Odškodnina za smrt bližnje osebe

Odškodnina za duševne bolečine

ODŠKODNINA ZARADI SMRTI BLIŽNJE OSEBE

Do odškodnine so upravičeni ožji sorodniki osebe, ki je umrla zaradi posledic prometne nesreče, delovne nesreče ali drugih nezgod.

Izguba bližnje osebe je uničujoč dogodek, ki vedno pusti posledice na duševno zdravje ter občutek nemoči in praznine. Ne glede na to, ali nekdo umre zaradi starosti ali bolezni, izguba ni nikoli lahka. Toda nenadna izguba bližnje osebe zaradi malomarnosti nekoga drugega, samo povečuje trpljenje. To se največkrat dogaja v prometnih nesrečah, delovnih nezgodah in vseh ostalih nezgodah ter nenazadnje pri zdravniških napakah iz malomarnosti.

Po vseh bolečih dogodkih sledijo duševne bolečine zaradi smrti bližnje osebe ter finančne stiske zaradi stroškov zdravljenja ter pogreba. Čeprav denar ne bo nadomestil žalosti, ste upravičeni do odškodnine za smrt bližnje osebe, če je bila to posledica malomarnosti nekoga drugega.

Vsaka smrt, za katero je mogoče dokazati, da je bila povzročena neupravičeno ali malomarnostjo druge osebe, se pravno šteje za neupravičeno smrt. V takih primerih so upravičenci pokojnika upravičeni do odškodnine za smrt bližnje osebe. Pogosto v primerih neupravičene smrti sodelujejo številne stranke, kot so podjetja, zdravniki, bolnišnice in posamezniki, za katere je sodišče štelo, da so odgovorni za povzročitev smrti. Najbolj pogoste smrtne žrtve terjata promet in nevarno delo.

V prometnih nesrečah se ponesreči ogromno število ljudi zaradi malomarnosti drugih udeležencev bodisi kot vozniki, motoristi, pešci ali kolesarji. Najbolj pogosti vzrok je neprilagojena hitrost, vožnja pod vplivom alkohola ter drog, uporaba mobilnih telefonov med vožnjo, slaba vidljivost in podobno.

V delovnih nezgodah nemalokrat lahko pride do smrtnih žrtev zaradi neupoštevanja varnostnih predpisov, različnih okvar na delovnih strojih, malomarnosti drugih sodelavcev, neusposobljenosti za vožnjo viličarjev, neuporabe zaščitne opreme pri delu posebej pri višinskih delih in podobno.

V nezgodah na javnih ali zasebnih površinah tudi lahko pride do smrtnih izidov posebej, če se sprehajate ob nezavarovanih gradbiščih brez opozorilne table ali traku, uporabljate zelo visoke, stare ter dotrajale lestve, kjer lahko pride do usodnega padca iz višine.

Obligacijski zakonik Republike Slovenije določa odškodnino za primer smrti in sicer za materialno in nematerialno škodo, ki jo je dolžan poravnati povzročitelj oziroma zavarovalnica povzročitelja. Materialna škoda pomeni povrnitev stroškov zdravljenja in pogreba, nematerialna pa odškodnino za duševne bolečine ob izgubi bližnje osebe najožjim družinskim članom (zakonec, starši, otroci).

 Najpogostejše vrste neupravičenih smrti:

  • Prometne nesreče-malomarnost ostalih udeležencev, okvare na avtomobilih, slabe vremenske razmere na cestah
  • Letalske nesreče
  • Nesreče pri delu-okvare na strojih in električnih napeljavah, padci iz višine
  • Nepazljivost zdravstvenih delavcev, ki vodi do napačne diagnoze
  • Zdravila z napako

 

Osnova za izplačilo odškodnine za smrt bližnje osebe je dokazilo, da je do smrti prišlo zaradi malomarnosti druge osebe. Za smrt bližnje osebe v prometni nesreči ali delovni nezgodi je pristojna policija in okrožno državno tožilstvo, ki ugotavlja okoliščine prometne nesreče in odgovorne osebe delovne nezgode. Ko se postopek ugotavljanja krivde konča, lahko vložite odškodninski zahtevek za duševne bolečine ob izgubi bližnje osebe na pristojno zavarovalnico povzročitelja prometne nesreče ali delovne nezgode.

 

V primeru, da je pokojni sam bil kriv za prometno nesrečo ali je sam bil v njej udeležen odškodnino lahko zahtevate iz zavarovanja vozila AO PLUS.

