Odškodnina za zlom kolka ali poškodbo kolkov pri prometni nesreči

Poškodba kolkov

ODŠKODNINA ZA ZLOM KOLKA OZIROMA POŠKODBO KOLKOV

Odškodnina za zlom oziroma poškodbo kolkov je zelo visoka in je pogosto huda telesna poškodba pri prometnih nesrečah ali poškodbah na delovnem mestu. Poškodbe kolkov in bolečine v kolkih so pogoste pri mnogih prometnih nesrečah zaradi agresivnih delujočih sil. Poškodbe kolkov se večinoma zgodijo pri prometnih nesrečah s pešci ali hujših oblikah trkov vozil. Na delovnih mestih pa nastanej zlomi kolka predvsem zaradi padcev z višin.

Simptomi bolečine v kolkih po nesreči

Kolk je zapleten spoj, ki se lahko v prometni nesreči močno poškoduje. Spoj vsebuje relativno nizko količino tekočin. Če v nesreči pride do poškodbe kolčnega sklepa, se lahko prostor v sklepu napolni z gnojem ali krvjo in lahko povzroči poškodbo kapsule. To vodi v bolečino. Tudi sicer kolki prenašajo veliko telesno težo. Po prometni nesreči lahko poškodbe kolka povzročijo številne simptome, med opravljanjem vsakodnevnih aktivnosti. Nekateri skupni simptomi bolečine v kolkih po prometnih nesrečah vključujejo:
  • bolečina v dimljah, hrbtu ali nogah,
  • stisnjeni živci, ki povzročajo bolečine v spodnjem delu hrbta,
  • šepanje,
  • prebojna bolečina v kolenu in/ali zgornjem delu nog.
Nesreča v avtomobilu lahko povzroči tudi motnje kolka, zlom kolka in prelom stresa, ki so zelo boleči. Če ste bili udeleženi v nesreči in doživljate katerega od teh simptomov bolečin v kolkih, je pomembno, da zdravnika obiščete čim prej. Ne pozabite, da se bolečina v kolkih ne pojavi takoj po nesreči. Bodite pozorni na vse te simptome, ki se kažejo v prvih urah ali dneh po prometni nesreči.

Upoštevajte, da ima kolk tri glavne dele: zgornji del kosti, pubis in ishij. Zlomi se lahko pojavijo v kateri koli od teh kosti. Vsak zlom kosti kolka se prav tako šteje za zlom medenice, saj je ta kost del vaših medeničnih kosti.

Med trkom na čelni strani bo sila udarca potisnila vašo nogo v kolčni sklep. To lahko razbije ne samo kolčni sklep, temveč lahko povzroči tudi izločanje sklepa. Sila avtomobilske nesreče lahko povzroči tudi, da se glava stegnenice zlomi v acetabulum in zlomi kost.

Po trčenju avtomobila boste verjetno imeli hudo bolečino zaradi zloma kolka. Povzroča namreč poškodbo kosti in mehkih tkiv, ki so polna občutljivih živčnih končičev. Prav tako boste verjetno opazili, da kolka sploh ne morete premakniti brez boleče bolečine. Poiskus, da bi obremenili kolk, bo ravno tako povzročil veliko bolečine. Zlomljen kolk lahko povzroči tudi modrice na koži in otekanje. Prav tako lahko opazite, da je ena noga krajša od druge.

Glede na resnost zloma kolka vam lahko zdravnik predpiše zdravila, ki najprej zmanjšajo bolečino in vnetje. Prav tako lahko uporabite sprehajalca ali par bergel - naredite tudi osebne fotografije, če le to uporabljate. To vam bo pomagalo obdržati gibanje in ohraniti težo.

ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER?

Operacija se lahko zahteva, če je poškodba kolka zaradi prometne nesreče obsežna, kot je na primer odprt zlom kolka ali poškodba, ki vodi do hude telesne nestabilnosti. Fizikalna terapija je tudi lahko potrebna, da se prepreči nastanek nepremičnosti sklepa med procesom zdravljenja.

Nekateri zlomi kolka zahtevajo vsaditev vijakov, palic ali kovinskih komponent, da se lom fiksira. Drugi morda ne potrebujejo operacije in se lahko zdravijo s fizikalnim zdravljenjem, zdravili in spremembo aktivnosti.

Vsako leto se zgodi več tisoč hudih prometnih nesreč. Mnogi od njih imajo za posledico hude poškodbe kolka. Če ste si v prometni nesreči, ki jo je povzročila druga oseba, poškodovali kolk, ste lahko upravičeni do denarnega nadomestila v višini več kot 10.000,00 €. Večina poškodb kolkov zaradi prometnih nesreč je  zelo bolečih in jih je mogoče le dolgotrajno zdraviti. Zdravljenje nekaterih poškodb kolka lahko vključuje kirurški poseg in nadomestitev kolka. Dolgoročna rehabilitacija lahko zahteva veliko časa za obnovitev in posledično tudi izgubo dohodka.

