Odškodnina za paraplegijo – poškodbe hrbtenjače

Odškodnina za poškodbe hrbtenjače in paraplegijo

ODŠKODNINA ZA PARAPLEGIJO IN TETRAPLEGIJO

Včasih lahko prometne nesreči ali poškodbe na delovnem mestu povzročijo poškodbo hrbtenjače, ki povzroči paralizo. Poškodovana oseba lahko postane paraplegik ali tretraplegik. To je lahko uničujoče tako za invalidno osebo (paraplegik ali tetraplegik), kot za družino poškodovane osebe. Poleg zdravstvenih stroškov obstajajo še številni drugi stroški in težave, povezane z izgubo mobilnosti, katerih se številne zavarovalnice pri izračunih odškodnin ne zavedajo ali jih znatno podcenjujejo.

POŠKODBA HRBTENJAČE PRINESE IZREDNO VISOKE DENARNE ZNESKE


Odškodnina za paraplegijo, ki vključuje odškodnino za nematerialno škodo in materialno škodo, se intervalno giblje med 350.000,00 eurov in 1.000.000,00 eurov - več vam bomo razložili v nadaljevanju.

Zato vam svetujemo, da nas čimprej pokličete na brezplačno številko - 080 26 26, kjer vam lahko strokovno svetujemo pri pravilnem postopku zdravljenja z izkušeno ekipo pravnih strokovnjakov. Odškodnina za paraplegijo se pridobi v obliki nepremoženjske škode. Poleg tega je pogosto vključena tudi premoženjska škoda v odškodnino za paraplegijo v obliki bodočega izgubljenega zaslužka, ki se upošteva v obliki mesečne rente, včasih tudi kapitalizirane rente. V materialno škodo sodijo tudi stroški zdravljenja kot so profesionalna zdravstvena nega na domu, medicinski pripomočki, zdravila itd. Pogosto je potrebno prilagoditi tudi bivalne prostore, kjer prizadeta oseba živi in sicer kopalnico, stopnišče, dvigalo,..., kar je za družinski proračun izjemen zalogaj. Prav vse od naštetega vam pri Visoki odškodnini Planinšek uredimo, saj istočasno vložimo dva zahtevka. Prvi zahtevek je vezan na telesne poškodbe kot nematerialna škoda, drugi pa kot materialna škoda.

Ali ste vedeli, da vam lahko uredimo denarno akontacijo že v začetku zdravljenja? 


V teh primerih vam uredimo preko akontacijskega zahtevka akontacijo v povprečni višini 40.000 €
, ki pa se valorizira v skupni znesek. To uredimo kot del odškodnine, saj je zdravljenje dolgotrajno in nastajajo pri posamezniku v tem primeru visoki stroški. 

Ali ste vedeli, da tudi bližnje osebe po obligacijskem zakoniku pridobijo odškodnino zaradi prizadetosti bližnje osebe? 

Namreč vse osebe, ki živijo z poškodovano in nemočno osebo v istem gospodinjstvu in ji nudijo 24 urno pomoč, so upravičene do visokih denarnih zneskov, kot posledica psihičnega trpljenja zaradi invalidnosti bližnje osebe. Odškodninsko upravičenje zaradi invalidnosti bližnje osebe velja predvsem za tiste nesreče, ki nastanejo zaradi vzroka prometne nesreče ali poškodbe na delovnem mestu. Več o denarnih zneskih, ki jih takšne osebe prejmejo si preberite

ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER?

Dejavniki, ki vplivajo na višino odškodnine zaradi paraplegije ali tetraplegije

Pri odškodnini za paraplegijo se upoštevajo številne posledice, ki so večinoma trajne narave. Oseba, ki je postal paraplegik večinoma doživlja številne nevšečnosti, ki se morajo upoštevati pri višini odškodnine za pareplegijo. Večinoma se dogaja, da oseba, ki je paraplegik ne more premikati spodnjih okončin, pojavljajo se težave zaradi dalj časa trajajočega sedenja, pri hoji lahko uporablja berglje si pomaga z opornico in zmore prehoditi le krajše razdalje. Paraplegik ima načeloma težave tudi pri uriniranju in odvajanju blata, ter spolni aktivnosti. Lahko se pojavljajo številni krči v mišicah. Uporaba katetra, plenic in vezanost na posteljo, ter jemanje močnih protibolečinskih tablet je le eden izmed mnogih neprijetnosti, ki se dogajajo prizadetim osebam. Zmanjšana življenjska aktivnost paraplegika je v povprečju okoli 80 % v primerjavi z zdravo osebo. Pogosta je paraplegija z delno ohromljenostjo spodnjega dela telesa, zaradi česar  posameznik ne čuti stopal in lahko hodi samo na krajše razdalje zgolj z berglami in opornico, in sicer počasi in nerodno, pri čemer večji del teže premaguje z rokami; daljše hoje in dolgotrajnega sedenja pa ni sposoben. Takšen posameznik tudi ni sposoben za fizično delo, zelo omejen je pri osnovnih zahtevnejših življenjskih aktivnostih in onemogočena mu je vsakršna športna ali prostočasna dejavnost, ima pa tudi večinoma težave pri erekciji, uriniranju in odvajanju blata, zaradi česar uporablja plenice. Gre za lažjo obliko paraplegije. Pri težjih oblikah paraplegija se seveda od pasu navzdol ne čuti ničesar. Seveda pa je najhuja oblika invalidnosti tetraplegija.

