naše delo, povejte vaše mnenje

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26