Kot smo že večkrat omenili, AO+ krije samo nematerialno škodo, v tem primeru duševne bolečine ob izgubi bližnje osebe.

 

 

Kaj lahko zahtevate v odškodninskem zahtevku za smrt zaradi malomarnosti?

 

  • Nadomestilo za duševne bolečine in trpljenje - Obligacijski zakonik določa, da najožjim družinskim članom pokojnega pripada odškodnina za pretrpljene duševne bolečine ob izgubi ljubljene osebe in sicer zakoncu, staršema in otrokoma. Brati in sestre ter zunajzakonski partner so tudi upravičeni do odškodnine, če dokažejo, da je med njimi in umrlim obstajala trajnejša življenjska skupnost.
  • Vsi stroški zdravljenja pred smrtjo- V primeru, da je pokojnik bil hospitaliziran ali se je zdravil doma lahko zahtevate povračilo stroškov prevoza, parkirnin, samoplačniških pregledov ter stroške zaposlitve morebitnega negovalca.
  • Pogrebni stroški- stroški pogreba in vsi ostali stroški povezani s pogrebom
  • Zahtevek za vzdrževane družinske člane- če je umrla oseba zagotavljala dohodek, na katerega so se vzdrževani zakonec ali otroci zanašali, lahko v zahtevek vključite izgubo dohodka vzdrževanih članov.

Obligacijski zakonik Republike Slovenije določa, da ožjim družinskim članom pokojnega in sicer zakoncu, staršema in otrokoma pripada pravična odškodnina za smrt bližnje osebe. Višina odškodnine kot tudi upravičenost sta odvisna od osebnih okoliščin in sicer časa trajanja zakonske zveze, starosti otrok, dolžine trajanja življenjske skupnosti

Z našo pomočjo družinski član prejme v povprečju 27.000 EUR odvisno od naštetih okoliščinah, zunajzakonski partner pa prav tako.

 

Če se vam pripeti smrt v družini zaradi malomarnosti druge osebe in sicer v prometni nesreči, delovni nezgodi ali nezgodi na splošno, kot ožjemu družinskemu članu vam pripada odškodnina za smrt iz odgovornosti povzročitelja. Po prejetju mrliškega lista in obdukcijskega poročila lahko nas pokličete in predstavite nam svoj primer. Ne oklevajte in nas pokličite na našo brezplačno telefonsko številko 080 2626 kjer vam bomo svetovali glede postopka, upravičenja in potrebne dokumentacije.

 

Poleg odškodnine za smrt iz odgovornosti povzročitelja, vam po vseh nezgodnih policah pokojnega pripada še zavarovalnina v primeru nezgodne smrti. Na teh policah je po navadi označen upravičenec do izplačila v primeru smrti nosilca police.

 

 

 
Več o posameznih področjih tukaj:

https://www.visokaodskodninaplaninsec.si/prometna-nesreca
https://www.visokaodskodninaplaninsec.si/odskodnina-za-poskodbo-pri-delu

Če oseba za posledicami nezgode umre, lahko sodišče prisodi njenim ožjim družinskim članom (zakonec, otroci in starši) pravično denarno odškodnino za njihove duševne bolečine.

Odškodnino lahko dobijo sorodniki umrle osebe tudi, če je le ta bila sama kriva za prometno nesrečo, in sicer na podlagi zavarovanja vozila AO PLUS.

Takšno odškodnino je mogoče prisoditi tudi bratom in sestram, če je med njimi in umrlim oziroma poškodovanim obstajala trajnejša življenjska skupnost.

Odškodnino iz prvega oziroma drugega odstavka tega člena, lahko prisodi sodišče tudi zunajzakonskemu partnerju, če je obstajala med njim in umrlim oziroma poškodovancem trajnejša življenjska skupnost.

Družinski član umrlega z našo pomočjo prejme povprečno 25.000.00 EUR.
Kot najnižjo odškodnino (npr. V primeru 1 leto trajajoče izvenzakonske skupnosti) dobimo vsaj 5.000.00 EUR.

Pišite nam ali nas pokličite na 080 26 26.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
Odškodnina za smrt bližnje osebe 5.0 (100%) 1 glas
Ocenite naše delo, povejte vaše mnenje

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletna stran uporablja piškotke
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razlikujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

x
080 26 26