Že v prvih tednih aktivnega zdravljenja se lahko dobi z našo strokovno pomočjo del odškodnine, v povprečni višini 40.000,00 eur.

Na začetku zdravjenja, torej v prvih tednih začetnega aktivnega zdravljenja, lahko dobimo preko akontacijskega zahtevka, denarni znesek v višini okoli 40.000,00 eur. Ker je takšno zdravljenje dolgotrajno in je potrebno v primeru paraplegije ali celo tetraplegije preurediti celoten bivalni prostor, je plačilo v obliki akontacije zelo dobrodošlo. V začetnih fazah zdravljenja  se namreč  oškodovana oseba in njegovi svojci soočajo z mnogimi materialni stroški, ki so lahko izjemno visoki.

Odškodnina za paraplegijo vključuje poleg odškodnine za nematerialno škodo na telesu, ki vključuje telesne bolečine in nevšečnosti med zdravljenjem, duševne bolečine zaradi zmanjšanja življenjskega aktivnosti, skaženost, ter psihične traume (prilagoditev novemu načinu življenja, družbena izoliranost, itd.) tudi odškodnino za materialno škodo (že nastalo materialno škodo in bodočo predvidljivo materialno škodo - izgubljeni zaslužek). Materialna škoda vsebuje bodoči izgubljeni zaslužek, ki se upošteva za vsa leta celotne predvidene delovne dobe. Pri tetraplegiji se izplača kot kapitalizirana renta, pri paraplegiji pa običajno kot doživljenjska mesečna renta, ki jo oseba, ki je paraplegik prejema vsak mesec. Uspe nam urediti tudi kapitalizirano rento - plačilo v enkratnem znesku.

Ker smo v naših pisarnah obravnavali že več odškodnin za paraplegijo in imamo veliko sodne prakse na katero se sklicujemo pri samih odmerah vrednosti zneskov odškodnin, lahko podamo informacijo, da je popolna odškodnina (nematerialna in materialna škoda), za paraplegijo v intervalnem obsegu od 350.000,00 eurov do 1.000.000,00 eurov, za tetraplegijo pa se giblje med 400.000,00 eurov in 1.200.000,00 eurov.

Višina odškodnine se razlikuje predvsem zaradi starosti, intenzitete invalidnosti (recimo: poškodba na nivoju TH3 in TH4 ima za posledico mrtvoudnost od zloma navzdol, kar je hujša poškodba, kot ko ima oškodovanec poškodovano hrbtenico od pasu navzdol), in predvidljiva delovna doba osebe, ki je postala paraplegik ali tetraplegik. 

Materialna škoda, ki spada v odškodnino za paraplegijo se deli na:

Bodoča materialna škoda:


Zaradi nezmožnosti pridobitne dejavnosti se upošteva bodoči predvideni mesečni izgubljeni zaslužek, ki se izračuna za ves čas posameznikove predvidene delovne dobe
, ker je oseba, ki je postala invalid popolnoma izgubila pridobitno delovno zmožnost. Pri mladi osebi se pridobi doživljenjska mesečna renta ali kapitalizirana renta, ki se poplača v enkratnem znesku. V slednjem primeru je potrebno izkazati tehten razlog, ki predstavlja pogoj za izplačilo enkratnega zneska. Pri starejših osebah ali osebah, ki imajo blažjo obliko ohromelosti telesa, se načeloma pridobi mesečna renta do spremenjenih okoliščin. 
V bodočo materialno škodo se štejejo tudi vsi predvideni stroški, ki predstavljajo doživljenjsko profesionalno nego pomoči na domu - vsaj 1.300,00 eurov na mesec. Seveda so vključeni še ostali pričakovani bodoči stroški.

Že nastala materialna škoda:

 
- zajema investicijo v prenovo bivalnega prostora, kjer bo invalidna oseba prebivala,
- porabo že izdanih stroškov za tujo profesionalno nego pomoči,
- nakup raznih medicinskih pripomočkov,
- morebitni izpad prihodka,
- itd.

Odškodnino uredimo tudi tistim osebam osebe, ki je paraplegik ali tetraplegik. Kakšen je ta znesek?

Bližnjim osebam osebe, ki je paraplegik, uredimo odškodnino zaradi hude invalidnosti bližnje osebe. Vsaka oseba, ki je v skupnem bivanju z osebo, ki ima paraplegijo, dobi odškodnino v povprečni višini 22.000,00 eurov denarne odškodnine. Pri tetraplegiji so zneski odškodnin za bližnje osebe veliko višji.

 

Pokličite nas na - 080 26 26 - in se dogovorimo za začetek postopka, ki vam bo pomagal olajšati finančne stroške in vam posledično kasneje prinesel zelo visoko denarno odškodnino.

V vednost:

Predsednik Zveze paraplegikov Slovenije, je na srečanju ob mednarodnem dnevu osveščanja o poškodbah hrbtenjače povedal, da so med njihovimi člani najpogostejši vzroki invalidnosti prometne nesreče (32 %). 


Več o odškodnini v primeru prometne nesreče na tej strani.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
Odškodnina za paraplegijo – poškodbe hrbtenjače 0.0 (0%) 0 glasov
Ocenite naše delo, povejte vaše mnenje

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26