Odškodnina za nateg in zvin vratne hrbtenice v prometni nesreči

Odškodnina za poškodbo vratu

ODŠKODNINA ZA ZVIN IN NATEG VRATNIH MIŠIC V PROMETNI NESREČI
ODŠKODNINA ZA POŠKODBO VRATU

Odškodnina za blago ali zmerno poškodbo vratu pri prometni nesreči - (DISTENSIO MM COLLI), ki se v prometni nesreči velikokrat izkaže kot oblika zvina in natega vratnih vretenc, je pogost pojav, načeloma že pri blagem trku. Hrbet in vrat sta namreč izjemno občutljiva na silo in gibanje.

Nateg vratnih mišic in poškodba vratne hrbtenice v nesreči


Nateg vratnih mišic in poškodba vratne hrbtenice sta zelo pogosti poškodbi pri prometnih nesrečah. Pri večini, skupaj z diagnozo natega in zvina vratne hrbtenice zaradi prometne nesreče, sovpadajo tudi glavoboli, slabost, mravljinčenja okončin in bolečine. Ker je v zgornjem delu hrbtenice hrbtenjača, kjer je ogromno živčevja, se nemalokrat pojavljajo mravljinčenja in drevenenja okončin.

Poškodba, s katero se v praksi zelo pogosto srečamo, je nihajna poškodba vratne hrbtenice (whiplash injury). Najpogosteje nastane v prometnih nesrečah, ko pride do naleta vozila od zadaj, poškodovanec pa je pripet z varnostnim pasom. Na telo delujeta dve sili. Prva deluje ob udarcu hitrejšega vozila od zadaj, ko stoječe vozilo nenadno pospeši. Ker je telo poškodovanca fiksirano, glava pa ne, pride do hiperekstenzije vratne hrbtenice in obremenitve sprednjih mišic kraniovertebralne zveze, medvretenčnih ploščic in sprednjega longitudinalnega ligamenta. Druga sila deluje, ko vozilo neha pospeševati. Vratna hrbtenica se hiperflektira, poškodbe zaradi te sile pa utrpijo zadajšnje strukture.
Klinična diagnoza take poškodbe je »zvin vratne hrbtenice" (distorsio collumnae vertebralis) po nihajni poškodbi. Če pa je izražena predvsem poškodba vratnega mišičja ali le ene vratne mišice je diagnoza »nateg vratnega mišičja" (distensio musculorum colli) po nihajni poškodbi.

Ne glede na to ali prejmete vratno opornico ali ne, ste skoraj vedno upravičeni do denarne odškodnine za nateg in zvin vratne hrbtenice.

Do denarne odškodnine za opisano diagnozo pa niste upravičeni le v primeru, če ste sami krivi za prometno nesrečo. Lahko pa prejmete v primeru ao plus odškodnine (krivec za prometno nesrečo), odškodnino za poškodbe ostalih predelov telesa. Pri težjih poškodbah vratnih mišic pa obstaja za omenjeno diagnozo upravičenje v primeru lastne krivde za prometno nesrečo.

Bolečina se navadno v časovnem roku nekaj dni razširi in razboli izhajajoč iz zgornjega dela vratu po celotnem ramenskem obroču. Nekatere stranke, ki utrpijo nateg vratnih mišic, ne morejo izvesti ekstenzije levega ali desnega ramena (lahko tudi obeh ramen) kar pomeni, da je omejena tako rotacija kot abdukcija ramenskega obroča. Vse omenjene dodatne težave, ki lahko nastanejo z začetnim zvinom in nategom vratne hrbtenice tako še dodatno zvišajo zneske odškodnin, saj gre za zmanjšanje življenjskega funkcioniranja za kar nekaj časa, če seveda ne gre za hude poškodbe, kjer so posledice trajnostne narave.

ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER?


