Odškodnina za poškodbo vratu - Odškodnina za zlom vratnih vretenc

Odškodnina za poškodbo vratu

ODŠKODNINA ZA ZLOM VRATNIH VRETENC JE LAHKO ZELO VISOKA


Odškodnina za zlom vratnih vretenc (C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7), je zelo tvegana poškodba, predvsem v zgornjem delu vartnih vretenc, ker je na omenjem področju C2 in C1 izredno pomemben živec, ki lahko povzroči nevrološke težave s trajnimi posledicami. Velikorat se zlom vratnih vretenc pojavi pri voznikih avtomobilov in pri motoristih. Ko se kosti v vratu zlomijo, se lahko poškodujejo tudi živci hrbtenjače, kar imenujemo poškodba hrbtenjače. Zlomljen vrat je zelo resna poškodba in ga je potrebno obravnavati kot nujno medicinsko pomoč.

Zlomi hrbtenice so nekateri najbolj resni in boleči zlomi napram ostalim zlomom v telesu. Vretenca so kosti, ki tvorijo hrbtenico ali hrbet. Pri starejših osebah se v primeru prometnih nesreč zaradi oslabitve kosti pogosteje kot pri mlajših pojavijo zlomi hrbtenice. Tudi moški so veliko pogosteje kot ženske, tisti ki trpijo zaradi zlomov vretenc.

Zlomi ali zlomi vretenc se ponavadi pojavijo, ko so kosti zdrobljene s močno silo (kot je npr. prometna nesreča ali padec z višine – gradbeni oder ali s strehe), ki povzroči nasilno trčenje.

Odškodnina za poškodbe vratne hrbtenice je najbolj pogosta pri prometnih nesrečah in pri skokih na glavo.

Glede na mehanizme poškodovanja razdelimo poškodbe vratne hrbtenice v primeru prometne nesreč ali poškodbe pri delu, na:

  • fleksijske poškodbe - flexion teardrop fracture – je zelo nestabilen zlom, ki nastane pri nenadni in močni fleksiji. Pogosto je pridružena poškodba hrbetenjače.
  • fleksijsko rotacijske poškodbe - atlantoaksialna subluksacija – zelo nestabilna poškodba. Nevrološki izpadi so posledica kompresije med densom in zadnjimi koreninami C1.
  • ekstenzijske poškodbe - Hangman fraktura – je nestabilen zlom axisa, ki nastane pri nenadni deceleraciji obešanj) ali pri hiperekstenziji pri prometnih nesrečah. Hrbtenjača ni nujno poškodovana, saj je v tem predelu premer hrbtenjačnega kanala največji, kar zmanjša verjetnost, da pride do kompresije.
  • poškodbe zaradi vertikalne kompresije - Jeffersonova fraktura – srednje nestabilen zlom atlasa. Nastane zaradi delovanja večje sile preko glave na prvo vratno vretence. Če je pretrgan tudi transvezalni ligament so prisotni nevrološki izpadi.
  • kompleksne poškodbe - atlantookcipitalna dislokacija – nestabilna poškodba, do katere pride pri fleksiji in ekstenziji ob delovanju strižnih sil. Vezi atlantookcipitalnega sklepa so pretrgane. Ponavadi pride do takojšnje smrti zaradi natega možganskega debla in posledične odpovedi dihanja.
Pri težjih zlomih vratnih vretenc ali premikih vretenc po prometni nesreči ali hudem padcu na delovnem mestu, imajo upravičenci do odškodnin diagnozo paraplegija ali tetraplegija, ali hude nevrološke težave. Težava je pri poškodbi živca v področju C2 in C1.

Po zlomu hrbtenice je pomembno, da se imobilizirala hrbet in vrat ter poškodovano osebo pripelje v najbližjo travmo. Za kompleksnejše poškodbe hrbtenice ali težje hrbtne zlome, ki jih je mogoče vizualizirati v rentgenskem testu, se lahko za identifikacijo zlomov vretenc uporabijo CAT skeniranje ali MRI test.

Kirurgija za hudo poškodbo vratnih vretenc je sestavljena iz identifikacije zloma in nato postavitve vretenc v pravilen položaj. Kovinska okovja, vključno z vijaki, žicami in ploščami, se lahko uporabljajo za ohranjanje hrbteničnih kosti na mestu. Če se zlomi hrbtenična kost (brez kirurškega posega), bo poškodovana oseba morala počivati na postelji, da se imobilizirala hrbtenica.

Ker so zlomi hrbtenice resne poškodbe, si zaslužijo VELIKO DENARNO NADOMESTILO. Zlomi vretenc lahko zahtevajo veliko strokovno pravno OBRAVNAVO. Zlomi hrbtenice ponavadi zadržijo poškodovane ljudi brez dela za daljše časovno obdobje.

Simptomi zlomljenega vratu

Zlomljen vrat je pogosto zelo boleč in lahko oteži ali onemogoči gibanje glave.

Odvisno od stopnje poškodbe hrbtenjače lahko vpliva tudi na druge dele telesa, kot so težave ali nezmožnost premikanja rok in nog. Paraliza je lahko začasna ali trajna.

Oseba lahko čuti ščemenje v rokah in nogah ter težave z ravnotežjem in hojo.

Vzroki zlomljenega vratu

Vzroki zlomljenega vratu so običajno nekakšna travma, kot je padec ali prometna nesreča. Zelo redko se v vratu pojavi stresni zlom - lom, ki ga povzroči konstantno ali ponavljajoča se napetost.

Višina odškodnine je od 20.000,00 eurov do 1.000,000,00 eurov. V slednjem primeru gre za izredno hude oblike trajnih posledic, ki pomenijo katastrofalno obliko zmanjšanja življenjskih aktivnosti. V omenjene najvišje denarne zneske je vključena tudi kapitalizirana renta.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
Odškodnina za poškodbo vratu - Odškodnina za zlom vratnih vretenc 0.0 (0%) 0 glasov
Ocenite naše delo, povejte vaše mnenje

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26