Odškodnina za negativno poročanje v medijih, blatenje imena in ugleda

Blatenje imena

ODŠKODNINA ZA RAZŽALITEV DOBREGA IMENA IN ČASTI - UGLEDA

So o vas negativno pisali ali poročali v medijih: časopisnih člankih, revijah, televiziji...?

So vas lažno ali na sramoten način prikazovali?

So pisali o vas s polnim imenom in priimkom ter pri tem izdali vašo identiteto, ki je ne bi smeli?

ZASLUŽITE SI ZADOŠČENJE V OBLIKI ODŠKODNINE IN ODSTRANITVE VSEH MOTEČIH ČLANKOV IN VSEBINE O VAS!

Gre za kršitev dobrega imena in časti ali kršitev varstva osebnih podatkov!

Določanje višine denarne odškodnine za razžalitev oziroma blatenje dobrega imena in časti

Napolnitev pravnega standarda »pravična denarna odškodnina« oziroma postopek ugotavljanja in določanja višine denarne odškodnine za nepremoženjsko škodo v sodni praksi poteka v treh fazah: - V prvi fazi sodišče ugotavlja vsa dejstva, ki so relevantna za obseg škode oziroma višino škode (intenzivnost bolečin in strahu, ali je oškodovanec oseba iz javnega življenja, na kakšen način je bila podana žaljiva izjava). Gre za dejanska vprašanja in ne pravna vprašanja. - V drugi in tretji fazi pa gre za pravna vprašanja. Sodišče najprej opravi širšo individualizacijo, konkretno to pomeni, da se določi denarni razpon odškodnin za konkretne primere glede na kriterije, ki so navedeni v zakonu, govorimo o objektivni pogojenosti višine odškodnine. Pri tem se kaže, kako določena družba v določenem času vrednoti posamezne dobrine, velik pomen pa imajo tudi objektivne materialne možnosti družbe in njenih posameznikov. - Nato pa opravi ožjo individualizacijo, s katero prilagodi kriterije konkretnemu dejanskemu stanju (konkretnemu primeru in konkretnemu oškodovancu).

Mnenja o tem, ali so odškodnine, ki jih prisojajo slovenska sodišča v primeru razžalitve časti in dobrega imena nizke ali visoke so zelo razdeljena. Ob pregledu objavljenih odškodninskih primerov lahko ugotovimo, da so bile prisojene odškodnine za duševne bolečine zaradi razžalitve časti in dobrega imena razmeroma nizke in v le redkih primerih presežejo deset neto plač na zaposlenega v Sloveniji. Nekoliko višje so bile le v primerih medijskih kršitev. Dr. Špelca Mežnar v svojem članku navaja, da se višine odškodnin v primeru posegov v osebnostne pravice s strani rumena tiska gibljejo približno med dvema in dvanajstimi povprečnimi plačami (od 2.000 EUR do 45.000 EUR). 

Človekova pravica do ugleda in časti je varovana že v Ustavi RS. Pomemben je 34. člen Ustave RS, ki vsakomur zagotavlja pravico do osebnega dostojanstva in varnosti ter že zgoraj omenjeni 35. člen, ki govori o nedotakljivosti človekove telesne in duševne celovitosti, njegove zasebnosti ter osebnostnih pravic. Prav tako so pomembne mednarodne pogodbe, ki varujejo človekov ugled. Splošna deklaracija o človekovih pravicah14 v 12. členu določa, da ne sme biti nihče izpostavljen napadom na svojo čast in ugled ter da ima vsakdo pravico do zakonskega varstva pred takšnimi napadi. Prav tako Mednarodni pakt o državljanskih in političnih pravicah15 v 17. členu govori, da nikomur nihče ne sme nezakonito napadati njegovo čast in ugled. Kazenski zakonik (KZ-1)16 določa kazniva dejanja zoper čast in dobro ime. Kršitev časti in dobrega imena je podana, če gre za razžalitev (158. člen), obrekovanje (159. člen), za žaljivo obdolžitev (160. člen), za opravljanje (161. člen) ter v primeru očitanja kaznivega dejanja z namenom zaničevanja (162. člen).

Kaj sploh je razžalitev časti in dobrega imena?Že pri opredelitvi razžalitve časti in ugleda se pojavijo težave, saj je zlasti od definicije odvisno, ali je neko dejanje oziroma trditev protipravna. Civilni predpisi ne določajo, kdaj gre za razžalitev dobrega imena in časti, zato se je treba pri opredelitvi pojma razžalitve časti in dobrega imena sklicevati predvsem na predpise kazenskega prava. V sodni praksi je že sprejeto stališče, da poseg v čast in dobro ime ni nujno istoveten s katerim od kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime. V vsakem konkretnem primeru je treba opraviti presojo o tem, ali določeno dejanje v določenih okoliščinah predstavlja civilni delikt kot podlago, da se prisodi denarna odškodnina zaradi razžalitve dobrega imena in časti ali pravice osebnosti.

080 26 26 - pokličite, ali nam pišite. Visoka odškodnina Planinšec.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
Odškodnina za negativno poročanje v medijih, blatenje imena in ugleda 5.0 (100%) 1 glas
Ocenite naše delo, povejte vaše mnenje

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26