Zvin in nateg vratnih mišic je pri prometnih nesrečah skoraj vedno prisoten

Poškodbe hrbtenice, vratu in glave (distorsio coli, distensio mm colli) se razlikujejo glede na hitrost in moč udarca, pri čemer so najpogostejše poškodbe pri prometnih nesrečah ali poškodbah na delovnem mestu. V Sloveniji približno 66 odstotkov oškodovancev v prometnih nesrečah utrpi manjšo poškodbo vratne hrbtenice. Poškodbe zgornjega dela vratne hrbtenice pogosto povzročajo kronično bolečino, šok in celo paralizo. Pojavljati se začnejo mravljinčenja in drevenenja po zgornjih in spodnjih okončinah.

Zakaj so te običajne poškodbe zvina in natega vratnih mišic tako pogoste?

Ko telo potnika v vozilu pri trku agresivno pospeši z udarcem trka, ostane glava statična, kar povzroči, da vrat absorbira večino sile. Ko se mišice in vezi v vratu raztegnejo preko svojih naravnih meja, se glava začne v stranskem gibanju vračati v prvotni položaj in pri tem vrača vrat v nasprotno smer. To hitro gibanje naprej in nazaj (whiplash), povzroči poškodbe živčnih korenin in diskov v vratni hrbtenici. Sočasno pride tudi do pretresa možganov.

Višina odškodnina zaradi zaradi zvina in natega vratnih mišic je precej raznolika

Odškodnina za lažji zvin in natega vratnih mišic se giblje od 1.000,00 eurov do 2.000,00 eurov. Odškodnina pri zmernem zvinu in nategu vratnih mišic se giblje od 2.000,00 eurov do 5.000,00 eurov. Odškodnina pri hudem zvinu in nategu vratu se giblje od 5.000,00 eurov do 20.000,00 eur. Pri težjih poškodbah vratu, kjer pride do premika vratnih vretenc ali zloma - poka vratnih vretenc, se giblje odškodnina od 20.000,00 eurov do približno 80.000,00 eurov, če seveda ne pride do ohromelosti telesa. V slednjem primeru so odškodninski zneski še veliko višji.

V slednjem primeru se odškodnina giblje do 1.000.000,00 eurov, saj nastanejo osebi, ki je utrpela izredno hudo obliko poškodbe vratne hrbtenice tudi visoki doživljenjski izpad dohodka in stroški tuje profesionalne pomoči.

Dodatni simptomi zaradi blagega zvina in natega vratnih mišic v primeru prometne nesreče in vpliv na višino odškodnine

Lažje poškodbe vratu v obliki zvina in natega vratnih mišic pri prometni nesreči, kot smo že omenili, so lahko veliko več kot le bolečina in togost vratu. Če se poškodba zvina in natega vratne hrbtenice po prometni nesreči ne zdravi, lahko povzroči kronične zdravstvene težave, ki vplivajo na vaše življenje in višino odškodnine za zvin in nateg vratnih mišic, saj je v obeh primerih pomembno, da se zdravite pravilno. Simptomi, ki se pojavljajo pri nategu in zvinu vratnih mišic so napetost vratne mišice, zmanjšano gibanje vratu, bolečine v ramenskih obročih, omejena gibljivost ramenskega obroča, glavoboli, utrujenost, vrtoglavica, težave pri ušesih itd. V odškodnino za nateg in zvin vratu zaradi prometne nesreče se upoštevajo tudi vsi dodatni simptomi, ki so posledica natega in zvina vratnih mišic v primeru prometne nesreče.

Namig: Tista oseba, ki bo nosila vratno opornico in se z njo tudi slikala, bo dobila nekoliko višjo odškodnino za zvin in nateg vratnih vretenc, kot pa, če le te ne bi nosila.

Pri hudi poškodbi vratu - zlom, prelom ali premik vratnih vretenc so odškodnine izredno visoke. Več o teh hudih poškodbah si preberite na ostalih naših spletnih podstraneh, saj smo v tem članku govorili le o nategu in zvinu vratnih mišic, ki je najbolj pogost pojav pri prometnih nesrečah.

Pri hudi poškodbi vratnih vretenc lahko pride do poškodbe C1 ali C2, kjer potekajo živčni kanali, ki lahko privedejo do ohromelosti telesa.

Poškodbe vratne hrbtenice


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
Odškodnina za nateg in zvin vratne hrbtenice v prometni nesreči 0.0 (0%) 0 glasov
Ocenite naše delo, povejte vaše mnenje

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26