Odškodnina za poškodovanega pešca pri prometni nesreči

Poškodovan pešec v prometni nesreči

POŠKODBA PEŠCA V PROMETNI NESREČI

Pešec prejme upravičenje do odškodnine tudi v primeru, da je zanjo sam kriv. Kot že omenjeno, se upošteva razmejitev vozilo – nevarna stvar in pešec. Torej tudi če voznik, ki ima v roki nevarno stvar – vozilo ne naredi nobenega prometnega prekrška, objektivno odgovarja za prometno nesrečo, kjer se je poškodoval pešec, seveda ob stiku telesa z vozilom, ali izjemoma izogibom pešca pred vozilom, pri čemer se je pešec poškodoval med odskokom. Iz prakse so zanimive zgodbe pešcev, kjer so pridobili upravičenja do odškodnine, čeprav so že skoraj sami izsilili prometno nesrečo, pa vendar jim je zavarovalnica ali kasneje sodišče priznalo upravičenja. Mi imamo v naši pisarni vsako leto nekaj peščev, ki so bili dejansko sami krivi za prometni nesrečo, a vendar so prejeli odškodnino, ki pa je bila le nekoliko znižana zaradi soprispevka – sokrivde. Sokrivda pri pešcih v prometnih nesrečah ni skoraj nikoli več kot 30 odstotna. Le v redkih primerih ima pešec 50 odstotno ali do 70 odstotno sokrivdo za nastanek prometne nesreče. To se zgodi v primerih, ko je šel pešec čez dvopasovnico na magistralni oziroma hitri cesti ali če je prečkal cesto pri rdeči luči, ali če je skočil pred vozilo itd. V vseh primerih smo pešcem uredili odškodnino, ki pa je nekoliko znižana – torej za soprispevek.

Odškodnina pešcu pripada skoraj vedno, le izjemoma torej ne. To pa v primeru, da bi za nastanek prometne nesreče bilo očitno izkazano, da je pešec naklepno zakrivil prometni nesrečo.

Poškodbe pešca pri prometni nesreči so v večini primerov srednje huda ali huda telesna poškodba. Nekaj pešcev utrpi tudi izredne hude poškodbe v prometni nesreči.

Pešec je skoraj vedno poškodovan pri prometni nesreči in skoraj ni primera, da bi pešec ostal brez vsaj blažjih poškodb.

Pešec pogosto utrpi po telesu številne udarnine oziroma odrgnine. Hude poškodbe pešca so pogosto diagnosticirane kot zlom ali izpah kolka in zlom medenice. Posledica teh poškodb pri pešcih je tudi možnost krajše okončine v nekaj cm.

Odškodnino za poškodbo pridobi poškodovani pešec pri prometni nesreči iz zavarovalne police povzročiteljevega vozila.

Včasih je pešec povožen s strani kolesarja, ki pa nima zavarovalnega kritja tako kot imajo to motorna vozila. V tem primeru lahko pešec pridobi odškodnino le neposredno od kolesarje, ki je ga je povozil in poškodoval.

ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER?

Tudi, če je bil pešec v času prometne nesreče v alkoholiziranem stanju ali prečkal cesto tam, kjer ne bi smel ali je hodil po napačni strani cesti, se mu prizna pravica do odškodnine. Imeli smo zanimiv primer , ko sta imela dva pešca v alkoholiziranem stanju noge na cestišču in sta sedela oziroma ležala ponoči na pločniku, pri čemer jih je voznik, ki je pravilno peljal s svojim vozilom povozil po stopalih. Obema pešcema je pripadala odškodnina, le sokrivda sta imela, kar je za malenkost znižalo višino odškodnine.

Poškodba pešca v prometni nesreči je zelo zaščitena z zakonom, saj zakon varuje pešca po običajnem pravilu varstvo šibkejšega pri razmejitvah med vozilom in človekom, ki predstavlja v prometu izrazni pojem pešec.

Pešec, ki je utrpel telesne poškodbe v prometni nesreči in mu pripada odškodnina za poškodbe, je dodatno upravičen še do poškodbe oblačil in ostalih uničenih stvari, ki smo jih v nadaljevanju navedli.

V odškodnino za pešca, ki je udeležen v prometni nesreči je torej vključena tudi povrnitev škode zaradi morebitnih uničenih oblačil, obutve ali uničenega mobitela itd. Vse te stvari je potrebno čimprej po nesreči zabeležiti v policijski zapisnik ali poslikati kot dokaz.

Odškodnina za udarnine in odrgnine pešca iz prometne nesreče je skoraj vedno sestavni del popolne odškodnine.

Pešec, ki je poškodovan v prometni nesreči velikokrat utrpi veliko udarnin in odrgnine po telesu, ki jih je zaželjeno tudi poslikati.

Poškodbe pešca so ponavadi težje vrste, kjer prihaja do poškodbe glave, zloma medenice ali zloma ali izpaha kolka, natrganosti meniskusa, zloma stegnenice, večkratnih zlomov, ki se prepletajo medsebojno skupaj z prizadetostjo – poškodbo živcev in mišic, zloma koželjnice in poškodbe torakalne hrbtenice, ter seveda ostale poškodbe.

Če ste bili udeleženi kot pešec nas vsekakor čimprej pokličite, da vam svetujemo kako pravilno postopati in vas lahko vodimo skozi vaše zdravljenje, saj bo odškodnina zaradi tega tudi višja https://www.visokaodskodninaplaninsec.si/.

Pokličite 080 26 26 in se pogovorimo o vašem primeru.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
Odškodnina za poškodovanega pešca pri prometni nesreči 5.0 (100%) 2 glasova
Ocenite naše delo, povejte vaše mnenje

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26