Odškodnina za zlom gležnja

Odškodnina za zlom gležnja

VISOKA ODŠKODNINA ZA ZLOM GLEŽNJA - RAZLIČNE VRSTE ZLOMOV GLEŽNJA

Odškodnina za zlom gležnja je pri dolgotrajnem zdravljenju, ki traja vsaj nekaj mesecev v povprečju 10.000,00 €. Gleženj je del telesa, ki je zelo nagnjen k zlomom, zlasti pri padcih, športnih poškodbah in prometnih nesrečah. Obstajajo tri kosti, ki sestavljajo gleženj in zlom lahko vključuje katerokoli od teh treh kosti. Vključujejo golenico, fibulo in talus. Tibia se imenuje tudi »golenska kost« in je glavna oporna kost noge na ravni gležnja. V zlomu gležnja je razdeljen distalni (daljni konec) del golenice. Fibula je zunanja kost spodnjega dela noge in je najpogostejša lomljena kost gležnja. Podobno kot tibia je v zlom tudi distalni konec kosti. Talus tvori del stopala gležnja in je manj pogosto zlomljen kot tibia in fibula.

Distalni konci golenice in fibule tvorita prominence na obeh straneh gležnja. Distalni konec fibule se imenuje lateralna maleolus, distalni konec golenice pa se imenuje medialna maleolus. Če gre za zadnji del golenice, se to imenuje zadnji zlom maleolar. V nekaterih primerih lahko dva dela golenice in fibula zlomimo in tako dobimo tako imenovani tri-maleolarni zlom. Zlomi gležnjev so lahko relativno majhni in lahko vključujejo le udarec kosti iz distalne fibule. Te se pogosto obravnavajo kot hudi zvini z dobrimi rezultati. Hujši zlomi gležnja lahko zahtevajo operacijo, ker je del zloma postal nestabilen in se je izločil iz svojega normalnega položaja. Zlomi gležnja so lahko povezani z ligamentnimi poškodbami, ki še dodatno destabilizirajo sklep. Večina zlomov gležnja se zgodi, ko se gleženj zvija navznoter ali navzven.

ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER?

Vrste zlomov gležnja

Obstaja več različnih vrst zlomov gležnja. Pravzaprav obstajata dva ločena sklepa, ki sta lahko vpletena v zlom gležnja. Prvi je glavni sklep v gležnju, kjer se združijo tri kosti (golenica, talus in fibula), druga pa se imenuje syndesmosis joint, ki je skupni zgolj med golenico in fibulo. Ta sklep držijo močni ligamenti, ki preprečujejo ločevanje obeh kosti.

Pri lateralnem maleolarnem zlomu je razdrobljen le distalni del fibule. To je najpogostejši tip zloma gležnja in se zgodi, ko je stopalo prisilno obrnjeno, bodisi zaradi padca, zvijanja gležnja ali zaradi prometne nesreče. Če je gleženj sicer stabilen, lahko gleženj naravna ali gnetemo na gleženj in ga nosimo približno 4-6 tednov, dokler se kost ne zaceli. Če je zlom povzročil nestabilnost gležnja, je morda potrebna operacija postavitve plošče in vijakov v distalno fibulo.
Pri medialnem zlomu maleolarjev pride do preloma distalne golenice na različnih nivojih golenice. Tudi distalni tibialni zlom se skoraj nikoli ne pojavi brez fibularnega zloma. Če zlom ni v pravilnem položaju, ga lahko obdelamo z ulivanjem. Če pride do motnje ali nenormalne poravnave kosti, je potrebno operacijo, da se kosti skupaj fiksirajo.

Pri posteriornem maleolarnem zlomu je zadnji del golenice razdrobljen. V večini primerov je povezana tudi z ligamentno motnjo in zlomom lateralne maleolusa. Gleženj je pogosto nestabilen in ga je treba kirurško popraviti, še posebej, če je zlomljen kos 25 odstotkov ali več gležnja. Artritis je pogost zaplet tega tipa zloma.

Z bimaleolarnim zlomom sta dva od treh vidikov maleolov zlomljena. Večkrat gre za zlom medialnega in lateralnega klistirja. To je nestabilen zlom, ki zahteva operacijo za odpravo težav pri poravnavi in stabilizacijo sklepa. Vezi, ki podpirajo medialni vidik gležnja, so prekinjene, tako da gleženj ni stabilen. Po operaciji vam najmanj šest tednov ne bo dovoljeno nositi teže na gležnju.
S trimaleolarnim zlomom so se vse tri gležnjeve malleoli zlomile. Dislokacija koščenih fragmentov je pogosta in to je zelo nestabilna razpoka. Operacija je skoraj vedno indicirana za odpravo te vrste zlomov. Za poravnavo koncev loma se uporabljajo zatiči in plošče.

Pri sindesmotični poškodbi se izgubi povezava med golenico in fibulo in pride do zloma / dislokacije. Fibula se zlomi razmeroma visoko na kosti, ligament, ki povezuje obe kosti, pa je moten. Ti zlomi se sploh ne zacelijo, razen če se izvede kirurški poseg, da se v fibularni zlom položi plošča in se spet poveže golenica z fibulo.

Ker se zlomi gležnja močno razlikujejo, so lahko rezultati različni. Preprosti lateralni maleolarni zlomi se zelo dobro zdravijo brez zapletov. Bimaleolarni in trimaleolarni zlomi lahko trajajo dlje, da se zacelijo in lahko povzročijo artritis. Pri fizioterapiji in rehabilitaciji se veliko ljudi vrne na hojo in opravlja normalne dnevne aktivnosti, v 3-4 mesecih, čeprav nekateri oškodovanci ne izkusijo normalnega okrevanja do dveh let. Zmogljivost za vožnjo je pri povprečnem oškodovancu običajno možna v 9-12 tednih po zlomu.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
Odškodnina za zlom gležnja 0.0 (0%) 0 glasov
Ocenite naše delo, povejte vaše mnenje

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26