Odškodnina za strah in stresno motnjo

Odškodnina za strah

V ČASU NESREČE, V KATERO STE BILI VPLETENI, STE MORALI DOŽIVETI TUDI MOČAN STRAH, NEMOČ ALI GROZO

VISOKA ODŠKODNINA ZA STRAH

V času nesreče, v katero ste bili vpleteni, ste morali doživeti tudi močan strah, nemoč ali grozo.

Naše pravo pozna odškodnino za primarni strah, ki nastane v času nastanka nezgode in je navadno trenuten in močan, saj je vsaka nezgoda načeloma povsem nepričakovana in za oškodovančevo telo zelo boleča. Mehanizem nezgode je namreč takšen, da je nemalokrat za oškodovanca življenje in zdravje ogroženo. Občuti strah, obup ter neznosne bolečine. Primarni strah pomeni trenutni strah, ki nastopi takoj ob nezgodi.

Odškodnina za sekundarni strah pa pomeni, da oškodovanec nezgodo doživlja kot strah še kar nekaj časa po nastali nezgodi in je ta strah lahko intenziven ter dolgotrajen.

Kadar gre za dalj časa trajajočo duševno stisko zaradi nezgode v katero je bila oseba vpletena, govorimo o psihični travmi. Travma se pojavlja zaradi nezgode, ki bi lahko povzročile ali dejansko so povzročile osebi resne poškodbe.

Strokovno se takšno stanje imenuje posttravmatska stresna motnja. Nastane načeloma ob prometnih nesrečah, poškodbah na delovnem mestu in ostalih škodnih dogodkih.

Ne glede na to, ali ste bili voznik, potnik, pešec, kolesar, delavec, fizično napaden s strani tretje osebe, in drugo, normalno je, da se počutite stresno, zaskrbljeno, preobremenjeno, celo jezno takoj po prometni nesreči. Prav tako je normalno, da čutimo veliko različnih čustev, saj podoživljam neprijetno izkušnjo zaradi prometne nesreče na svojstvene načine, s travmo.

ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER?

Poškodbe v prometnih nesrečah so običajno opisane kot poškodbe vratu, možganov, glave, hrbtenjače, hrbta, obraza, okončin, tudi notranje poškodbe in seveda ostale poškodbe. Vendar pa so »nevidne« (psihološke) poškodbe, ki so včasih najtežje za žrtve poškodb, da si opomorejo.

Nesreče pri motornih vozilih, na delovnih mestih in ostalih nezgodah, lahko povzročijo kratkotrajne ali dolgotrajne psihične poškodbe voznikov in potnikov, kot so čustvena stiska, posttravmatska stresna motnja, vztrajna tesnoba in depresija. Te psihološke poškodbe vplivajo na vse vidike življenja osebe in brez zdravljenja, lahko imajo dolgotrajne učinke.

Kadar gre za dalj časa trajajočo duševno stisko zaradi prometne nesreče v katero je bila oseba vpletena, govorimo o psihični travmi. Travma se pojavlja zaradi nezgode, ki bi lahko povzročila ali je dejansko osebi prizadejala resne poškodbe. V tem primeru govorimo o posttravmatski stresni motnji.

Višina odškodnine za strah, v času nastanka prometne nesreče ali poškodbe pri delu in višina odškodnine za strah zaradi bojazni rezultatata zdravljenja, zaradi prometne nesreče ali poškodbe na delovnem mestu, je zakonsko omejena. Gre za pravne standarde sodne prakse.

Primarni in sekundarni strah sta vedno upoštevana kot elementa odškodnine, četudi morda nista bila intenzivna. Bolj, kot je škodni dogodek na posameznika agresivne narave, višje sta oba straha odškodninsko ovrednotena. Razen, v primeru takojšnje nezavesti, zavarovalnice ne priznavajo trenutni strah kot sestavni del odškodnine. Sekundarni strah pa je v tem primeru priznan.

Minimalna višina odškodnine za trenutni strah je 500 €, ki se zvišuje glede na intenziteto škodnega dogodka (recimo prometna nesreča, poškodba na delu, itd.).

Minimalna višina odškodnine za sekundarni strah, ki predstavlja strah zaradi rezultata zdravljenja, se začne pri znesku 400 €, ki se posledično zvišuje glede na čas zdravljenja in nevšečnosti med zdravljenjem, ter trajnostnih posledic.

Tiste odškodnine v katere je vključen strah lahko dosegajo tudi denarne zneske več 100.000,00 €, vsekakor pa so v predmetno odškodnino vključene tudi telesne bolečine, zmanjšanja življenjskih aktivnosti, nevšečnosti med zdravljenjem in ostali dejavniki.Pokličite 080 26 26 in si izborite visoko odškodnino za strah.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
Odškodnina za strah in stresno motnjo 5.0 (100%) 1 glas
Ocenite naše delo, povejte vaše mnenje

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26