Pri zlomu kolka, gre za zlome samega kolčnega sklepa, ki ga lahko povzroči koleno, ki se razbije v armaturni plošči, ali nesreča s kostmi T-kosti, ki povzroči močan vpliv na bok, ki se pogosto dogaja pri poškodbah pešcev v prometnih nesrečah. Upoštevajte, da ima kolk tri glavne dele: zgornji del kosti, pubis in ishij. Zlomi kolka se lahko pojavijo v katerem koli od teh kosti. Vsak zlom kosti kolka se prav tako šteje za zlom medenice, saj je ta kost del vaših medeničnih kosti.

Med trkom na čelni strani bo sila udarca potisnila vašo nogo v kolčni sklep. To lahko razbije ne samo kolčni sklep, temveč lahko povzroči tudi izločanje sklepa. Sila avtomobilske nesreče lahko povzroči tudi, da se glava stegnenice zlomi v acetabulum in zlomi kost.

Po trčenju avtomobila boste verjetno imeli hudo bolečino zaradi zloma kolka, saj so kosti in mehka tkiva polna občutljivih živčnih končičev. Prav tako boste verjetno opazili, da kolka sploh ne morete premakniti brez ostre bolečine. Poiskus, da bi obremenili kolk, bo ravno tako povzročil veliko bolečine. Takšna poškodba, lahko povzroči tudi modrice na koži in otekanje. Prav tako lahko opazite, da je ena noga krajša od druge.

Glede na resnost zloma kolka vam lahko zdravnik predpiše zdravila, ki najprej zmanjšajo bolečino in vnetje. Prav tako lahko uporabite par bergel. To vam bo pomagalo obdržati gibanje in ohraniti težo.

Operacija je potrebna v primeru, če je poškodba kolka zaradi prometne nesreče težje oblike, kot je na primer odprt zlom kolka ali poškodba, ki vodi do hude telesne nestabilnosti. Tudi fizikalna terapija je lahko potrebna, da se prepreči nastanek nepremičenosti sklepa med procesom zdravljenja.

Nekateri zlomi kolka zahtevajo vsaditev vijakov, palic ali kovinskih komponent, da se lom fiksira. Pri izredno hudih poškodbah so potrebni umetni kolki. Drugi morda ne potrebujejo operacije in se lahko zdravijo s fizikalnim zdravljenjem, zdravili in spremembo aktivnosti.

Nekatere najpogostejše poškodbe kolka med prometnimi nesrečami so:

Bursitis
Poškodba kolka lahko povzroči vnetje bursae okoli kolčnega sklepa. Nekateri simptomi te poškodbe kolka so nežnost, izguba gibanja kolka in otekanje.

Dislokacija kolka
Avtomobilska nesreča visoke hitrosti lahko izprazni celoten spoj. To je zelo travmatična poškodba, ki zahteva takojšnjo zdravniško pomoč. Poškodovanci, ki utrpijo to poškodbo kolka, takoj vedo, ker občutijo da je izpadel iz kraja. Verjetno je, da bo hoja v teh primerih skoraj nemogoča.

Tendonitis – blažja oblika poškodbe kolka
Ta poškodba lahko povzroči bolečino kolka po prometni nesreči. Ponavadi gre za prekomerno ali ponavljajoče se gibanje, lahko pa se pojavi tudi v nesreči. Vsaka poškodba v prometni nesreči lahko vpliva na kite in vezi v kolčnem sklepu. Ta vrsta napetosti kolkov ali zvonjenja je zelo pogosta po prometnih nesrečah. Medtem ko so precej manj hude kot izpah kolka ali zloma kolka v prometni nesreči, je lahko poškodba še vedno zelo boleča. Običajno zdravljenje za to stanje vključuje protivnetna zdravila, fizikalno terapijo, spreminjanje aktivnosti in injekcije steroidov.

Z ustrezno zdravniško oskrbo in dovolj časa se lahko številne poškodbe kolkov, ki jih povzročijo prometne nesreče, delno ali v celoti zacelijo. Eden od resnih zapletov poškodbe kolka pa je travmatični artritis. V nekaterih primerih nesreče lahko travmatični artritis povzroči veliko bolečine v kolkih in slabo delovanje sklepa. To lahko zahteva popolno nadomestitev kolka, kar zahteva mesece okrevanja.

Višina odškodnine za poškodbo kolka se giblje v povprečju 15.000,00 €. Nekatere odškodnine dosegajo zaradi poškodb kolka tudi 70.000,00 €. Odvisno od zgoraj naštetih načinov poškodb kolka v prometni nesreči. Višina odškodnine za poškodbo kolka je namreč precej raznolika.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
Odškodnina za zlom kolka ali poškodbo kolkov pri prometni nesreči 0.0 (0%) 0 glasov
Ocenite naše delo, povejte vaše mnenje

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26