Odškodnina za poškodbo na delovnem mestu - Odškodnina za poškodbo pri delu

Poškodba pri delu

ODŠKODNINA ZA POŠKODBO NA DELOVNEM MESTU JE DENARNA PRAVICA DELAVCA
ODŠKODNINA ZA POŠKODBO PRI DELU DELAVCU PRIPADA PO ZAKONU

Da, se lahko uveljavi odškodnina za poškodbo na delovnem mestu, je potrebno čimprej narediti prijavo poškodbe pri delu. Odškodnina za poškodbo na delovnem mestu vam pripada po zakonu, in sicer:

Zakon o delovnih razmerij (ZDR-1) v 179. členu določena, da v kolikor je delavcu povzročena škoda pri delu ali v zvezi z delom, mu jo mora povrniti delodajalec (zavarovalnica delodajalca, če ima delodajalec zavarovano odgovornost za poškodbe prid delu – civilna odgovornost), po splošnih pravilih civilnega prava (147. člen OZ).

Poškodba pri delu in malomarnost delodajalca

Delodajalec je delavcu odgovoren za poškodbo na delovnem mestu lahko le objektivno (kot imetnik nevarne stvari ali izvajalec nevarne dejavnosti) ali krivdno, če je glede nastanka poškodbe pri delu izkazana delodajalčeva malomarnost ali naklep.

V obeh primerih odgovarja za odškodnino zaradi poškodbe na delovnem mestu zavarovalnica, pri kateri ima delodajalec zavarovano odgovornost za nezgode pri delu.

ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA VAŠ PRIMER?

Primeri poškodb na delovnem mestu - naših strank:

23 letna stranka je utrpela poškodbo na delovnem mestu, ko je v roku držala ključ dolg cc 50 cm, pri čemer je obračal gredico težko cc 200 kg. Zaradi obrabe ključa je le ta zdrsnil, kar je povzročilo udarec roke po gredici. Ker gre za nevarno dejavnost v katero je neposredno vpletena sila teže okoli 200kg in neizpraven ključ, je dobil izplačilo odškodnine.

30 letna stranka je utrpela poškodbo pri delu, ko je nastavljala po navodilih delodajalca orodje v livarski stroj, pri čemer se je kalup zataknil med vodila. Ko je delavec želel spremeniti smer kalupa, se je le ta sprostil, pri tem se je razlahljala zajla in posledično je kalup udaril ob vodilo, ter pri tem delavcu stisnilo prste leve roke ob vodilo livarskega stroja. Gre za objektivno odgovornost, ker je delo z nevarno dejavnostjo in nevarnim delovnim strojem nevarna stvar in nevarna dejavnost.

42 – letni delavec je opravljal svoje redno delo, pri čemer je doziral iling maso v ekstruder, nepričakovano se je lopata s katero je delavec delal snela. Delavec se je posledično udaril z ročajem lopate v predel ličnice. Gre za neizpravno lopato. Odškodninska odgovornost zaradi poškodbe pri delu je na strani zavarovalnice delodajalca.

52 delavka se je utrpela poškodbo na delovnem mestu, ko je stopala po stopnišču. Med hojo ji je zdrsnilo na spolzki površini. Ugotovilo se je, da so stopnice mokre in mastne. Zavarovalnica delodajalca je delavki izplačala visoko odškodnino, ker so odgovarjali na podlagi krivdne odgovornosti.

38 letnemu delavcu je viličarist povozil nogo z večjim viličarjem, ker je spregledal delavca, ki se je pravilno gibal po delovnem prostoru. Delavec je dobil izplačano odškodnina neposredno iz police viličarja, saj je bilo vozilo registrirano. Tudi, sicer, če viličar ne bi bil zavarovan, bi dobil izplačilo odškodnine za poškodbo na delovnem mestu iz naslova odgovornosti za poškodbe pri delu.


17 letna stranka je delala prek študentskega servisa, pri čemer je utrpela poškodbo pri delu v podjetju, ki jo je najelo preko študentskega servisa. Študent je bil deloma sam kriv oziroma je soprispeval k nastanku poškodbe pri delu, vendar kot študent ni bil dovolj dobro poučen o vseh pravilih varstva pri delu. Zaradi tega je morala zavarovalnica delodajalce študentu priznati polno odškodnino za poškodbo na delovnem mestu – 100% čisti temelj, za poškodbo na delovnem mestu.

51 letni delavec se je poškodoval na delovnem mestu, ko je z žago žagal medeninasti odkovek, ki ga je nenadoma odbilo od rezila žage, pri čemer je delavec v hipu umaknil glavo, da ga ne bi le ta zadel. V tistem trenutku pa je rezilo žage zagrabilo delavcu rokavico in mu odžagalo del prsta.

43 letni delavki so na delovnem mestu v trgovini, kjer je zaposlena kot trgovka padla med delom nepravilno postavljena škatla teže 20 kg. Škatle so bile postavljena s strani sodelavca. Za odškodnino je odgovarjala zavarovalnica delodajalca.

28 letni delavec je utrpel poškodbo pri delu zaradi napake sodelavca. Za napako sodelavca je odgovarjala zavarovalnica delodajalca, saj delodajalec nosi odgovornosti za dejanja svojih delavcev. Gre za ustaljeno sodno prakso.

47 letni delavec utrpel poškodbo pri delu, in sicer padec iz strehe. Zavarovalnica delodajalca je nosila vso odgovornosti, saj je delodajalec opustil dolžnost zagotoviti varovalno mrežo.

20 letni delavki je na delovnem mestu zdrsnilo na lestvi. Dobila je upravičenje do odškodnine za poškodbo pri delu, ker je bil delovni proces napačno organiziran, saj bi moral po pravilih varstva pri delu nekdo držati lestev, da bi lahko delavka varno opravila svoje delo na lestvi.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA VAŠ PRIMER? POKLIČITE NAS 24UR NA DAN NA NAŠO BREZPLAČNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
Odškodnina za poškodbo na delovnem mestu - Odškodnina za poškodbo pri delu 5.0 (100%) 9 glasov
Ocenite naše delo, povejte vaše mnenje
brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam
Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26